Afbeelding
Eigen foto

‘Vraag reisdocumenten tijdig aan'

15 juni 2021 om 10:21

Steeds meer vakantielanden naar ‘geel'

Door onze redactie

AMERSFOORT Er is door de coronabeperkingen een flinke wachttijd ontstaan voor het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs op de afdeling Burgerzaken. De redactie bereikten berichten dat in sommige gevallen een wachttijd van minimaal een maand is ontstaan voor het aanvragen van bijvoorbeeld een nieuw ID-bewijs.


Saillant detail is dat de gemeente op haar website tot voor kort meldde dat een nieuwe ID-bewijs kan worden aangevraagd als een oude binnen een maand verloopt. Maar met de langere wachttijd, zou een inwoner dus tijdelijk zonder kunnen komen te zitten, terwijl in ons land sinds 2005 wel een identificatieplicht geldt. Inmiddels is die tekst verwijderd.

,,Het klopt dat er een wachttijd is ontstaan voor het maken van een afspraak voor de aanvraag”, beaamt woordvoerder Joost Mulder. ,,Het afhalen, een tweede afspraak, gaat altijd in overleg met de aanvrager. Als iemand zelf nog geen afspraak voor het ophalen heeft gemaakt, dan kan het wat langer duren dan de vijf werkdagen die daar normaal voor staan. Wil iemand zijn of haar document met vijf werkdagen afhalen, dan maken we daar plek voor.”

Om de wachttijd voor het maken van een afspraak voor de aanvraag terug te dringen, roept de gemeente sinds begin april inwoners op om hun reisdocument of rijbewijs op tijd aan te vragen. ,,Per 5 juni zijn bovendien nieuwe versoepelingen aangekondigd en dat betekent dat onze publieksbalie vanaf donderdag 17 juni ook ’s avonds weer open is.”


De gemeente waarschuwt dus al langer om tijdig een reisdocument of rijbewijs verlengen. Dit met het oog op de verwachting dat het op enig moment weer mogelijk zal zijn om te reizen. ,,We begrijpen dat inwoners hun aanvraag uitstellen tot het moment dat de Rijksoverheid meer duidelijkheid geeft over het moment dat reizen ook daadwerkelijk weer veilig kan en mag. Dit betekent wel dat veel documenten op een gegeven moment verlopen. Daarmee ontstaat een piek in het aantal aanvragen voor nieuwe documenten en het verlengen van documenten.”


MEERDERE AFSPRAKEN Een andere oorzaak voor een piek is volgens de woordvoerder omdat aanvragers meerdere, soms tot zeven, afspraken inplannen om vervolgens het tijdstip te kiezen dat hen het beste uitkomt. ,,Dat betekent dat alle andere tijdstippen niet worden gebruikt (een zogenaamde ‘no show’), terwijl er genoeg andere aanvragers zijn die wij graag op die tijdstippen hadden geholpen.”


VEILIGHEID WAARBORGEN ,,Feit blijft dat wij nog steeds te maken hebben met de coronamaatregelen om de veiligheid van onze bezoekers en onze medewerkers te kunnen waarborgen. Daarom werken wij nog steeds alleen op afspraak en is een beperkt aantal balies geopend. Alleen dan kunnen wij voldoende sturen op de anderhalve meter afstand en beperken we het aantal mensen dat tegelijk in onze publiekshal aanwezig is.
Uiteraard zetten wij, met al deze restricties, ons tot het uiterste in om alle bezoekers te helpen.”