Tashin Bülbül heeft al een idee: er zou in Amersfoort een lokaal meldpunt kunnen komen waar oneerlijke biedingen worden gemeld.
Tashin Bülbül heeft al een idee: er zou in Amersfoort een lokaal meldpunt kunnen komen waar oneerlijke biedingen worden gemeld. Siem Eikelenboom

'Huizenverkoop moet transparanter'

29 juni 2021 om 07:52

'Biedingsproces inzichtelijk maken voor betrokkenen'

Jeroen de Valk

AMERSFOORT De verkoop van huizen moet eerlijker en ‘transparanter’ gebeuren. Dit schrijft de Amersfoortse fractie van DENK in vragen aan het college van B en W. Sommige makelaars zouden zó handelen, dat zij er allereerst zelf profijt van hebben. Dit gaat ten koste van verkopers maar vooral kopers. DENK verwijst daarbij naar een recente brief van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.


Ollongren klaagt hierin over een gebrek aan openheid. Zodra een woning beschikbaar komt, kan een makelaar de informatie alvast vertrouwelijk doorgeven aan een huizenzoeker die zich al had gemeld. De makelaar kan ook informatie over het ‘overbieden’ in kleine kring gaan delen. Daarmee weten enkele geselecteerde geïnteresseerden om welke bedragen het gaat. Andere kandidaat-kopers weten dat niet en moeten maar lukraak gaan overbieden. Deze praktijken botsen met de erecode van de beroepsorganisaties waarbij de meeste makelaars zijn aangesloten. Niettemin wordt er volgens Ollongren geregeld zo gehandeld.


NETWERK De minister wil dat er digitale middelen komen om heel het biedingsproces voor alle betrokkenen inzichtelijk te maken. Vanaf welk moment staat een huis te koop? Wat is de aanbiedingsprijs, wanneer wordt er overboden en met welke bedragen?


NIET TRANSPARANT Volgens Ollongren is de procedure bij nieuwbouwwoningen anders: dan wordt met een loterij de ‘winnende’ koper aangewezen. Echter, zo schrijft Rijksoverheid.nl: ook zo’n loting geschiedt niet altijd transparant. ,,Nieuwbouwwoningen worden soms gegund aan mensen uit het eigen netwerk waardoor andere geïnteresseerden geen eerlijke kans maken.’’


De procedure moet op voorhand duidelijk zijn en de loting moet in de aanwezigheid van een notaris plaatsvinden, zo vindt Ollongren. In sommige gevallen worden woningen toegekend aan de kandidaat-koper met het hoogste inkomen, ook als een lager inkomen voldoende zou zijn.


ROL GEMEENTE DENK staat achter de ideeën van de demissionaire minister. De Amersfoortse fractievoorzitter Tahsin Bülbül vraagt aan het college of de bovenstaande informatie daar bekend is. Is de gemeente bereid aan te schuiven bij gesprekken met de minister en brancheorganisaties? Welke rol kan de gemeente spelen bij het transparant maken van de biedingen op Amersfoortse huizen?

w         ,,Malafide makelaars gooien het op een akkoordje en er worden onderling biedingen doorgespeeld', zegt Bülbül. Lees het uitgebreide artikel met daarin de ideeën van Tahsin Bülbül op De Stad Amersfoort.nl Premium.





[‘AMSTERDAMS FENOMEEN' Bülbül heeft al een idee: er zou in Amersfoort een lokaal meldpunt kunnen komen waar oneerlijke biedingen worden gemeld. De Vereniging Eigen Huis - belangenbehartiger van woningbezitters - zou hiervan een voorstander zijn. De vereniging is bezig met het opstellen van een aantal vragen die verkopers kunnen stellen aan hun makelaar. De makelaars van de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars) kunnen nu al gebruik maken van systemen als Move en ‘NVM Online Bieden' om processen en biedingen vast te leggen. De NVM komt bovendien op korte termijn met een ‘pilot': digitale verkoop via Realbid.


Amersfoort heeft dit alles hard nodig, zo schrijft Bülbül: ,,Malafide makelaars gooien het op een akkoordje en er worden onderling biedingen doorgespeeld.''

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) was het overbieden tot 2017 nog een hoofdzakelijk Amsterdams fenomeen. Sindsdien nam het een hoge vlucht. Het aantal huizen dat boven de vraagprijs van de hand ging, steeg van zeven procent in 2015 tot vijftig procent in 2020. Ondanks de torenhoge prijzen verliep het gemiddelde biedingsproces alleen maar sneller. De tijd waarin een woning te koop stond, slonk van tien maanden in 2015 naar drie maanden in 2020.

ZELFBEWONINGSPLICHT De stad Amersfoort kampt met een tekort aan woningen in alle prijsklassen: van de sociale huursector tot de vrije markt. Tot en met het jaar 2030 wil de gemeente duizend woningen per jaar laten bouwen. Dit getal wordt niet altijd gehaald als gevolg van talrijke obstakels. Er zijn altijd weer kritische ‘omwonenden’ die protesteren tegen nieuwbouw in hun buurt. Er zijn projectontwikkelaars die het liefst dure woningen bouwen, want daar kan wat mee worden verdiend. Er zijn investeerders die betaalbare woningen opkopen en die - niet zelden verdeeld in meerdere kleine appartementen - voor aanzienlijke bedragen doorverkopen.

Ten einde dat laatste te beperken, voerde Amersfoort onlangs de zelfbewoningsplicht in voor betaalbare nieuwbouwwoningen: de koper moet er zelf in gaan wonen gedurende de eerste drie jaar na de verkoop. Hij of zij mag het huis na deze termijn doorverkopen, mits de nieuwe eigenaar er ook gaat wonen.

Door Jeroen de Valk 


Nieuwbouwwoningen worden soms gegund aan mensen uit het eigen netwerk waardoor andere geïnteresseerden geen eerlijke kans maken


Malafide makelaars gooien het op een akkoordje en er worden onderling biedingen doorgespeeld

Raadslid Tahsin Bülbül dringt aan op 'transparantie' onder makelaars.