Fietsparkeren wordt ook aangepakt: ,,Het moet minder rommelig worden.”
Fietsparkeren wordt ook aangepakt: ,,Het moet minder rommelig worden.” Charella Hulsbosch

'Een plein waar kansen liggen'

29 juni 2021 om 09:27

'Vernieuwde Varkensmarkt straks dé plek voor ontmoeting'

Charella Hulsbosch 

PREMIUM De Varkensmarkt is misschien niet het eerste plein waar je aan denkt als je in de binnenstad van Amersfoort gaat zitten. Toch zou daar binnenkort verandering in gaan komen als het plein de geplande metamorfose heeft ondergaan. Deze week werden de plannen daarvoor gepresenteerd. 


De tijd van de biggenmarkt op de Amersfoortse Varkensmarkt is alweer even voorbij. Het straatbeeld wordt op het Amersfoortse plein tegenwoordig gedomineerd door enkele terrasjes en fietsen, héél véél fietsen. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden omwonenden én dacht de gemeente.


WERK AAN DE WINKEL In de visie Stadshart uit 2017 is te lezen dat het plein een boost moet krijgen. Net als de Hof, het Stationsplein, de Zonnehof en het Flintplein overigens. Het idee? Er moet een snoer van gezellige pleinen in het stadshart ontstaan. Wethouder Willem-Jan Stegeman vertelt: ,,Je moet het zien als een soort parelsnoer waarbij de parels verschillende pleinen voorstellen. Een lint van pleinen door Amersfoort. Stuk voor stuk pleinen die toegankelijker, duurzamer en moderner moeten worden en zo nog jaren meegaan.” Maar voor we met z’n allen dat lint van pleinen kunnen volgen is er nog wel wat werk aan de winkel. Aan de Varkensmarkt de eer om de spits af te bijten.

SCENARIO De voorbereiding begint eigenlijk bij de omwonenden. Die waren al bezig met plannen waardoor het voor de gemeente makkelijk was om aan te haken en hierover verder te praten met omwonenden, ondernemers op de Varkensmarkt en andere belangstellenden. 


In de verdere uitwerking zijn drie scenario’s uitgedacht: een plein om te ontmoeten, een stenige variant en een plein met veel groen. ,,Stenig viel al vroeg af, een plein met veel groen en een plein voor ontmoeten waren het meest gewenst vonden alle betrokkenen”, aldus de wethouder.  Het verschil tussen ontmoeten en groen zit ‘m vooral in het plaatsen van één grote houten bank bij de versie ontmoeten en verschillende plantenbakken met grote, betonnen randen om op te zitten in het plan met meer groen. Welke versie het ook wordt, er komt in ieder geval meer groen, bomen, goede looproutes voor slechtzienden en gelijke vloeren zodat mensen in een rolstoel zich er makkelijk kunnen bewegen.  


VERKEER Ook in de autoluwe binnenstad blijven vervoersstromen een belangrijk punt van aandacht, winkels en horeca moeten tenslotte worden bevoorraad. ,,Het liefst voeren we alle ideeën voor het plein uit, maar vrachtauto's moeten wel een draaicirkel kunnen maken. Dat geldt overigens ook voor de brandweer, die wagens zijn wel iets korter dan zo'n vrachtwagen maar ook die moeten makkelijk overal bij kunnen”, aldus de wethouder. 


w        [Een compleet autovrij plein zit er dus niet in. Lees het uitgebreide artikel, met daarin een uiteenzetting van de plannen, verder op De Stad Amersfoort.nl Premium. 


Maar de overgang van de Westsingel naar de Zuidsingel wordt wel anders: ,,Langs de kant van de Langestraat worden bomen bijgeplant waardoor de weg wat meer naar binnen wordt gebogen. We gaan een grijze band aanleggen en je moet een oprit oprijden. Dat zou de snelheid eruit moeten halen.”

FIETSEN Ook het fietsparkeren is een zorgenkindje. Iedereen weet dat de Varkensmarkt dagelijks genoeg fietsen telt. Er zijn al klemmen geplaatst op het Krankeledenplantsoen, en daar komt nog een mogelijkheid bij aan de Zuidsingel. ,,En mensen vergeten dat er een grote fietsenstalling vlakbij zit. Helemaal voorkomen kun je niet, maar het minder aantrekkelijk maken door middel van ontwerp wel. Het plein moet minder rommelig worden en prettiger om er rond te wandelen of even te zitten.”


BANK Stegeman doelt met die laatste opmerking ook op de plannen voor zitplekken op het plein. Als knipoog naar de Hellegracht die vroeger dicht bij het plein lag, is er in één van de ontwerpen een bank in de vorm van een golf getekend. ,,Zitten zonder horeca,” licht de wethouder toe, ,,Die wens zien we ook op andere pleinen. Mensen die niet van plan zijn om wat te gaan drinken bij één van de zaken gaan misschien wel op een bank zitten. Kinderen gaan op het plein spelen en op den duur krijgen ze toch zin in een kopje koffie.”


De bank in het plan ‘Ontmoeten’ - Gemeente Amersfoort

Overlast is ook een punt van aandacht

PRESENTATIE Afgelopen woensdag zijn de twee verschillende ontwerpen gepresenteerd aan geïnteresseerden. Zo’n dertig man kwamen op de bijeenkomst af. De meeste aanwezigen kiezen bij de stemming woensdagavond het plein met als thema ontmoeten. Het nieuws dat de gemeente het fietsparkeren op het plein aan wil pakken, wordt enthousiast ontvangen. Wel plaatsen aanwezigen nog vraagtekens bij het formaat van de bank en de mogelijke overlast. Stegeman: “Ik begrijp goed dat de aanwezigen de bank te groot vinden en meer ruimte willen op het plein. We gaan nu de volgende fase in waarbij we in het ontwerp gaan kijken hoe we dit kunnen inpassen. Overlast is ook een punt van aandacht. Ik hoop vooral dat bezoekers van de Varkensmarkt zelf hun rommel  in de afvalbakken gooien en rekening houden met anderen. Alleen samen kunnen we de pleinen mooi en leefbaar houden”.

HANDHAVING De gemeente heeft nog één maatregel achter de hand om de wildgroei aan geparkeerde fietsen op het plein tegen te gaan. ,, Het plein kan een fietsverbod-zone worden. Dat maakt het voor handhaving mogelijk fietsen te verwijderen, nu mag handhaving alleen wrakken verwijderen. Dus een dergelijke maatregel gaat handhaving wel helpen om het plein vrij van fietsen te houden. En zo worden de Amersfoortse pleinen één voor één aangepakt. Stegeman: ,,De Varkensmarkt is niet het plein met de grootste problemen, maar wel een plein waar kansen liggen. Alle pleinen in onze binnenstad zijn verschillend,  het eigen karakter van ieder plein willen we behouden.”

Door Charella Hulsbosch

De bank in het plan 'Ontmoeten'
De Varkensmarkt staat een grote metamorfose te wachten: ,,Het is een plein waar kansen liggen.