Klaas Prins en Eddy Houtveen op bezoek bij schilder Norbertus.
Klaas Prins en Eddy Houtveen op bezoek bij schilder Norbertus. Still Amersfoort Gaat Weer Los!

‘Amersfoort gaat weer los!’ met lokale ondernemers: ‘We komen vaak al jennend binnen’

6 augustus 2021 om 17:00 Corona

AMERSFOORT Cabaretiers Klaas Prins en Eddy Houtveen waren het thuiszitten beu. Daarom komen ze met een serie waarin Amersfoortse ondernemers centraal staan. ,,Als je nog iemand zoekt voor wat chaos dan moet je Eddy hebben”, vertelt Prins lachend. 

De ‘Men in Black’, maar dan net even anders, van Amersfoort Support Agency plaatsen sinds juni filmpjes op social media. Voor naar eigen zeggen ‘niet de hoofdprijs’ bezoeken ze Amersfoortse ondernemers om een filmpje te maken. Niet je standaard marketingfilmpje, maar met een ‘Amersfoort gaat weer los!’-sausje. Het idee ontstaat in de coronaperiode. Nog voor de vergaande versoepelingen popt het idee na een gesprek met de gemeente ineens op: waarom gaan ze ondernemers niet steunen in deze onzekere tijd? ,,Er was licht aan het einde van de coronatunnel. Nu we weer meer mogen, was dat voor ons het perfecte moment om hiermee te starten”, vertelt Edwin Frantzen namens SnapTV bij een interview onder de Onze Lieve Vrouwetoren.

Ondernemers hebben in de coronaperiode opnieuw naar hun bedrijf gekekenKORTE VIDEO Na verschillende tafelsessies en ideeën wordt het plan duidelijk: in een serie korte video’s gaan Klaas Prins en Eddy Houtveen op geheel eigen wijze langs bij ondernemers in de Keistad. Maar deze twee heren vormen slechts de voorgrond: op de achtergrond werken Edwin Frantzen van SnapTV, cameraman Renger van Esveld en redacteur Ruud van Slooten mee aan het succes. Van Slooten: ,,Ondernemers hebben in de coronaperiode opnieuw naar hun bedrijf gekeken. Ze hebben gekozen voor een andere inrichting en nieuwe plannen bedacht. Het is aardig om daar op een bepaalde manier iets meer mee te doen.” 


(Beeld: Still Amersfoort Gaat Weer Los!)

KNIPOOG Amersfoort telt genoeg ondernemers, dus er is nog genoeg te doen. Van Slooten: ,,Voor het AD had ik een serie over bedrijven waarvoor ik iedere week een totaal ander bedrijf sprak. Maar er is eigenlijk geen goed platform waar dat allemaal samenkomt. Er gebeurt veel waar mensen niet altijd weet van hebben.” 

SCHERP RANDJE En dat is waar Klaas Prins en Eddy Houtveen in het plaatje komen. Prins: ,,Ik zat tijdens de lockdown vooral veel te wachten thuis tot er weer iets kon en ineens belt Edwin of we filmpjes willen komen maken. Zo van: kom maar buitenspelen.” Prins en Houtveen hoeven daar niet lang over na te denken: ,,We willen mensen laten zien wat er gebeurt nu de maatregelen versoepelen, want hoe werkte het leven ook alweer? Zo zijn we al bij het Berghotel geweest, maar ook bij kunstenaar Norbertus in de binnenstad. Het moet geen zaterdagmiddag flauw RTL filmpje worden, er mag best eens scherp randje aan zitten.” 

Eigenlijk doet hij nooit iets nietZoals gezegd is de content niet gratis, maar daardoor ontstaat er wel iets moois. Lokale ondernemers gaan ook elkaar steunen. En zo ontstaat ook een situatie waarin de filmpjes een gift worden. Prins: ,,We hebben grotere bedrijven gehad die filmpjes doneerden aan kleinere bedrijven. Dat is mooi om te zien.”

VERSCHILLEND Hoewel de twee cabaretiers elkaar al wel kenden, hadden ze nog nooit samen gepresenteerd. ,,We hebben samen dingen geprogrammeerd en in dezelfde improvisatiegroep gezeten. We zijn allebei zulke verschillende types maar waren al wel bevriend. Over het algemeen stel ik de vragen als we gaan draaien. Ik heb niet geprobeerd om Eddy dat te laten doen. Als hij een idee krijgt dan gaat hij het toch wel doen, eigenlijk doet hij nooit iets niet”, vertelt Prins lachend. Van Slooten vult aan: ,,Hij doet vooral dingen wel.” 


(Beeld: Still Amersfoort Gaat Weer Los!)

BUBBELBAD Met de sfeer zit het wel goed, Prins en Houtveen halen duidelijk het beste in elkaar naar boven. ,,We komen vaak al jennend binnen. Een draaidag is soms ook wel een chaos. Maar de dag zo op stelten zetten werkt ontwapenend, zo’n ondernemer kan niet meer rustig vertellen wat ze vanavond op het menu hebben gezet.” 

Als mensen loskomen, dan komt er passie bij kijkenDat laatste is ook de bedoeling, duidt Van Slooten: ,,Ondernemers stellen hun bedrijf open en zijn jarenlang op een bepaalde manier geïnterviewd. Als mensen loskomen, dan komt er passie bij kijken en dat zoeken we. Dan kun je veel. Marketingcontent is vaak vlak, stijfjes. Dat moet het niet worden. We halen wel eens een grapje uit waardoor het niet een bepaald soort saaiheid over zich heeft.” 

Houtveen lachend: ,,We zijn zelfs een keer tijdens een draaidag in een bubbelbad beland. Ja, je kunt wel zeggen dat we in het Berghotel echt in een warm bad terecht zijn gekomen.” 

Door Charella Hulsbosch