Columnist Joop de Keijzer. (Foto: Rinus van Denderen)
Columnist Joop de Keijzer. (Foto: Rinus van Denderen) Rinus van Denderen
Column

Mooi die natuur!

7 juli 2021 om 11:00 Column

Uw stukkiesschrijver, tevens ijverige slakkenspeurder, is fervent natuurliefhebber die geniet van al het moois en lelijks wat flora en fauna te bieden hebben. Mijn hart breekt als ik tijdens een fietstochtje langs de Eem plotseling een reiger uit naastgelegen sloot zie opvliegen met een meerkoetkuikentje aan zijn snavel gespietst, de moederkoet in paniek achterlatend. Natuur is soms wreed en meedogenloos. 

Als ik langs de haven fiets en een (ooit) prachtige snoekbaars op zijn zij zie drijven, opgeblazen en vol vliegen dan is dat doodzonde maar vissterfte is met deze temperaturen haast onvermijdelijk. Zie ik op de Eemkade een broodmager scharminkel van een stadsduif ineengedoken zitten dan hoop ik dat de slechtvalk in de Onze Lieve Vrouwetoren hem uit zijn lijden komt verlossen maar deze razendsnelle roofvogel haalt zijn neus op voor dat zielige hoopje duif, hij pakt zijn prooi liever jagend uit de lucht. Dat is ook natuur, hoe pijnlijk dat ook is voor postduivenhouders die deze valk liever kwijt dan rijk zijn. 

Als de vele aalscholvers in de haven de daar gelegen Roode Kaat, Inspiratieboot of Vita Nova weer eens lekker vet hebben ondergescheten is dat ook de natuur, lieve lezers. Als de wolf over een paar jaar in Bos Birkhoven wordt waargenomen is dat voor een kleine groep natuurfreaks smullen maar zijn leefgebied is daar toch wat aan de krappe kant. Zit je met je gezin in het Openluchttheater naar het sprookje ‘Roodkapje’ te kijken komt er opeens een echte wolf het toneel op! 

Natuur is soms onvoorspelbaar en kwetsbaar want in en om dit bosrijke natuurgebied was al het leven, na de enorme treurige kaalslag voor die westelijke rondweg, voorgoed verdwenen. Maar met te veel aan natuur kan ook de overlast toenemen. Als de mens gaat ingrijpen is diezelfde natuur opeens niet mooi meer maar een (over)last.

Bescherming van bepaalde vogels is volgens uw stukkiesschrijver, hevig verlangend naar nieuwe versoepelingen, een complete ramp. Grote aantallen kauwtjes verstoren dagelijks mijn rust. Als het gaat schemeren, gaan ze met veel kabaal op zoek naar die ene slaapboom in de groengordel aan de IJsselstraat. Maar dat is natuur, hoor ik u denken. En die enorme hoeveelheid slakken die alles kaalvreten is ook natuur, Joop. Je moet niet zo mopperen op al dat moois.  

Okay, jullie hebben gelijk maar zou de beschermde status van de ekster niet één jaartje opgeheven kunnen worden. Het lijkt net of deze vogelsoort in de loop der jaren behoorlijk is toegenomen. Wat een pokkenherrie maken deze beesten. Elke morgen maken ze me veel te vroeg wakker met hun getetter. Als ze een kat zien lopen, en dat zijn er wat in ons Soesterkwartier, slaan ze luidruchtig alarm, doen we deuren en ramen maar weer dicht.

En nou kappen met dat gezeik over overlast, ouwe chagrijnige mopperkont, want dat is ook natuur hè, die kan soms best een beetje lelijk zijn!

Joop de Keijzer