Afbeelding
Charella Hulsbosch

Bronzen beelden Onze Lieve Vrouwetoren

15 juni 2021 om 12:53

AMERSFOORT De deuren van de Onze Lieve Vrouwetoren hebben er maandag twee bronzen deurwachters bijgekregen, gemaakt door kunstenaar Eric Claus. Zowel het oude als het nieuwe werk van Claus staat op deze foto. In 2014 heeft de stichting Open Oog de bronzen pelgrimsdeur aan Amersfoort geschonken, de opdracht ging naar Claus. w Meer over de beelden, met daarbij een video, op De Stad Amersfoort.nl.

Met de komst van de twee bronzen beelden, opnieuw dankzij de stichting, is de ingang nu af. Claus: ,,Volgens iedereen kan er niets meer bij of af. Ik ben er heel gelukkig mee en het is goed dat het project een eindfase heeft.”

BEELDENSTORM Al die tijd is het Claus nooit opgevallen dat er beelden ontbraken bij de entree van de toren. ,,Ik was zo geconcentreerd op de deuren, dat ik nooit doorhad dat er ook beelden misten in de nissen. Die waren vroeger blijkbaar altijd gevuld, maar met de reformatie is dat eruit geslagen. Nu zitten ze er weer in, eigenlijk is het een soort van laat herstel.” De nieuwste beelden vertellen ook een verhaal: ,,Het is compleet geworden door de beelden van de invalide en de vluchteling. Het was namelijk een vluchtelingenkerk maar ook een pelgrimstoren. Die twee zitten eigenlijk niet zo duidelijk in deur met de afbeelding van de Mantelmadonna, dat gaat meer over goed en kwaad. Maar deze verhalen moesten ook verteld.”

Afbeelding