,,De Raad van Kerken is aanjager van de koffie-actie", zegt bestuurslid Rita Hunink.
,,De Raad van Kerken is aanjager van de koffie-actie", zegt bestuurslid Rita Hunink. Cornelis Bos

Kerken weer open: eerst koffie

5 juli 2021 om 10:03

VERRASSENDE 

VERBINDINGEN


In heel Amersfoort kun je op 11 september zomaar een beker koffie aangeboden krijgen. Met de actie ‘Coffee to come’ vraagt de Amersfoortse Raad van Kerken aandacht voor de heropening van kerken in de stad. Martin Snaterse sprak met Rita Hunink, bedenker van het initiatief en lid van het dagelijks bestuur van de lokale Raad.  


Wat staat jullie voor ogen?

,,Na de zomer, als het nieuwe seizoen weer van start gaat, willen we met zoveel mogelijk kerken de straat op gaan en mensen een beker koffie aanbieden. Ik zag een spotje dat de bioscopen weer opengingen en dacht: we moeten de Amersfoorters laten weten dat de kerken óók weer open gaan. Met een knipoog naar coffee te go, de zogenoemde afhaalkoffie, willen we zoveel mogelijk mensen erop attenderen dat de kerk er is. Vaak zeggen we: ‘kom maar naar ons toe’. Nu draaien we het om. De kerken gaan de straat op.”


[Wat heeft de kerk te bieden, behalve een kop koffie? 

,,Veel mensen lopen rond met zingevingsvragen. Wat is ons overkomen? Wat doet het met mij? Hoe richt ik mijn leven weer op een nieuwe manier in? 

De kerk is een plek waar ruimte is voor zingeving en inspiratie. Ze heeft veel in de aanbieding: vieringen en stilte, een persoonlijk gesprek, bezinning en talloze ontmoetingen rond actuele thema’s.”


[Wie organiseert dit? 

,,De Raad van kerken Amersfoort is de aanjager. We promoten niet één bepaalde kerk. 

De Raad is een verband van verschillende kerken en geloofsgemeenschappen. Deze gerichte actie gaan de lokale kerken zelf doen. Wij maken het mogelijk, met een logo en materiaal. En we zorgen dat de website geloven033.nl actueel is. Zodat iedereen die een beker koffie krijgt aangeboden, weet waar in die buurt een kerk te vinden is.”


De Raad van Kerken Amersfoort is een verband van Amersfoortse kerken en geloofsgemeenschappen. Een groeiend aantal kerken (sommige bestaande uit een groot aantal wijkgemeenten of kerkgebouwen) en geloofsgemeenschappen hebben zich aangesloten. ,,Zij zijn zich bewust van het belang elkaar te kennen, te informeren en samen te werken. Zo krijgt de oecumene – de eenheid van christenen – inhoud", aldus de Raad.


[Meedoen Meedoen met de actie van de lokale Raad van Kerken, of heb je vragen?
Mail naar Rita Hunink via e-mailadres: ritahunink@gmail.com