Gluren bij de Buren is deze editie verschoven naar de zomer, zodat optredens coronaproof in de buitenlucht kunnen plaatsvinden.
Gluren bij de Buren is deze editie verschoven naar de zomer, zodat optredens coronaproof in de buitenlucht kunnen plaatsvinden. Stichting de Bühne

‘Gluren’ en ‘Struinen’ bundelen eenmalig hun krachten

29 juni 2021 om 08:49

AMERSFOORT Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen bundelen zondag 5 september voor het eerst hun krachten en vinden in minimaal 33 deelnemende gemeenten tegelijkertijd plaats. Daarmee zijn het grootste kleinschalige festival van het land.


Het jaarlijks terugkerende Gluren bij de Buren is deze editie verschoven naar de zomer, om eenmalig de krachten te bundelen met het zomerse zusje Struinen in de Tuinen. Daarbij worden de optredens dit jaar verplaatst van de huiskamers naar de tuinen van deelnemers, zodat de optredens coronaproof in de buitenlucht kunnen plaatsvinden.


Na een lange periode waar niets kon worden eindelijk de bloemetjes weer buiten gezet en kunnen honderden podiumbeesten hun kunsten naar hartenlust tonen voor een lokaal publiek. Aanmelden als act of locatie is inmiddels mogelijk via www.glurenbijdeburen.nl of www.struinenindetuinen.nl. Bij Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen krijgen zowel amateurs als ervaren rotten in het vak een bühne toebedeeld, in naar verwachting 1500 tuinen verspreid over minimaal 33 gemeenten in heel Nederland. In elk van die tuinen vinden drie optredens plaats, zodat bezoekers een route kunnen samenstellen langs optredens in de buurt. 


Zo flaneert het publiek op 5 september tussen 12.00 en 17.00 uur van dromerige singer-songwriters, langs energieke hiphop, naar hartverwarmende theaterspektakels. En hiervoor zoekt de organisatie nog deelnemers.

Wie nieuw werk wil uitproberen, podiumervaring wil opdoen, optreden in intieme setting of gewoon op zoek is naar een plek waar om podiumkunsten te vertonen, kan zich aanmelden. Ook gastheren die hun tuin beschikbaar stellen zijn gewenst. Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk om je aan te melden als je niet in één van de 33 deelnemende gemeenten woont.


AANMELDEN Aanmelden is mogelijk tot en met zondag 1 augustus 2021 via www.glurenbijdeburen.nl of www.struinenindetuinen.nl.  


Heldendag in Amerena

AMERSFOORT Mensen met een verstandelijke beperking een prachtige sportdag laten beleven: dat is waar het voor Stichting Pole Position om draait. Op 4 juli verzorgt de stichting in samenwerking met AVV Keistad een Heldendag in Amerena die in het teken staat van volleybal. Tijdens die dag gaan mensen met een verstandelijke beperking samen met hun volleybalhelden sporten. Stichting Pole Position zet zich in voor mensen met een verstandelijke beperking - hun helden - die een sportwens hebben. Die sportwens laten zij in vervulling gaan door middel van de wensdagen. Denk aan een bezoek aan de sportwedstrijd van je dromen, een ontmoeting met je sportidool of zelf sporten met een topsporter.

De helden of hun begeleiders kunnen zelf hun wens indienen, waarna de stichting zijn best doet deze te vervullen.

HELDENDAGEN Sinds kort worden er ook sportwensen vervuld in de vorm van de uitgebreidere Heldendagen. Tijdens zo'n Heldendag gaat een groep mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van vrijwilligers en topsporters aan de slag met de sport die die dag centraal staat. Er is ruimte voor spelletjes, clinics en ook competitie.

Nu de maatregelen rondom corona langzamerhand versoepelen en het weer mogelijk is op een veilige manier met elkaar te sporten, hebben ook de Heldendagen van 2021 groen licht gekregen. Zo was in mei dit jaar de eerste Voetbaldag een feit. In het Olympisch Stadion in Amsterdam gingen twee voetbalverenigingen samen sporten met scheidsrechter Allard Lindhout en Oranjeleeuwin Kelly Zeeman.

VOLLEYBALLEN Op 4 juli staat de tweede Heldendag van het jaar op het programma: de Volleybaldag in Amerena Amersfoort. Daarvoor wordt samengewerkt met de Amersfoortse volleybalvereniging Keistad. Vrijwilligers van Keistad werken samen met de stichting om er voor de Helden een mooie dag van te maken. De Helden gaan samen met hen en oud-bondscoach Edwin Benne aan de slag met hun favoriete sport: volleybal. Ook spelers van Jong Oranje zijn van de partij.

Van twaalf tot vier kunnen de Helden zich samen met hen onbezorgd uitleven op het volleybalveld. Er worden leuke volleybalspellen gespeeld en er is ook ruimte voor competitief spel.