Loeve: ,,Het is hoopvol voor iedereen die weleens twijfelt aan de keuzes in zijn leven."
Loeve: ,,Het is hoopvol voor iedereen die weleens twijfelt aan de keuzes in zijn leven." Boekhandel Riemer
Ondernemer in beeld

Boek van de maand: Middernachtbibliotheek van Matt Haig

1 juli 2021 om 14:15 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer in Amersfoort, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.

Matt Haig is een Engelse schrijver-journalist en in Nederland (nog) niet zo bekend. Ten grondslag aan deze roman ligt een ander boek van hem: ‘Redenen om te blijven leven’. Dat was een non-fictie boek waarin hij eerlijk over zijn depressiviteit schrijft. In het nieuwe boek giet hij het in een romanvorm.

TUSSEN LEVEN EN DOOD ,,Hoofdpersoon Nora is een jonge vrouw die iedereen en vooral zichzelf teleurstelt. Nergens beleeft ze plezier aan en de meest logische stap is een overdosis pillen om aan de zinloosheid te ontsnappen.

Maar ze gaat niet dood. Ze komt in een bibliotheek, waar ze de bibliothecaresse Mw. Elm ontmoet. Ze vertelt haar dat ze alle levens kan leiden die ze wil. In haar stamleven was ze ooit goed in zwemmen maar stopte ermee. Wat zou er gebeurd zijn als ze wel verder was gegaan? Ze opent het boek en komt in haar nieuwe wereld binnen. Iedereen kent haar, maar zij kent niemand. Op haar telefoon ziet ze op haar Facebook dat ze olympisch kampioen is geweest en nu lezingen houdt. Ze voelt zich niet thuis in deze wereld omdat ze o.a ontdekt dat ze alleen is gaan zwemmen om haar vader te plezieren. Ze gaat weer terug naar de bieb. Zo leeft ze verschillende levens als wetenschapper op de Noordpool, als getrouwde vrouw met haar vriendje Dan en allemaal blijkt het niet de moeite waard te zijn en keert ze terug naar de middernachtbibliotheek.’’

Het is komisch om te lezen hoe ze steeds weer in een andere wereld terecht komt die ze niet kent

GRATIS DVD ‘WHAT IF?’ ,,Het is komisch om te lezen hoe ze steeds weer in een andere wereld terecht komt die ze niet kent en waarin ze met trucjes en voelsprietjes moet manoeuvreren in haar nieuwe bestaan (bijvoorbeeld: hoe communiceer je met je eigen kind als je haar naam niet weet). Tijdens het lezen had ik steeds een associatie met een speelfilm die ik al een aantal keren heb gezien: What if? Een verhaal waarin een keiharde zakenman de kans krijgt om een leven te leiden nadat hij een andere keuze had gemaakt. Als u het boek bij ons bestelt (met vermelding van What If?) krijgt u de dvd erbij.”

HOOPVOL ,,Door alle vermakelijke levens heen stel je je wel de vraag: hoe gaat dit aflopen? Dat lees je hier niet, maar geloof me: het is prachtig en hoopvol voor iedereen die weleens twijfelt aan de keuzes in zijn leven. Ofwel: iedereen moet dit boek dus lezen.”

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel. We zijn weer volop open en dus in bedrijf. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.