Nu te zien in Museum Flehite: Hans Withoos, Dutch Landscape; Honour to Ep de Ruiter (2019).
Nu te zien in Museum Flehite: Hans Withoos, Dutch Landscape; Honour to Ep de Ruiter (2019). Hans Withoos

Ode aan het landschap

28 juni 2021 om 09:41

Themajaar ook in Amersfoort groots gevierd

AMERSFOORT In 2021 brengt Nederland een ode aan het landschap. Een jaar lang wordt de bijzondere en gevarieerde natuur van ons land in al zijn facetten centraal gezet.


Ook in Amersfoort hebben talloze organisaties en instellingen het initiatief genomen om het landschap in de schijnwerpers te zetten. Met een brede waaier aan activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops en filosofische wandelingen. Een greep uit het aanbod:


MUSEUM FLEHITE Met de veelzijdige tentoonstelling ‘Over velden en wegen’ van schilder- en -tekenkunst 1750 - heden) toont Museum Flehite de prachtige natuur in Nederland. Met speciale aandacht voor de landschapstekeningen van Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn, destijds ‘tekenmeester’ van Amersfoort, trok vanuit de stad 'over velden en wegen' met zijn tekengerei in de aanslag. Te zien t/m 26 september.


MONDRIAANHUIS Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral landschappen. Een aantal van zijn vroege werken, waaronder gezichten op het riviertje ‘t Gein, is te zien in het Mondriaanhuis. Zij gaan de dialoog aan met werk van hedendaagse kunstenaars uit de regio Amersfoort, die ieder op geheel eigen wijze het landschap rond de Amersfoortse Eem hebben vastgelegd. Te zien t/m 31 oktober.

MUSIOM In expositie ‘Lage landen en de zee’ is er naast aandacht voor het land ook ruimte voor het water. Verwacht hier geen windmolens, boerderijen of bevroren kanalen. De hedendaagse landschappelijke kunst in deze expositie laat veel aan de verbeelding over. Met naast schilderijen veel ruimtelijk werk. Vanaf 3 december t/m 10 april 2022


SINT-JORISKERK Tot en met 16 oktober demonstreren diverse exposanten hun werk in lijn met het thema. Kunststijlen en -technieken variëren per tentoonstelling. Meer info: joriskerkamersfoort.nl/exposities.

HEMELLADDER Landelijk Kunstenaars Genootschap De Ploegh verzorgt achter de St. Franciscus Xaveriuskerk de beeldende kunstmanifestatie ‘Hemelladder’, In samenwerking met Frans en Hilde Hof. Twaalf kunstwerken krijgen een plek in en rond de tuin van de kerk in het historisch hart van Amersfoort. Hiermee wordt een kleine oase opengesteld die doorgaans voor publiek gesloten is. Te zien vanaf 11 juli t/m 21 oktober.


WANDELING Welke denkbeelden hebben ons landschap gevormd? Erik Brinkmann gaat tijdens een filosofische wandeling door Amersfoort in op deze vraag. Brinkmann is directeur van landgoed Het Lankheet bij Haaksbergen en publiceert over filosofie en landschap. Zijn wandeling start vanaf de Volmolen en loopt via de stadswallen naar park Randenbroek. Datum: vrijdag 7 juli 2021, van 10.30 tot 13.00 uur, kosten 15,00 euro. Inschrijven via info@dekatoendrukkerij.nl. Duur: 2,5 uur, ca 7 km.


[Voor meer informatie over alle activiteiten rond ‘Ode aan het landschap' in de regio: www.tijdvooramersfoort.nl/nl/ode-aan-het-landschap.