Auteur Jacques Smulders spreekt burgemeester Lucas Bolsius, na afloop van de boekpresentatie.
Auteur Jacques Smulders spreekt burgemeester Lucas Bolsius, na afloop van de boekpresentatie. Jeroen de Valk

Jacques Smulders boekstaafde Amersfoortse beatbandjes

15 augustus 2021 om 08:00 Kunst

AMERSFOORT Zo’n 75 veteranen van de Amersfoortse popscene kwamen afgelopen zaterdagmiddag bijeen. Op een onopvallende plek bij de Vijver van Emiclaer woonden ze de presentatie bij van een boek over bandjes uit de regio in de jaren ’60. 

Het lijkt misschien geen spectaculair onderwerp, maar dat is het wel degelijk. Popmuzikanten namen veelal het voortouw bij de snelle omwentelingen in dat decennium: denk aan de opkomst van de protestgeneratie en een eigen jeugdcultuur. In minder dan tien jaar ontwikkelden ze zich van ideale schoonzoons tot zelfverzekerde langharigen. De generaties daarvoor waren door de beurscrisis en de Tweede Wereldoorlog nauwelijks aan hun jeugd toegekomen. Geen wonder dat ouders en leraren geschokt reageerden. 

Auteur/basgitarist Jacques Smulders (75) vertelde hoe hij vorig jaar aan het schrijven werd gezet. ,,Een stagiaire van Archief Eemland wilde die tijd beschrijven, maar kon niet de juiste mensen te pakken krijgen. Ik wist dat mij dit wél zo lukken.’’ Jacques toog aan het werk en realiseerde zich na een paar weken: hé, ik ben aan een boek begonnen. 

75 MUZIKANTEN Dat boek kwam er dus. Smulders wist materiaal te vergaren van zo’n 25 bands en honderd muzikanten. Van die musici kon hij er zo’n 75 te spreken krijgen. Anderen waren spoorloos, niet meer aanspreekbaar of overleden. Dat is niet verwonderlijk: een kleine rekensom leert dat de jongeren van destijds nu minimaal rond de 65 en maximaal even in de 80 zijn. Die 75 gesprekspartners waren er bijna allemaal. Aangezien ze een dagje ouder waren geworden, vroeg Jacques hen één voor één te gaan staan na het noemen van hun naam. Dat ging met veel gejoel en gegiechel gepaard, want menigeen werd toen pas werkelijk herkend. 


Auteur Jacques Smulders en burgemeester Lucas Bolsius. Foto: Rinus van Denderen.

CLIFF RICHARD Dick ‘Kick’ Smit was er, ooit dé sologitarist van de stad. Hij kende het hele Shadows-repertoire. Bert Labrie was er als fotograaf, maar de ouderen herkenden in hem de ‘Cliff Richard van Amersfoort’. Er waren ook wat stramme maar statige heren uit het voormalige Nederlands-Indië. Ze verdienden respect, want Indo-rockers waren degenen die de rock & roll introduceerden in Amersfoort. Ook al verdwenen velen van hen daarna in de vergetelheid, aangezien ze vooral ‘covers’ speelden. 

Tot de jonge meiden van toen behoorde presentatrice Francis Hazekamp; ze was Jacques’ eerste vriendinnetje en leidde de dansgroep The Go Go Girls. Drie langbenige meiden van de balletschool. De bandbus die iedereen naar huis bracht, noemde zij ‘het kusbusje’. Jacques was geneigd over dat laatste fenomeen nog van álles te zeggen, maar deed dat maar niet. 

OP PUCH NAAR BOLTINI Francis en Jacques haalden herinneringen op aan de ‘beatconcerten’ in Circus Boltini in Soesterberg, waar je op je Puch naartoe bromde. Jacques speelde daar met The Elements, zomaar op dezelfde middag als The Motions en The Golden Earrings, nog met een s. De dansavonden in Club 33 aan de Langestraat, waar nu een sportzaak is gevestigd. Ook spraken ze over muzikanten van toen die later in een heel andere hoedanigheid naam zouden maken, zoals basgitarist Ben Stoelinga - nu raadslid voor Amersfoort2014 - en drummer Ilja Gort, de huidige vinoloog. 

Jacques Smulders was toch al zeer spraakzaam, en slechts met moeite kon burgemeester Lucas Bolsius ook nog even aan het woord komen. De burgemeester memoreerde dat hij, als bijna 63-jarige, eigenlijk te jong was voor de ‘sixties’. Maar dankzij zijn oudere broers en zussen kreeg hij daar nog heel wat van mee. Na afloop leek Jacques Smulders intens gelukkig. Het boek was er toch maar mooi gekomen, mede dankzij de foto’s en herinneringen van al die muzikanten, en een met moeite gevonden sponsor. 

In de laatste maanden was Smulders druk bezig geweest met de presentatie. Alle genodigden ontvingen om de haverklap weer een mailtje over de locatie bij goed weer en bij regen, over de beschikbaarheid van de burgemeester en meer aangelegenheden. Hij had zelfs het evenement behoed voor meteorietinslagen, indien dat mogelijk was. Maar de middag zelf verliep soepel en was over voor hij dat in de gaten had. 

‘The Sixties / Amersfoort & Regio’ kost 30 euro en is te bestellen via info@brocantiekdelinde.nl.

Door Jeroen de Valk 

Afbeelding