Een lege treincoupé van de Valleilijn, vlak nadat de coronacrisis in maart 2020 is uitgebroken.
Een lege treincoupé van de Valleilijn, vlak nadat de coronacrisis in maart 2020 is uitgebroken. Erik van ´t Land

Aantal Valleilijn-reizigers in 2020 meer dan gehalveerd

10 augustus 2021 om 09:18 Verkeer en vervoer

AMERSFOORT Het aantal reizigers dat in 2020 reisde met de Valleilijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen is met meer dan de helft afgenomen, door de coronacrisis. Dit meldt woordvoerder Coen Storm van exploitant Connexxion. Het vervoersbedrijf heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis en ondertussen is het nog altijd onzeker of Connexxion ook de komende jaren op het traject blijft rijden.

Nadat de coronacrisis in maart 2020 uitbrak en het kabinet de eerste lockdown afkondigde, zag de exploitant van de Valleilijn vrijwel direct dat de reizigers de trein begonnen te mijden doordat zij thuis gingen werken. ,,Dit leidde ertoe dat we vorig jaar slechts tussen de 40 en 45 procent van de reizigers die we normaal vervoerden, hebben kunnen verwelkomen”, zegt Storm. Dit gebeurde juist in een periode dat de lijn steeds succesvoller werd en steeds meer reizigers de lijn wisten te vinden. Ruim anderhalf jaar verder zijn de cijfers wel iets verbeterd, maar nog lang niet op het peil waar Connexxion ze wil hebben. ,,Momenteel zitten we tussen de vijftig en de zestig procent. Dat houdt nog niet over.” Storm heeft nog wel hoop dat het spoedig beter zal gaan. ,,Binnenkort wordt er meer duidelijk over hoe de coronamaatregelen zich de komende tijd gaan ontwikkelen. In september gaan leerlingen en studenten weer naar school. Daar zal voor ons heel veel van afhangen. In oktober zal veel meer duidelijk zijn waar het de komende maanden naartoe gaat. Maar voordat we weer op de oude aantallen zullen zitten, zijn we nog veel verder.”

EDE-WAGENINGEN De lagere reizigersaantallen op de Valleilijn van Connexxion komen globaal overeen met de cijfers die de Nederlandse Spoorwegen (NS) naar buiten brachten over het aantal treinreizigers op hun stations en trajecten. Ook hier is het aantal reizigers op een gemiddelde werkdag ruim gehalveerd op de meeste stations. Reisden in 2019 nog 1,4 miljoen mensen doordeweeks met een NS-trein, in coronajaar 2020 waren dit er nog 591.000. Vooral in de Randstad waren de perrons aanzienlijk leger dan een jaar eerder. Maar ook op station Ede-Wageningen werd een stevige teruggang genoteerd: 57 procent. In 2019 passeerden hier een kleine 20.000 reizigers op een gemiddelde werkdag, in 2020 waren dit er nog 8.500. Op station Amersfoort Centraal was het beeld hetzelfde: een afname van het aantal reizigers met 56 procent (44.800 reizigers in 2019 tegenover 19.800 een jaar later).

Door de coronacrisis zitten Connexxion en andere spelers in het openbaar vervoer in de hoek waar de financiële klappen vallen, vertelt Storm. ,,Het Rijk heeft wel een financiële regeling ingesteld, de zogenoemde BVOV-regeling. Hiermee wordt 93 procent van de kosten vergoed. Dat is positief, maar we lijden nog steeds verlies. En wanneer je verlies lijdt, gaan aandeelhouders zich roeren. Uiteindelijk is het niet voldoende om op de langere termijn te kunnen overleven. Veel hangt dus af van hoe de aantallen zich na de zomervakantie zullen ontwikkelen.”

NOODCONCESSIE Ondertussen is Connexxion nog in gesprek met de provincie Gelderland over een noodconcessie voor de spoorlijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. Het huidige contract tussen beide partijen loopt tot eind dit jaar. De aanbesteding voor de exploitatie voor de periode daarna mislukte vorig jaar; geen enkele partij schreef erop in, in verband met onzekerheden rond de coronacrisis. Om te voorkomen dat de dienstverlening uitvalt, wil de provincie een noodconcessie van twee jaar voor de huidige exploitant Connexxion. ,,De gesprekken hierover zitten in de afrondende fase”, aldus Storm. ,,Maar er is nog geen zekerheid. We verwachten dat de provincie binnenkort met nieuws naar buiten komt.”

Jannes Bijlsma