,Als er studenten zijn zie je hier buiten spontane ontmoetingen plaatsvinden tussen jong en oud", zegt Gerard Bijkerk, docent op de Evangelische Hogeschool.
,Als er studenten zijn zie je hier buiten spontane ontmoetingen plaatsvinden tussen jong en oud", zegt Gerard Bijkerk, docent op de Evangelische Hogeschool. EH-Tuin van Verbinding

Jong en oud samen de tuin in

15 juni 2021 om 09:57

'Er ontstaan spontane ontmoetingen'

Charella Hulsbosch

AMERSFOORT Geurige bloemen, hoge bomen en comfortabele banken. De EH-tuin van Verbinding op de hoek van de Puntenburgerlaan en de Friesestraat is klaar voor de officiële opening.

Acht maanden later dan gepland maar dat mag de pret niet drukken. De EH-tuin van Verbinding is klaar om open te gaan. Begin 2019 ontstaat op de Evangelische Hogeschool aan de Drentsestraat het idee om de binnentuin met een collectie bijzondere bomen opnieuw in te richten. Het doel? Een groene oase die zowel benut kan worden door studenten als door buurtgenoten. De tuin zou in oktober 2020 officieel worden geopend, maar die opening werd uitgesteld vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Wel is de tuin al een tijdje gebruikt met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Gerard Bijkerk, docent op de Evangelische Hogeschool en tevens projectleider van de tuintransformatie, is blij met het eindresultaat. ,,Als er studenten zijn op school, zie je hier buiten spontane ontmoetingen plaatsvinden tussen jong en oud, dat is ook het idee achter de tuin.”


MEEDENKEN Voor de inrichting is contact geweest met de bewoners van de Puntenburg, een complex aan de overkant van de weg zonder tuin. Veel bewoners zaten tijdens afgelopen zomer buiten op de parkeerplaats, terwijl de hogeschool een grote tuin heeft aan de overkant van de straat. Dus liet de hogeschool ouderen aan het begin van het project al meedenken over het conceptontwerp, zodat hun specifieke wensen konden worden meegenomen. Het hek aan de Puntenburgerlaan is dagelijks van negen tot kwart voor vijf toegankelijk voor bezoekers. Dat blijkt gelijk na de transformatie gelijk al een succes: ,,De één gaat hier zitten chillen, anderen gaan hier zitten lezen omdat ze dat graag buiten doen en sommigen komen hier om mensen te ontmoeten.”


GENERATIES De ontmoetingen gebeuren spontaan, maar regelmatig worden er ook generatiegesprekken georganiseerd. Een groep EH-studenten gaat steeds over een ander thema rond zingeving of levensvragen met senioren uit de wijk in gesprek . Één van de thema’s die al aan bod kwamen, zijn relaties en vriendschappen. ,,Je hoort dan ouderen ook zeggen dat ze nauwelijks over deze thema’s praten met hun eigen kleinkinderen. Mensen ervaren ook vaak een generatiekloof, maar ze zeggen dat hier echt wordt geluisterd. 'Wat gaaf dat dat kan', zei iemand zelfs. Tijdens het laatste gesprek was een meneer van 93 tot tranen geroerd vanwege de gesprekken, zijn bedankje werd gevolgd door een luid applaus van alle ouderen voor de jongeren”, aldus Bijkerk.

Pronkstuk zijn de grote parkbomen. Een klein aandenken aan de voet van een boom doet nog herinneren aan de tuin die het was, een bordje waarop te lezen is hoe oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf de tuin ooit opende.

w        Lees de uitgebreidere versie van dit artikel op De Stad Amersfoort.nl.


Aan wethouder Kees Kranen op woensdag 16 juni de eer om de vernieuwde tuin te openen. Het belooft het begin te worden van nieuwe, mooie verhalen. Bijkerk: "We willen echt iets betekenen voor de wijk en merkten ook dat daar behoefte aan was. Er zijn nog zoveel thema's te bespreken dat we aan de generatie gesprekken zeker nog een vervolg gaan geven.”

[KLIMAAT De Evangelische Hogeschool draait op giften en dat maakt het wel een tuin met een verhaal. Zo heeft Indebuurt033 haar steentje bijgedragen, evenals het Oranjefonds. Ook heeft het bedrijvennetwerk dat de school steunt enorm geholpen. Daardoor zitten de bezoekers bijvoorbeeld aan tafels en op banken van upcycled hout, in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van een leerwerkcentrum.

Onder de grond gebeurt nog iets bijzonders, waar de gemeente Amersfoort vanuit haar Groenvisie dan weer haar steentje aan heeft bijgedragen. ,,Dit is een klimaatbestendige tuin, die moeiteloos stortbuien op kan vangen in drainagekratten en voorkomt dat het riool overstroomt. Met een grondboring kan grondwater in droge tijden via het druppelslang irrigatiesysteem de bloeiende planten rechtstreeks bij de wortel van water voorzien. Een mooi circulair systeem”, aldus de projectleider.