Koen Jansen, Dagmar Holtman en Semir Abduselam werden in 2018 aan elkaar gekoppeld via het project Tweede Familie.
Koen Jansen, Dagmar Holtman en Semir Abduselam werden in 2018 aan elkaar gekoppeld via het project Tweede Familie. Charella Hulsbosch

'Niemand maakt zo'n tocht voor de lol'

22 juni 2021 om 11:58

Amersfoorters herdenken vluchtelingen

AMERSFOORT Op donderdag 24 juni houden zes Amersfoortse vrouwen een herdenking in het burgemeester Brouwerplantsoen in Amersfoort. Dagmar Holtman is één van die vrouwen die donderdagavond om 19.00 uur stilstaan bij de mensen die omkwamen bij het vinden van veilige grond in Europa.


Charella Hulsbosch

Vroeg in de ochtend staat de koffie al klaar in het Soesterkwartier. Daags voor de herdenking van de mensen die op zoek waren naar een veilig thuis in Europa is Dagmar Holtman druk met de laatste interviews. Zonen Skip (5) en Bow (11) zitten op school. Vader Koen Jansen, beter bekend als Diggy Dex, schenkt nog een glas water in. Ook Semir Abduselam is voor het interview vanuit Vathorst komen fietsen op zijn racefiets.


TWEEDE FAMILIE In 2018 opent het gezin de deuren voor het eerst voor de Eritrese Abduselam. Hij ontvluchtte op zijn vijftiende in zijn eentje zijn geboorteland vanwege het heersende regime. Hij maakte een tocht van vijftien maanden, grotendeels te voet, en kwam uiteindelijk in Nederland aan. Eenmaal hier komt hij in contact met een huisgenoot die via het project Tweede Familie regelmatig bij een Nederlandse familie op bezoek gaat. ,,Ik heb toen gevraagd of ik ook een tweede familie mocht. Toen kwam ik bij Dagmar en Koen, het is een hele leuke familie”, vertelt Abduselam. Extra bijzonder is dat Abduselam al eerder een connectie had met Jansen, iets waar de familie tijdens dat eerste bezoek nog niets van weet. Abduselam: ,,Ik luisterde vaak naar het liedje ‘Ik huil alleen bij jou’, het eerste Nederlandse liedje dat ik hoorde. Later kwam ik erachter dat het van Koen was.” Jansen vult trots aan: ,,Goed om Nederlands te leren.”


LESBOS Één jaar later wordt Holtman door een vriendin gevraagd om mee te gaan naar Lesbos. Daar ziet ze met eigen ogen hoe schrijnend de situatie bij de Europese grenzen is. ,,Het was een inspirerende en mooie tijd, maar het was ook heftig. Je ziet allemaal mensen die in een soort niemandsland wonen. Ze kunnen niet terug naar waar ze vandaan komen, maar ook niet vooruit”, vertelt ze. Geïnspireerd door de 4 mei-lezing van Roxane van Iperen besluit Holtman dat er ook in Amersfoort een herdenking moet komen: ,,’Wist je ervan’, zei Roxane daarin. Doelend op de Tweede Wereldoorlog. Maar ik denk dat we ons ook goed moeten beseffen dat er nog steeds mensen in een kwetsbare positie zijn waarvoor we niet echt goed zorgen en niet zoveel naar omkijken.”


GEDICHT Holtman vertelt donderdagavond tijdens de herdenking het verhaal van Abduselam dat hij zelf heeft opgeschreven en het bijbehorende, wederom zelfgeschreven, gedicht. De muzikale invulling wordt verzorgd door Jansen. Hij zingt een bijzonder nummer met het popkoor van Scholen in de Kunst: ,,Het nummer Lampedusa heb ik zo’n twee jaar geleden opgenomen nadat ik het heb gezongen bij de Beste Zangers. Het is een vertaling van een Frans lied, eigenlijk vanuit het perspectief van iemand die een tocht maakt.” Het nummer is geïnspireerd op het verhaal van Abduselam, dat ook Jansen aan het denken heeft gezet: ,,Probeer je eens voor te stellen, puur en alleen het idee waarom mensen zo’n tocht maken. Als je zelf kinderen hebt dan ga je er ook anders naar kijken. Het draait wel om mensen met beweegredenen, maar ze raken verzand in cijfers en worden afgedaan als gelukszoekers. Niemand maakt zo’n tocht voor de lol, dat is extreem hoge nood en een razend moeilijke beslissing.”

w [Lees het uitgebreide interview met Dagmar Holtman, Koen Jansen en Semir Abduselam op onze website. Later deze week volgt daar ook het videoverslag van de herdenking.

Semir luisterde al naar de muziek van Diggy Dex voor hij Koen kende: ,,Ik huil alleen bij jou is het eerste Nederlandse liedje dat ik hoorde." (Foto: Charella Hulsbosch)