In mei was de eerste Voetbaldag een feit. In het Olympisch Stadion in Amsterdam gingen twee voetbalverenigingen samen sporten met scheidsrechter Allard Lindhout en Oranjeleeuwin Kelly Zeeman.
In mei was de eerste Voetbaldag een feit. In het Olympisch Stadion in Amsterdam gingen twee voetbalverenigingen samen sporten met scheidsrechter Allard Lindhout en Oranjeleeuwin Kelly Zeeman. Stichting Pole Position

'Campagne is landelijk gefinancierd'

29 juni 2021 om 14:04

'Advertenties betaald uit donatiepot Windalarm'

Daan Bleuel

AMERSFOORT De advertentiecampagne van de actiegroep ‘Windalarm’, waarin argumenten worden aangedragen om géén (extra) windmolens op land te plaatsen, wordt landelijk gefinancierd. Dat antwoordt één van de initiatiefnemers, Hendrine Swellengrebel, op vragen van deze krant. 


De actiegroep kocht twee weken geleden opvallende advertentieruimte in De Stad Amersfoort.nl om aandacht te vragen voor hun standpunten. ,,Het geld daarvoor komt uit de donatiepot van Windalarm, een nationale campagne voor wind-op-zee in plaats van voor wind-op-land’’, doet Swellengrebel uit de doeken. 


LANDELIJK ,,Deze organisatie is in IJburg (een nieuwe wijk aan de rand van Amsterdam, redactie) begonnen en is inmiddels landelijk’’, gaat Swellengrebel verder. ,,Windalarm heeft inmiddels een achterban van 25.000 mensen. Deze mensen zijn zeer bezorgd over het feit dat met overheidssubsidie hun leefomgeving aangetast wordt door lokale overheden, terwijl alle overheidsrapporten stellen dat wind inmiddels beter en goedkoper (zeker met betrekking tot de regio Amersfoort) op zee kan. Klimaatneutraliteit op lokaal niveau is niet meer nodig en contraproductief. Windalarm wil daarom een nationaal debat’’, aldus Swellengrebel.


In tegenstelling tot wat de actievoerders beweren zijn hun stellingen in bestuurlijk Nederland nog geenszins tot voldongen feiten verklaard. 


Zo beweert verantwoordelijk wethouder Erik van Beurden vanuit Den Haag nog geen geluid te hebben gehoord dat de zoektocht naar geschikte locaties op land gestaakt kan worden, omdat er voldoende alternatieven elders zijn. ,,En tot die tijd gaan we gewoon door. We hebben geen tijd te verliezen. Niet omdat we het allemaal zo leuk vinden, maar we moeten een groot probleem oplossen’’, aldus de wethouder, doelend op de zorgen over de opwarming van het klimaat.


SUCCES De campagne van Windalarm was volgens Swellengrebel wel een succes: ,,De petitie voor Leusden/Amersfoort leverde reeds tweeduizend handtekeningen op. De kosten van de advertenties (ruim vierduizend euro voor de hele regio), zijn al weer grotendeels terugverdiend door donaties uit Leusden en Amersfoort. Dat zijn allemaal kleine bedragen tussen de tien tot honderd euro.’’


,,Alle mensen binnen Windalarm werken vrijwillig'', benadrukt Swellengrebel. ,,Wij staan tegenover een overheidsapparaat dat kost wat kost een achterhaald beleid door wil drukken om geen gezichtsverlies te leiden. Dat burgers dan van zich laten horen is een belangrijk signaal.''