In het najaar overweegt de gemeente opnieuw of ze stoppen met publicatie van de bekendmakingen in de Stadsberichten.
In het najaar overweegt de gemeente opnieuw of ze stoppen met publicatie van de bekendmakingen in de Stadsberichten. BDUmedia

Bekendmakingen vooralsnog in de krant

22 juni 2021 om 14:56

'Alternatief om alle inwoners te bereiken is er nog niet'

Jeroen van der Veer

AMERSFOORT De bekendmakingen in de Stadsberichten blijven voorlopig te lezen in de papieren editie van De Stad Amersfoort. Dat heeft de gemeente afgelopen week gecommuniceerd nadat bekend werd dat er toch wel wat haken en ogen aan het plan zaten om de berichten op een andere manier aan te bieden.


Het college besloot op 9 juni 2020 om vanaf 1 januari 2021 geen bekendmakingen meer te publiceren in de (papieren) Stadsberichten van het huis-aan-huisblad De Stad Amersfoort. Aanleiding hiervoor was dat inwoners steeds meer gebruik maken van digitale middelen (sociale media, websites en digitale platforms.


Daarnaast zou met ingang van 1-1-2021 de Wet elektronische publicaties (WEP) in werking treden. De inwerkingtreding van deze wet is echter uitgesteld, waarna de gemeente in afwachting van een nieuwe ingangsdatum is doorgegaan met publicatie van de bekendmakingen in de Stadsberichten.

De Wet elektronische publicaties is op 1 juli 2021 van kracht gegaan. Vanaf die datum is de gemeente wettelijk verplicht de officiële bekendmakingen digitaal te publiceren en vervalt de verplichting om te publiceren in een huis-aan-huisblad. Gemeenten moeten er echter wel voor zorgen dat ook mensen die niet in staat zijn om de site overheid.nl digitaal te raadplegen, toch kennis kunnen nemen van wat is besloten of besloten gaat worden.


ALTERNATIEF Het college nam een motie aan waarin besloten werd dat de Stadsberichten gingen verdwijnen, mits er een goed alternatief was. ,,In de afgelopen weken is uit antwoorden van staatssecretaris Knops aan de Eerste- en Tweede Kamer gebleken dat wij deze oplossing niet helemaal zelf mogen bedenken”, schrijft het college in een brief. ,,Zo moeten wij een fysieke balie aanwijzen waar afschriften van publicaties verkrijgbaar zijn en waar stukken ter inzage liggen. Hier moeten inwoners ook persoonlijk uitleg over deze documenten kunnen vragen.”


OPNIEUW OVERWEGEN De gemeente Amersfoort wil de komende periode in beeld brengen wat de kosten zijn van een fysieke balie en de andere maatregelen die ze moeten treffen. Dit wordt vervolgens afgewogen tegen de kosten van doorgaan van publicatie van de bekendmakingen in de Stadsberichten. ,,In het najaar overwegen wij opnieuw of we stoppen met publicatie van de bekendmakingen in de Stadsberichten. In het geval dat die afweging ertoe leidt dat we de publicatie van bekendmakingen in de Stadsberichten beëindigen, dan gebeurt dat op zijn vroegst op 1-1-2022.”


REACTIE HOOFDREDACTIE ,,Ik ben blij voor onze lezers dat zij de bekendmakingen kunnen blijven lezen in De Stad Amersfoort, zowel in de krant als op onze website. Wij publiceren die al jaren online en op papier'', reageert Norbert Witjes, hoofdredacteur BDUmedia (uitgever van De Stad Amersfoort).


,,Uit recent onafhankelijk onderzoek (NOM) blijkt opnieuw dat huis-aan-huisbladen een hoog leesbereik scoren, en dat geldt specifiek ook voor dé lokale krant De Stad Amersfoort. Ik nodig het gemeentebestuur uit om in gesprek te gaan over het versterken van de lokale nieuwsvoorziening in de meest brede zin van het woord. De gemeente kan hier een positieve bijdrage aan leveren, waaronder door de stadsberichten te blijven publiceren in De Stad Amersfoort, maar ook door een verbindende en ondersteunende rol te spelen die ten goede komt aan een goede, onafhankelijke en betaalbare nieuwsvoorziening voor alle inwoners van Amersfoort.''

De gemeente Amersfoort wil de komende periode in beeld brengen wat de kosten zijn van een fysieke balie en de andere maatregelen die ze moeten treffen.