,,Het is met deze regelgeving nog niet mogelijk om een podium op een plein te zetten en te roepen: kom allemaal maar", aldus Floor Visser. ,,Dat mag gewoon niet en dat snap ik."
,,Het is met deze regelgeving nog niet mogelijk om een podium op een plein te zetten en te roepen: kom allemaal maar", aldus Floor Visser. ,,Dat mag gewoon niet en dat snap ik." Foto Rinus van Denderen

‘In juli gaan we weer los’

15 juni 2021 om 12:52

Charella Hulsbosch

PREMIUM Livemuziek met een drankje in je hand, mensen leren kennen op een festival en dansen tot de zon ondergaat. We hebben er met z’n allen een tijdje op moeten wachten, maar 30 juni is het zover. Misschien zelfs een paar dagen eerder als aanstaande vrijdag in de ministerraad wordt besloten dat het kan. Amersfoortse evenementenorganisatoren zijn door het dolle heen.


Floor Visser is alweer druk aan het plannen voor Openluchttheater033, de aanstaande Obstaclerun, Amersfoort Jazz in augustus en de Marathon Amersfoort in oktober. Ook Amersfoorter Camiel de Kruijf, producent van concerten en evenementen met grote namen als Beyoncé en The Red Hot Chili Peppers, heeft een bijzonder goed weekend gehad door het nieuws. Toch wil hij het bij het horen van het nieuws niet gelijk geloven: ,, Ik ben nogal gereserveerd, ik wilde eerst weten wat de Tweede Kamer precies heeft geschreven in die brief. Maar toen ik wist wat de versoepelingen in zouden gaan houden, was ik wel blij en opgelucht.”


100% CAPACITEIT Blij en opgelucht dus omdat ‘we’ weer mogen. Het kabinet maakte afgelopen vrijdag bekend dat eendaagse evenementen met toegangsbewijzen vanaf eind juni weer door mogen gaan. Met 100% van de bezoekerscapaciteit en zonder anderhalve meter afstand. Wel moet je aan de deur een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of immuniteitsbewijs laten zien. De Kruijf: ,,Dit gaat de goede kant op. We mogen weer evenementen organiseren, ook al is het met beperkingen en aanpassingen. Dit is waarom ik doe wat ik doe. Ik vind het niet zomaar leuk om dingen te regelen. Ik werk voor het magische moment dat de deur van de zaal weer open mag en de band weer gaat spelen. Dat is voor mij de magie.”


STADSTERRAS Een stukje magie dat de Amersfoorter ook probeert over te brengen met de heropening van Het Nieuwe Stadsterras. Na het succes van vorig jaar keert het initiatief van de ondernemers uit De Nieuwe Stad en instellingen uit de festivalbranche weer terug. De Kruijf is één van die organisatoren. Samen willen de initiatiefnemers bezoekers op het terras opnieuw laten genieten van alle uitingen van cultuur. De opening stond gepland op 15 juni, maar ging uiteindelijk niet door. Nu gaat het terras alsnog open op 1 juli. De Kruijf: ,,We waren teleurgesteld dat we niet open konden, maar hebben even pas op de plaats gemaakt en gaan in juli los.”


MEERDAAGS Na de eendaagse evenementen volgen eind juli waarschijnlijk ook de meerdaagse evenementen. Goed nieuws voor een festival als bijvoorbeeld Lowlands, waar De Kruijf ook voor werkt. De Amersfoorter heeft niet stilgezeten in coronatijd, maar zijn werk was wel anders. ,,Ik zei laatst tegen iemand: ik heb anderhalf jaar mijn normale werk niet gedaan. Het gevoel van het realiseren van een evenement zoals ik dat gewend was, was weg."

w        Lees het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium.


Natuurlijk deden we wel eens een livestream of maakte ik met opdrachtgevers plannen voor de toekomst, maar het organiseren van een concert of festival met publiek geeft toch een extra toevoeging.”


[ANDERHALVE METER Onderdeel van de versoepelingen is ook dat er weer eendaagse evenementen mogen plaatsvinden zonder testen voor toegang of vaccinatiebewijzen. Bij die evenementen is één persoon per tien vierkante meter welkom, wel met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel. Visser: ,,We mochten vorig jaar nog evenementen organiseren met maximaal 250 mensen. Dat soort grenzen zijn stom, hoezo mogen alle evenementen maar zoveel mensen ontvangen? De Obstaclerun is in park Schothorst, weet je hoe groot dat grasveld is? Traditioneel is de run op Tweede Paasdag, maar nu is hij verschoven naar 4 juli. De locatie is groot genoeg en we kunnen anderhalve meter afstand houden volgens de nieuwste regels, dus het gaat door.”


PUZZEL Het zijn drukke tijden voor de Amersfoortse die ook nog haar diensten bij Marktzicht blijft draaien, zelfs nu ze dankzij het groene licht voor de evenementen weer volop werk heeft in haar eigen branche. De komende weken wordt het puzzelen voor Visser om te kijken hoe de festivals en evenementen onder haar hoede binnen de regels passen. ,,Het is met deze regelgeving nog niet mogelijk om een podium op een plein te zetten en te roepen: kom allemaal maar. Dat mag gewoon niet en dat snap ik heel goed. Bij Amersfoort Jazz doen we dit jaar ook voor het eerst aan kaartverkoop. We moeten ook een gezondheidscheck doen, maar kunnen het plein niet hermetisch afsluiten. Een ander puzzelstukje is dat je volgens deze regels geen entertainment mag hebben in de buurt van terrassen. Wat telt is dat de richting nu duidelijk is. Het zijn de details waar we de komende weken over gaan zitten.”

EK VOETBAL Een groot scherm op het Lieve Vrouwekerkhof om met z’n allen de EK-finale te kijken, zit er ook niet in. Visser regelde dat eerder in 2014 tijdens het WK in Brazilië en tijdens het EK vrouwenvoetbal in 2017. ,,Een vriendin kwam destijds na een paar borrels op het idee voor het grote scherm. ‘Leuk idee, doen we’, zei ik toen. En zo komen er altijd wel creatieve ideetjes omhoog bij mensen,” vervolgt Visser mysterieus, ,,Wat je in ieder geval merkt is dat mensen evenementen en livemuziek hebben gemist. Als mensen straks hier op het Lieve Vrouwekerkhof genieten van waanzinnige jazzmuziek op een uitverkocht plein, ben ik wel heel gelukkig.”

Floor Visser
Afbeelding
Stadsterras