Raadslid Nour Belkasmi.
Raadslid Nour Belkasmi. Gemeente Amersfoort

Raadslid Belkasmi (D66) met ziekteverlof

25 augustus 2021 om 17:01 Politiek

AMERSFOORT Nour Belkasmi heeft zijn raadslidmaatschap voor D66 in Amersfoort tijdelijk neergelegd. Zijn mede-raadslid Irma Dijkstra laat weten dat Belkasmi vanwege gezondheidsproblemen in het ziekenhuis heeft gelegen, en daar het advies kreeg het rustig aan te doen. 

Zijn ziekteverlof ging eind deze maand in. Volgens Dijkstra is het onduidelijk hoe lang hij afwezig zal zijn. Eveneens onduidelijk is, of Belkasmi zich kandidaat zal stellen voor de verkiezingen voor de gemeenteraad op 16 maart 2022. Vaststaat, dat D66 geen vervanger heeft aangesteld. Zijn ‘portefeuille’ - zijn aandachtsgebieden als raadslid - is voorlopig verdeeld onder de andere raadsleden. Over medische details laat Dijkstra zich niet uit. 

REISBUREAU Het raadslidmaatschap wordt bijna per definitie niet als een volledige betrekking beschouwd; het honorarium is bescheiden. Raadsleden hebben daarnaast gewoonlijk een baan overdag. Belkasmi (48) runt sinds 2008 zijn eigen reisbureau aan de Liendertseweg: Belkasmi Reizen. 

In de lokale media werd eerder dit jaar gemeld dat Amersfoorters bij hem tickets kochten voor een reis naar Marokko, maar daar nooit aankwamen. Belkasmi beloofde geld terug over te maken, maar zei - in AD Amersfoortse Courant - dat hij nog wacht op geld dat vliegmaatschappijen hem hadden beloofd, nadat eerdere vluchten wegens corona moesten worden afgelast. Het reisbureau blijft geopend en biedt nadrukkelijk reizen aan naar onder meer Marokko, Tunesië, Egypte en Turkije. 

BLOEDDRUK Op de website van de lokale D66-fractie meldt Belkasmi dat hij ‘de komende periode’ afwezig zal zijn bij de vergaderingen van de gemeenteraad. ,,De reden dat ik dit besluit heb moeten nemen, heeft te maken met het feit dat ik in het afgelopen zomerreces ben opgenomen in het ziekenhuis met een te hoge bloeddruk. Deze kwaal is mij niet onbekend, maar heb ik altijd kunnen bestrijden met medicijnen. De situatie nu is niet volledig te onderdrukken met medicijnen, waardoor ik niet in staat ben volledig te werken. De arts heeft mij ook aangeraden een periode van zes tot acht weken helemaal niet te werken.’’ 

Hij benadrukt voorts dat het erg druk was op zijn reisbureau, ‘wat veel stress heeft opgeleverd’. ,,De komende tijd moet ik zelf mijn energie goed in de gaten houden en zo veel mogelijk stress voorkomen om zo mijn herstel te bespoedigen. Wanneer ik mijn raadswerkzaamheden precies weer zal kunnen oppakken, is op dit moment dan ook nog niet te zeggen.’’ 

ONOMSTREDEN De resterende ploeg wordt wel steeds kleiner. Bij de verkiezingen van 2018 behoorde D66 in Amersfoort tot de winnaars. De fractie behaalde zes zetels, evenals VVD, GroenLinks en CDA. Noëlle Sanders stapte echter in september 2019 uit de fractie, na een D66-lidmaatschap van ruim een kwart eeuw. De overige raadsleden zijn thans Tyas Bijlholt (voorzitter), Dijkstra (vice-voorzitter), Dirk-Joost van Hamerveld en Marjolein Perdok. Voorts is Wouter van Schagen sinds het najaar van 2018 actief als ‘buitengewoon fractielid’. Zo iemand staat de overige raadsleden bij met raad en daad; onder meer indien er lijvige dossiers moeten worden doorgespit. 

Belkasmi’s inzet voor de politiek en de gemeenschap is onomstreden. Als raadslid voerde hij geregeld het woord en reageerde hij ad rem doch hoffelijk in discussies met andere fracties. 

ORDE VAN ORANJE-NASSAU In 2018 werd hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester meldde hij de uitreiking in het stadshuis dat Belkasmi al ruim twintig jaar maatschappelijk actief was. Bij de Stichting Marokkaanse Ouder Raad (SMOR) maakte hij zich verdienstelijk als secretaris, penningmeester en vanaf 2013 als voorzitter. In de wijken Liendert, Schuilenburg, Kruiskamp en Koppel fungeerde hij als vraagbaak voor buurtbewoners en hielp hij bij tal van activiteiten. Ook spande hij zich in om de jaarwisseling in de wijk De Koppel met zo min mogelijk incidenten te laten verlopen.