Jorine Krijgsman op de kavel waar in de toekomst haar droomhuis komt te staan.
Jorine Krijgsman op de kavel waar in de toekomst haar droomhuis komt te staan. Privéfoto

'Mijn huis heeft meer volgers dan ik'

29 juni 2021 om 11:51

Huizenaccounts razend populair op Instagram  

Charella Hulsbosch 

PREMIUM Een rondje wandelen door de nieuwbouwwijk en je vergapen aan al die prachtige nieuwe huizen, we doen het allemaal wel eens. Die trend lijkt overgewaaid naar Instagram, waar nieuwe huizenbezitters je meenemen op de reis van kavel tot droomhuis. 


Nu zie je vooral veel zand, gras en onkruid op de braakliggende kavels langs de Laak. Toch komt daar na de zomervakantie verandering in als de schop de grond in gaat voor een nieuw deel van de Laakse Tuinen. Voor het zo ver is, popt het ene na het andere Instagramaccount op van enthousiaste huiseigenaren die álles delen. ,,Niet alles hoor, ik stem wel met mijn man af wat we wel en niet posten”, vertelt Jorine Krijgsman. Krijgsman is één van die Instagrammers die op 27 april de eerste post deed op een speciaal Instagramaccount over Laakse Tuinen kavel 63. ,,Mijn huis heeft inmiddels meer volgers dan ikzelf”, vertelt ze lachend. 


KAVEL Het was even spannend of de familie een kavel zou weten te bemachtigen in het nieuwste deel van Vathorst. Ze werden namelijk vijf keer eerder uitgeloot. Krijgsman: ,,Deze keer waren we tweede, maar de kopers kregen koudwatervrees. Daar stond ik dan op de camping in Frankrijk, net broodjes gehaald, toen ik van mijn man hoorde dat we de kavel hadden. Toen ontdekte ik ook zwanger te zijn, dus ons leven stond even op zijn kop.”


INSPIREREN Even verderop woont Ingrid de Jong met haar gezin. Zij besluiten na een tijd in Vathorst te hebben gekeken toch te gaan voor een huis in Nijkerk. In de nieuwbouwwijk Doornsteeg om precies te zijn. En uiteraard zijn al hun stappen online te volgen. ,,Het is wel spannend hoor. We wonen al vijftien jaar in Vathorst, het voelt best wel als een stap om nu naar Nijkerk te gaan. Maar ik denk dat we daar ook veel leuke, jonge gezinnen gaan treffen.” Anders dan bij de familie Krijgsman ging de eerste schop bij de familie De Jong al in november 2020 de grond in. De Jong: ,,Ik ging op den duur steeds meer accounts volgen die over huizen gingen of interieur. Ik dacht: als ik het leuk vind om andere accounts te volgen, kan ik anderen misschien inspireren door te laten zien welke keuzes wij maken.” En zo gezegd, zo gedaan. 


VATHORST Hoe anders was dat vijftien jaar geleden toen De Jong ook een nieuw huis kocht. ,,Toen kocht ik de VT Wonen en knipte ik plaatjes uit om een moodboard van te maken, nu heb ik eerst allemaal ‘Pinterest boards’ gemaakt en later een Instagramaccount.” In Nijkerk zijn wel wat huiseigenaren actief, maar opvallend is dat de accounts in een wijk als Vathorst mateloos populair zijn. ,,Ik denk dat het wel een Vathorst-dingetje is om te laten zien wat je hebt,” zegt Krijgsman, ,,Ik vind het zelf ook leuk om te laten zien, daar ben ik eerlijk in. Maar misschien is het voor deze wijk wel een status-ding.” 

w        [Instagram lijkt een goed middel om in contact te komen met je toekomstige omgeving. Lees er verder over op De Stad Amersfoort.nl.  




INSPIRATIE De accounts zijn er vooral om inspiratie op te doen én te delen. Krijgsman: ,,Laatst postte één van de accounts die ik volg een foto met stenen die echt op die van ons leken. Toen heb ik een berichtje gestuurd met de vraag of het dezelfde steen was en sindsdien check ik iedere foto op dat account. Dan weet je gewoon hoe het er qua kleur en gevoel uit gaat komen te zien.” Dat herkent De Jong, die zweert bij het volgen van hashtags op het platform: ,,Ik volg verschillende hashtags die ik interessant vind. Je kan bijvoorbeeld ook de merknaam van je PVC vloer opslaan als hashtag. Dan krijg je iedere dag foto's te zien van ruimtes met die vloer, zo kun je goed zien hoe het toegepast wordt.”


Ingrid de Jong en haar man in hun toekomstige huis (foto: Charella Hulsbosch )

We zijn niet de enigen met een account

BUREN Met een beetje geluk loop je via de telefoon je toekomstige buren tegen het lijf, al zijn de directe buren van beide families nog niet actief op het platform. ,,De directe buren heb ik nog niet gevonden, maar wel een account van iemand die al in de wijk woont. Het is leuk om ervaringen te horen van hen. En wie weet maken de buren nog een account aan als ze dit artikel lezen”, vertel De Jong lachend. En hoewel ook de directe buren van de familie Krijgsman nog spoorloos zijn, zijn de eerste contacten met anderen uit de straat wel gelegd. ,,We zijn niet de enigen met een account,”, vertelt Krijgsman terwijl ze naar een brug verderop wijst, ,,Voor die kavel daar op de hoek is ook een Instagram-account en de andere kant op hebben mensen die hier straks komen wonen ook een account.” 

CORONA Kopen in coronatijd is anders dan voorheen en Instagram lijkt een goed middel om toch in contact te komen met je toekomstige omgeving. ,,Bij de koop van ons vorige huis kwam je veel buren tegen op kijkdagen tijdens de bouw. Dat heb je in deze tijd niet”, aldus De Jong. Krijgsman: ,,We zitten wel in een groepsapp en hebben daar al contact, maar als er geen corona was hadden we misschien al geborreld. Dat mis je nu wel.”

Door Charella Hulsbosch