Een ontwerp van de wijk Podium, met rechts de A28 en onderaan het bedrijf Stater.
Een ontwerp van de wijk Podium, met rechts de A28 en onderaan het bedrijf Stater. Ontwerp Palmbout Architecten

Amersfoort krijgt nieuwe wijk met 440 nieuwe woningen én hoogbouw

9 augustus 2021 om 09:00 Politiek

AMERSFOORT Amersfoort krijgt een nieuwe woonwijk: Podium, tussen Hooglanderveen en de A28. De Raad van State veegde onlangs bezwaren van omwonenden van tafel. Bij deze hoge rechter stonden de Belangenvereniging Hooglanderveen en het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) tegenover elkaar. Het OBV wil er flink gaan bouwen en beslist ook in de vorm van woontorens.

Omwonenden, verenigd in de Belangenvereniging, vrezen dat de wegen het toenemende verkeer niet zullen aankunnen, om nog maar te zwijgen van de gevreesde ‘parkeerdruk’. En bijna als vanzelfsprekend zitten deze omwonenden - net als meer omwonenden, elders in de stad - niet te wachten op hoogbouw die het uitzicht gaat domineren. Maar de Raad van State ging mee met het OBV, waarmee de weg vrij komt voor de bouw van 440 woningen. De bouwers hopen in 2022 aan de slag te kunnen.

HOOGBOUW Podium zal bestaan uit huizen en appartementencomplexen van 5 tot maar liefst 55 meter hoog, variërend dus van twee tot vijftien woonlagen. Elders in Vathorst zijn vooral rijtjeshuizen te vinden - in vaktaal: ‘grondgebonden woningen’ - maar hier mogen de ondernemers de lucht in gaan. De vraag naar grondgebonden woningen is groot, doch de beschikbare grond in Amersfoort wordt alleen maar kleiner. Wie in de schaarse groene gebieden - zoals onlangs Park Schothorst - wil gaan bouwen, jaagt nóg meer boze omwonenden tegen zich in het harnas.

‘BEDRIJVENTERREIN’ Begin vorig jaar werd in deze kolommen bericht dat de planning doorgang zou vinden, voor zover het de gemeenteraad betrof. De raad besloot toen dat de te realiseren woningen voor 35 procent zullen worden gebouwd voor de sociale huur en voor 20 procent voor de ‘middenhuur’: zeg maar tot globaal 750 en 1000 euro per maand. Deze percentages waren al enkele jaren verplicht, maar de plannen voor Podium dateren van vóór die tijd. Bovendien zou het eigenlijk geen woonwijk worden. In de documenten was steeds sprake van een ‘bedrijventerrein’ of een ‘kantorenpark’.

Daarna kwam echter de bancaire crisis van 2008 en, mede als gevolg daarvan, verminderde belangstelling voor kantoorruimtes. Intussen nam de woningnood toe. Kantoren aan de Stadsring en elders werden massaal tot appartementen omgebouwd. Weer later liet dus Belangenvereniging Hooglanderveen van zich horen. De vereniging zocht het steeds hogerop en kwam zo bij de Raad van State terecht. Die besloot deze maand dat de bouwers de klagende omwonenden al voldoende tegemoet waren gekomen. In april dit jaar werd het bestemmingsplan aangepast, zodat de nabijgelegen Rotonde 9 een voorrangsplein kan worden. Rotonde 8, aan de andere kant van het spoor, zou al toekomstbestendig zijn. De Raad van State baseerde zich hierbij op de bevindingen van een extern onderzoek uit 2019.

PARKEERPROBLEMEN Ook werd de woningbouw aan maximum gebonden: 440 woningen en niet meer. Al eerder was de hoogte van één van de torens aangepast van elf naar zeven woonlagen. Het bedrijf Stater, dat hier al is gevestigd (en er blijft), heeft een parkeergarage gebouwd voor eigen personeel en bezoekers. Dit voorkomt parkeeroverlast elders. De hoge rechter voorzag ook geen parkeerproblemen bij het NS-station Amersfoort-Vathorst. In de uitspraak is te lezen dat ‘de ontwikkeling van het plan niet leidt tot een onaanvaardbare parkeeroverlast voor de omgeving’.

LIENDERT De protesten tegen hoogbouw herinneren aan de acties tegen woontorens in de wijk Liendert. Buurtbewoners betoogden in deze krant dat de gemeente op allerlei plekken idyllische groenpartijen en laagbouw plant, maar Liendert vol zet met woontorens. Er staan er al een paar en dat worden er meer. De Raad van State besloot dat de woontorens veel woonruimte bieden op een klein oppervlak. Zo blijft veel groen gespaard. De overlast van schaduwwerking en verkeer zou meevallen.

De burgerinitiatieven Bezorgd Liendert en de vereniging Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort kunnen nog bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning maar beraden zich of ze dat gaan doen. Thomas van der Eerden (Bezorgd Liendert) zei in deze krant, enigszins murw gebeukt: ,,Een aantal bewoners wil nu tot het gaatje gaan, maar anderen denken dat verder procederen weinig oplevert.’’

door Jeroen de Valk