De Eurowoningen in Leusden zijn ontworpen volgens het structuralisme.
De Eurowoningen in Leusden zijn ontworpen volgens het structuralisme. Dirk Verwoerd

Nieuwe FASadE- architectuurroute: op stap in regio met de StrucTOER

28 juni 2021 om 11:45 Activiteiten

LEUSDEN Voor wie in de eigen omgeving op pad wil langs bijzondere gebouwen is er nu de StrucTOER. Een nieuwe architectuurroute van FASadE. De route kan in gezinsverband worden gefietst, want voor kinderen is er een leuk en prikkelend opdrachtboekje.

FASadE, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschapsontwerp heeft een nieuwe architectuurroute samengesteld langs bijzondere gebouwen in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken. Het betreft gebouwen die worden gerekend tot het Structuralisme. Met Structuralisme wordt een architectuurperiode aangeduid die vanaf de jaren zestig markante gebouwen en buurten heeft voortgebracht. Vaak zijn deze gebouwen opgebouwd uit kleinere delen, die in geometrische patronen samen een structuur vormen. In Amersfoort, Leusden en Hoevelaken staan landelijk en zelfs internationaal bekende projecten uit deze periode. De routekaart illustreert het brede spectrum dat het structuralisme omvat: van zakelijk kantoorgebouw tot romantisch paleisje.

GEZINSUITJE Voor kinderen heeft FASadE een opdrachtboekje samengesteld, zodat de route in gezinsverband kan worden gefietst. Met het opdrachtboekje maken kinderen uit groep 7-8 kennis met aspecten die kenmerkend zijn voor deze periode, zoals vides en split level doorsnedes. Het leren kijken naar architectuur kan wat FASadE betreft niet vroeg genoeg beginnen. De opdrachtjes kunnen ook zonder de routebeschrijving, die los is bijgevoegd, worden gemaakt.

In Amersfoort, Leusden en Hoevelaken staan landelijk en zelfs internationaal bekende projecten uit de Structuralisme-periode

JONG ERFGOED FASadE vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het architectonisch erfgoed uit de zestiger en zeventiger jaren. De boeiende experimenten van toen worden nu herbestemd en verduurzaamd, maar soms ook gesloopt. Veel thema’s die toen geagendeerd werden zijn nog altijd actueel, zoals meer ruimte voor andere, betaalbare manieren van wonen en werken en ruimte voor de fiets en de voetganger in de leefomgeving

TENTOONSTELLING Architectuurfotograaf Dirk Verwoerd fotografeerde de projecten op de routekaart in opdracht van FASadE. Dit deed hij onder andere met behulp van drone-fotografie. Op 3 september opent een tentoonstelling door FASadE in samenwerking met 033Fotostad in het Rietveldpaviljoen, waar de foto’s van Verwoerd te zien zullen zijn. De tentoonstelling duurt t/m 19 september en is dus maar voor korte periode te bekijken. Naast de foto’s van lokale projecten zal op de tentoonstelling het Structuralisme in een bredere context worden geplaatst. Ook in het buitenland zijn fraaie Structuralistische voorbeelden te vinden.

De routekaart en het opdrachtboekje zijn nu verkrijgbaar bij de VVV’s in Amersfoort en Leusden, de museumshops van Museum Flehite, Kunsthal KAdE, het Rietveldpaviljoen en via www.fasade.nl. De routekaart vormt een vervolg op de routekaarten die FASadE eerder maakte langs het werk van stadsarchitecten Van der Tak (zakelijk expressionisme jaren ‘30-’40) en Zuiderhoek (wederopbouw jaren ‘50).