Damion Dekkers, voorzitter van Cobu Boys. ,,We willen van Cobu Boys een stabiele vereniging maken, die nog minstens 75 jaar mee kan."
Damion Dekkers, voorzitter van Cobu Boys. ,,We willen van Cobu Boys een stabiele vereniging maken, die nog minstens 75 jaar mee kan." Rinus van Denderen

Cobu Boys 75 jaar: ‘Gezellige familieclub met ambitie’

3 september 2021 om 13:00 Achtergrond

Meer vrijwilligers, meer reuring op Sportpark Zielhorst, een nieuw clubhuis, een tweede kunstgrasveld en een bredere financiële basis. De ambities van voetbalvereniging Cobu Boys, dat deze maand exact 75 jaar bestaat, zijn glashelder. ,,We willen minimaal nog 75 jaar door.”

Damion Dekkers is het nieuwe uithangbord van Cobu Boys. De 31-jarige Amersfoorter, die al 25 jaar rondloopt bij de club, werd in december 2020 benoemd tot voorzitter. ,,Die functie was al langere tijd vacant. Ik heb toen gezegd: ´ik ga de uitdaging aan, maar dan moeten alle andere bestuursfuncties wel zijn ingevuld, anders wordt het takenpakket simpelweg te groot´.”  

De nieuwe bestuursleden werden gezocht en gevonden, waardoor Dekkers zich sinds eind vorig jaar officieel voorzitter mag noemen. ,,Ik heb de handschoen opgepakt, omdat ik zie dat er op allerlei plekken mogelijkheden zijn om de club naar een stabieler niveau te tillen. Daarbij kun je denken aan de organisatie, maar ook aan ons vrijwilligersleger, de sportieve prestaties en onze financiële basis.”

SPORTPARK BETER BENUTTEN Een van de speerpunten in het beleid van Cobu Boys is dat  Sportpark Zielhorst in de toekomst vaker wordt gebruikt door externe partijen. ,,Onze velden worden vooral in de avonduren en op zaterdag gebruikt. Dan blijven er nog genoeg dagdelen over die door anderen benut kunnen worden.”

Zo zijn er al langere tijd contacten met ´t Hooghe Landt College, dat zijn gymlessen verzorgt op Sportpark Zielhorst. Inmiddels wordt het terrein ook benut door ROC Midden Nederland en Sport BSO Keistad. ,,Zeker als BSO-locatie willen we nog verder groeien. Het mes snijdt wat ons betreft aan verschillende kanten. Er is meer reuring, leden kunnen vanuit de BSO door naar trainen en het is goed voor de clubkas. Tot voor kort waren we voor wat betreft onze inkomsten afhankelijk van contributie, kantineomzet en sponsoring. Door onze verhuuractiviteiten creëren we een bredere basis. In het afgelopen corona-seizoen hebben we kunnen zien dat je kwetsbaar bent als je voor een deel afhankelijk bent van je kantine-inkomsten. Doordat het clubhuis dicht was, liepen we flink wat geld mis. Gelukkig hebben we daar tijdig op ingespeeld door te snijden in onze uitgaven, met name in onze eigen kosten. Ook hebben we besloten om enkele investeringen uit te stellen en ons energieverbruik dankzij de aangelegde zonnepanelen en led-verlichting naar beneden te brengen. Financieel staat de club er momenteel erg goed voor.” 

Uiteraard blijven rood en zwart de bepalende kleuren bij de 75-jarige voetbalclub

VRIJWILLGERS Grote uitdaging is het vinden van nieuwe -met name jonge- vrijwilligers. ,,We zijn altijd geneigd geweest om te vissen in dezelfde vijver, maar daar redden we het niet mee. Eerst zijn we aan de slag gegaan om alle functies op te delen in kleinere taken, zodat het voor elke vrijwilliger behapbaar wordt om iets voor de club te doen. Je bent niet alleen, je maakt deel uit van een groep. Op die manier wordt het leuker om iets voor je vereniging terug te doen. We verdelen de lasten over meer schouders, dat is het idee. Met behulp van een commissie hebben we inmiddels in kaart gebracht welke leden er wel en niet actief zijn als vrijwilliger. Die laatste groep wordt actief benaderd met de vraag of zij iets willen betekenen voor de club. Als leden helemaal niets willen doen, moeten ze meer contributie betalen. Maar het uitgangspunt is dat ons vrijwilligersleger groeit en dat we zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen.”

Het jubileumseizoen gaat van start met een nieuw tenue voor alle leden. De keuze kwam democratisch tot stand. Er werden drie varianten voorgelegd, waaruit de leden mochten kiezen. Uiteraard blijven rood en zwart de bepalende kleuren bij de 75-jarige voetbalclub. ,,Wij kopen alles centraal in. Onze leden betalen dan jaarlijks een bijdrage voor de kleding. Elke drie à vier seizoenen komt er dan weer een nieuw tenue. Dat bevalt tot op heden prima.”

STABIELE VERENIGING Ook aan de accommodatie zelf wordt hard gewerkt. De zogenoemde klussenclub heeft alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat het sportpark er tijdens de start van het jubileumjaar pico bello bij ligt. ,,Deze geweldige kerels hebben de buitenboel geschilderd, de dug-outs vervangen, reparatiewerkzaamheden uitgevoerd en ga zo maar door.”

Het 75-jarig jubileum is voor het bestuur een moment om in dankbaarheid terug te blikken, maar vooral om met ambitie de toekomst in te gaan. ,,We willen van Cobu Boys een stabiele vereniging maken, die nog minstens 75 jaar mee kan. We zijn in gesprek met de gemeente en de andere ´bewoners´ van Sportpark Zielhorst om te kijken wat er mogelijk is. We willen dat er hier straks veel meer te doen is dan nu, dat het sportpark op zoveel mogelijk momenten bezet wordt. Wij denken en werken graag mee en hopen dat de gemeente op korte termijn ook met een duidelijke visie komt op ons sportpark.”

,,Als we kijken naar ons verlanglijstje als Cobu Boys, dan staat daar bijvoorbeeld een nieuw clubhuis op, dat na dertig jaar aan vervanging toe is. Ook een tweede kunstgrasveld met verlichting is hard nodig. We groeien momenteel uit ons jasje. Komend seizoen hebben we twaalf seniorenteams (tien heren- en twee dameselftallen). Dat is ongekend voor Cobu Boys. Wat we zien is dat veel  spelers die vroeger bij ons voetbalden terugkeren en vrienden meenemen om samen een potje te kunnen ballen. Ze weten dat we een gezellige familievereniging zijn, waar de zaken goed geregeld worden.” 

Bij de jeugd is het ledental momenteel stabiel. ,,We zien mogelijkheden, maar er is bij onze pupillen en senioren nog wel wat werk aan de winkel. Er is net een compleet nieuwe jeugdcommissie ingesteld, dus de eerste stap is gezet.”

SAMENWERKING Momenteel telt de vereniging zo´n 400 leden. De contacten met de andere voetbalclubs in de omgeving is goed. In samenwerking met VOP is zelfs een gemeenschappelijk meidenteam uit de grond gestampt. ,,De meiden trainen en spelen afwisselend hier en daar. Leuk om ook deze vormen van samenwerking te kunnen bewerkstelligen.”

Voor de gelegenheid worden zelfs oudgedienden ingevlogen vanuit Portugal en Duitsland

Ook sportieve ambities zijn genoeg. ,,Cobu Boys is een gezellige familieclub. Dat willen we zijn, dat willen we ook uitstralen. Dat betekent in de praktijk dat we samen de handen uit de mouwen steken en dat er plezier is in het voetbal. De prestaties verliezen we daarbij niet uit het oog. Als ik kijk naar het eerste elftal, dan willen we daar vooral bereiken dat er meer spelers vanuit de jeugd doorstromen naar de selectie. Dan krijgt het uithangbord van de club een herkenbaarder gezicht en dat is weer belangrijk voor de binding met onze supporters. We willen geen vreemdelingenlegioen zijn, maar een stabiele ploeg met eigen jongens, die boven in de vierde klasse meedraait en af en als het even kan promoveert naar de derde klasse.” 

JUBILEUM Het 75-jarig jubileum wordt komende zaterdag gevierd met verschillende activiteiten. ´s Morgens krijgt de jeugd een actief programma voorgeschoteld. Daarna spelen de Krasse Knarren (team van 50-plussers) tegen een damesteam, gevolgd door een duel tussen spelers die in het verleden in het eerste van Cobu Boys speelden. Voor die gelegenheid worden zelfs oudgedienden ingevlogen vanuit Portugal en Duitsland. Burgemeester Bolsius verzorgt om 14.30 uur samen met clubicoon Krijn Westdijk de aftrap.

door Erik Roest