Amersfoort staat voor de eerste keer stil bij Keti Koti

29 juni 2021 om 11:39

p        1

Na de optocht is er een programma met onder andere een plengoffer, muziek en speeches. Speeches worden gehouden door burgemeester Lucas Bolsius, Zuwena Venhuis Hurtak (voorzitter), Quinsy Gario (kunstenaar) en Jarrel Beets (Artikel 1. Midden-Nederland). 

Met deze verzoeningsoptocht wil Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort de verbinding maken tussen het verleden, heden en de toekomst. En zich inzetten voor een samenleving waarin inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben en (super)diversiteit en inclusie omarmen.


Burgemeester Lucas Bolsius: ,,Je kunt niet met je rug naar het verleden staan. We moeten er bij stil staan en er over praten. Dat is soms erg ingewikkeld, maar wil je het heden kunnen begrijpen dan moet je met elkaar praten over het verleden en over systemen van onderdrukking zoals slavernij.”


Met Keti Koti wordt herdacht dat 158 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden, op 1 juli 1863 de slavernij in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Suriname formeel heeft afgeschaft. Pas in 1873 werd de trans-Atlantische slavernij werkelijk afgeschaft, de mensen moesten nog tien jaar gratis door werken. Bijna 300 jaar duurde de trans-Atlantische slavernij in de Nederlandse koloniën.


CORONAMAATREGELEN Door de coronamaatregelen en vanwege de geldende afspraken kunnen er maximaal vijftig personen aanwezig zijn. Daarom kunnen alleen genodigden en publiek dat zich aanmeldt bij de herdenking aanwezig zijn. De herdenkingsceremonie zal op een later tijdstip op de Facebookpagina van Stichting Comité 30 juni/1 juli Amersfoort terug te zien zijn.