Bolscher Brug Deijl notarissenUtrechtseweg 1253818 EC AmersfoortTel. 033-467 07 00info@bbdnotarissen.nlwww.bbdnotarissen.nl
Bolscher Brug Deijl notarissenUtrechtseweg 1253818 EC AmersfoortTel. 033-467 07 00info@bbdnotarissen.nlwww.bbdnotarissen.nl Bolscher Brug Deijl notarissen

'Samen wonen, samen scheiden'

14 juni 2021 om 12:54

Volgens een bericht van het CBS van februari 2021 gaan er steeds meer 25- tot 30-jarigen ongehuwd in plaats van gehuwd samenwonen. De verhouding is ongeveer tweederde tegenover éénderde van de stellen in die leeftijdsgroep. Maar hoe steekt de juridische positie van samenwoners eigenlijk? Notaris Guido van der Brug vertelt er meer over.


,,In de wet wordt nog steeds weinig geregeld voor samenwoners. Terwijl de wet voor getrouwden van alles regelt, is er weinig voor samenwoners geregeld over onderwerpen als kinderen, pensioen, scheiden en overlijden. Dat betekent dat samenwoners daarvoor nog steeds zijn aangewezen op het opstellen van een samenlevingscontract en soms ook testamenten."

,,Tijdens de relatie zou je afspraken kunnen maken over wie wat betaalt en indien jullie kinderen krijgen, moet vader de kinderen erkennen bij de gemeente en het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Dat gaat allemaal niet vanzelf."


,,Bij opname in een ziekenhuis heeft je partner ook geen recht op informatie en mag die geen beslissingen nemen maar gaat de familie voor. Als je dat anders wilt, moet je dat vastleggen. Bij jouw overlijden heeft je partner geen recht op je privébankrekening, maar ook niet op jouw helft van jullie bezittingen, zoals jullie huis en de en/of bankrekening. Volgens de wet vererft dat aan je familie."


,,En een scheiding is al vervelend, maar wat als er niets is vastgelegd over je eigen geld dat je in jullie woning hebt gestoken. Regelmatig worden bij ons op kantoor bouwkavels in Vathorst geleverd aan jonge kopers. Vaak zie je dan dat één van de kopers een schenking van ouders heeft gekregen om te helpen bij de dure aankoop. Als ze dan uit elkaar gaan en er is over dat bedrag niets vastgelegd dan wordt het 50-50 gedeeld. Of stel dat je minder bent gaan werken om voor de kinderen te gaan zorgen. Dan heb je ook minder pensioen opgebouwd."


,,Kortom; genoeg reden om jullie afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract of een testament. Helemaal als je een huis of kinderen hebt."


GRATIS LEZING OF GESPREK ,,Vanaf september hopen wij weer gratis lezingen te gaan houden waarin meer wordt verteld over het erfrecht.
Ook het samenlevingscontract zal aan bod komen. Verder wordt er meestal ook aandacht besteed aan het Levenstestament: een momenteel veel gevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden."


,,Je kunt uiteraard ook een afspraak op ons kantoor maken voor een persoonlijke bespreking. Een oriënterend gesprek van een half uur is gratis. Aanmelden voor de lezingen kan via www.bbdnotarissen.nl of de telefoon."


Guido van der Brug, Bolscher Brug Deijl Notarissen.