Zonnepanelen vervolgen reis

6 juli 2021 om 14:43

'Nog geen bevestiging ontvangen'

AMERSFOORT Het containerschip de Ever Given mag van de Egyptische autoriteiten dat land vandaag verlaten. Al had René van der Borch tot Verwolde van het bedrijf Profin tot gisteren nog geen officiële bevestiging van de reder ontvangen. Tussen 23 en 29 maart liep het schip vast in het Suezkanaal. Het schip, dat onderweg was van Tanjung Pelepas in Maleisië naar Rotterdam, was dagenlang wereldnieuws omdat het het kanaal volledig blokkeerde. Aan boord van het schip liggen 22.000 zonnepanelen met eindbestemming Amersfoort. ,,Als het schip daadwerkelijk mag vertrekken dan verwacht ik dat de zonnepanelen over ongeveer veertien dag aankomen in Rotterdam", laat Van der Borch tot Verwolde weten. ,,Voordat ze op transport gaan naar Amersfoort worden ze eerst getest in Rotterdam. Dat duurt naar verwachting ook zo'n twee weken." Een team specialisten staat bij aankomst klaar om de panelen te installeren. ,,Dat neemt ongeveer een maand in beslag en dan zijn ze rond 1 september operationeel", aldus een nog onzekere Van der Borch tot Verwolde.


De vertraging heeft twee ton minder opbrengst


,,Ik had er al 2500 extra laten maken, die ben ik al kwijt. Ik wilde er net nog een paar honderd bij laten maken, dat hoeft nu niet", meldt Van der Stoep tevreden. Als de Ever Given daadwerkelijk woensdag haar reis naar Rotterdam hervat, is de verwachting dat ze daar tien dagen later arriveert.

De Ever Given vaart onder de Panamese vlag, wordt geëxploiteerd door een bedrijf in Taiwan (Evergreen) en is eigendom van het Japanse Shoei Kisen KK. Er was even sprake van dat de eigenaar de schade door het vastlopen en blokkeren van de Suezkanaal, ongeveer een miljard euro, zou proberen te verhalen op de eigenaren van de inhoud van de containers, waaronder dus Van der Stoep. Dat is niet gebeurd.