Een artist impression van een windturbine bij Isselt.
Een artist impression van een windturbine bij Isselt. Soesterwijk Wiek

Actiegroep vóór windmolens

22 juni 2021 om 11:15

'Hele Soester-kwartier kan ‘van de wind leven'

Jeroen de Valk

AMERSFOORT Er zijn ook burgers die vóór de plaatsing van windmolens zijn. De gemiddelde Amersfoorter hoort en leest voortdurend argumenten van tegenstanders. Omwonenden, natuurbeschermers en ecologen betogen dat windmolens zorgen voor geluidsoverlast en slagschaduwen. Ze verpesten ook nog het uitzicht. Zet ze op zee, daar wonen geen mensen en daar waait het tenminste. De wijkvereniging Soesterwijk Wiek denkt daar anders over.


Op de site soesterwijkwiek.nl is een weelde aan informatie te vinden. Daarop leggen deze Amersfoortse actievelingen uit waarom die windmolens er wél zouden mogen komen. Wie de tijd neemt, zal zien dat Soesterwijk Wiek op elke veelgehoorde klacht wel een weerwoord heeft. Een paar voorbeelden. Wordt de burger overvallen door impulsieve plannen voor windmolens? Nou nee - de wijkvereniging bestaat al tien jaar en heeft al talrijke ‘trajecten’ afgelegd. Er volgen nog meer procedures en er gaan nog zeker jaren overheen voordat twee meer dan torenhoge windmolens mogen verrijzen aan de Eem.


SLAGSCHADUWEN Maken die windturbines lawaai? De geluidsoverlast zal meevallen, aangezien één ervan vlakbij een afvalverwerkingsbedrijf wordt neergezet. Daar klinkt al dagelijks het gedaver en gedonder vanaf de puinbakken. Moderne molens maken toch al minder lawaai dan oudere edities, zo schrijft Soesterwijk Wiek. ,,Een windmolen staat meestal minimaal driehonderd meter van de dichtstbijzijnde huizen. Op die afstand hoor je ongeveer evenveel geluid als van je koelkast. In ons geval woont vrijwel iedereen veel verder weg.’’


VOGELS Natuurbeschermers maken zich zorgen over het welzijn van vogels. Die zouden zich massaal te pletter vliegen tegen de wieken. Een Canadese studie zou echter hebben uitgewezen dat windmolens verantwoordelijk zijn voor minder dan één procent van de niet-natuurlijke sterfte onder vogels. Véél vaker laten vogels het leven als gevolg van hongerige katten en botsingen met ruiten en hoogspanningskabels.


Soesterwijk Wiek wil meewerken aan het gemeentelijke doel om energieneutraal te zijn in 2030. De gemeente verbruikt dan niet meer energie dan het zelf opwekt. De wijkvereniging wil twee windmolens plaatsen met elk vier MegaWatt: samen genoeg elektriciteit voor alle zesduizend woningen en alle 12 duizend inwoners van het hele Soesterkwartier. De complete wijk kan dus te zijner tijd ‘van de wind leven'.

De groep tegenstanders lijkt intussen met de dag groter te worden. Bij een raadsvergadering op 8 juni lieten maar liefst negentien insprekers van zich horen onder wie energiedeskundigen, ecologen en de voormalige VVD-wethouder Paul Strengers. Ze waren allemaal tégen.

w        [Lees meer over de voorstanders in het uitgebreidere artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.


De complete wijk kan dus te zijner tijd van de wind leven

De molens moeten wel groot en hoog zijn - zo'n tweehonderd meter volgens de huidige ontwerpen - ten einde genoeg energie op te wekken. De locatie aan het eind van de Isselt werd pas na lang zoeken gevonden. Ze komen er vlakbij een rioolwaterzuiveringsinstallatie en een opslagplaats van de gemeente te staan. Niet op waardevol natuurgoed dus. Natuurlijk waait het harder op de Noordzee, maar Amersfoort mag zelf ook wel z'n verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de ‘groene opgave' waar de gemeente zich voor heeft gesteld.

VERENIGING VRIJ POLDERLAND De hele operatie kost tien miljoen, waarvan anderhalve miljoen door Soesterwijk Wiek op tafel moet worden gelegd. Investeerders heten bij deze vereniging ‘Molenaars’. Wie nú al iets wil bijdragen, krijgt het eervolle predicaat ‘Vroege Molenaar’.

TEGENSTANDERS De groep tegenstanders lijkt intussen met de dag groter te worden. Bij een raadsvergadering op 8 juni lieten maar liefst negentien insprekers van zich horen onder wie energiedeskundigen, ecologen en de voormalige VVD-wethouder Paul Strengers. Ze waren allemaal tégen. Een van de prominent aanwezige actiegroepen was die avond de Vereniging Vrij Polderland. Die werkt samen met tal van gerenommeerde natuurbeschermers, waaronder de Stichting Behoud Eemvallei, het Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Sinds enkele weken kent Amersfoort ook de actiegroep Windalarm Regio Amersfoort. Op amersfoortregio.windalarm.org is te lezen: ,,Megawindturbines horen op zee, niet op land!''

Door Jeroen de Valk