Afbeelding
Frank Noordanus/MMC

Eerst zorgheld, nu ‘stomme verpleegkundige’

25 mei 2021 om 12:11

Hoewel ze al sinds haar achttiende werkzaam is als verpleegkundige, was zorg verlenen op een cohortafdeling voor coronapatiënten nieuw voor de 43-jarige Pieterson. Ze vertelt over haar werk in coronatijd en de verschillen tussen de eerste en tweede golf.

De Stad Amersfoort.nl Premium



Normaal behoort ze tot het team van de MDL-afdeling (maag, lever, darm), maar deze is 1 oktober weer dichtgegaan en met de tweede golf is ook de cohortafdeling heropend. ,,Ik werk vanaf dat moment met een groot deel van mijn team op die afdeling, aangevuld met mensen van longgeneeskunde, flexwerkers en andere verpleegkundigen die uitgeleend worden vanuit de rest van het huis'', vertelt Pieterson.

Ze werd zelf bij de eerste golf vanaf half maart 2020 ook uitgeleend naar andere afdelingen. ,,Er gingen toen afdelingen dicht om personeel vrij te spelen voor de drie cohortafdelingen (ingericht voor een pandemie) en bijna alle reguliere zorg werd toen afgeschaald. Er was alleen nog acute zorg en bijna geen geplande zorg. Ik heb tijdens de eerste golf in twee maanden wel acht of negen verschillende werkplekken gehad. Dat was best heftig.’’

DAGELIJKSE ZORG Op de verpleegafdeling is Pieterson verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van covid-patiënten: wassen, aankleden en controles. ,,Je observeert bij patiënten met corona voornamelijk de temperatuur, het zuurstofgehalte in het bloed en de ademhaling en je dient medicijnen toe. De zeventien bedden die we hebben, zijn wisselend gevuld. Momenteel liggen er veertien patiënten, het lijkt weer wat leeg te lopen, maar zoals het er nu naar uit ziet kan de cohort nog niet dicht. Er waren ook nog acht bedden op de afdeling longgeneeskunde en we hebben nu tien IC-bedden (intensive care) voor coronapatiënten.”

Nu liggen er vooral veertigers en vijftigers

De Puttense verpleegkundige ziet verschil met de eerste golf, toen er ook in Meander Medisch Centrum meer mensen overleden. ,,De cohortafdeling was hermetisch afgesloten: deuren waren dichtgeplakt en familiebezoek mocht niet komen, tenzij iemand heel slecht lag. Ik zat in de nachtdienst op de afdeling ernaast en mijn collega op de corona-afdeling had twee overlijdens per nacht. Er zijn toen veel ouderen overleden. Ook in december, aan het begin van de tweede golf, zijn veel ouderen overleden. Nu liggen op de afdeling vooral veertigers en vijftigers en ouderen die net zijn gevaccineerd en toch covid hebben. Vanaf het moment dat ouderen gevaccineerd zijn, zag je de leeftijd van patiënten op de afdeling teruglopen. Af en toe zien we jongere mensen met COPD of een hogere bloeddruk, maar jongeren zonder medische voorgeschiedenis zie je eigenlijk niet. Wel liggen er bij ons mensen met post ic-zorg, die na de ic nog besmettelijk zijn. De druk op onze afdeling is nu goed te doen, maar op de overige afdelingen is die er wel, omdat er een paar dicht zijn en je eigenlijk te weinig bedden hebt.”

VERBETERD Om zich heen zag Pieterson collega’s ‘bij bosjes’ uitvallen met corona, maar haar is het virus bespaard gebleven. Nu er meer kennis van het virus is, zijn de werkomstandigheden verbeterd. ,,Tijdens de eerste golf werd de hele afdeling als besmet beschouwd, nu wordt de gang als schoon beschouwd. Je draagt een schort met lange mouwen, handschoenen, een mondkapje en een spatbril. Ik werk met een buddy; de één gaat met beschermingsmiddelen de éénpersoonskamers op om medicijnen toe te dienen; de ander schrijft rapportages op de computer op wielen. Ben je klaar, dan hoef je alleen maar je handen te desinfecteren en kun je naar de volgende patiënt.”

In het begin was je een zorgheld, nu is het bijna omgekeerd

Dat de benadering van zorgmedewerkers is veranderd, ziet Pieterson ook in Meander Medisch Centrum. ,,In het begin werd er geklapt voor de zorg en was je ineens een zorgheld. Dat was op zich natuurlijk mooi, maar zo zie ik het niet, want het is gewoon mijn werk. Nu is het bijna omgekeerd: de arts en de verpleegkundige doen moeilijk vinden mensen, waardoor er geen versoepelingen kunnen komen. Zo kwam één van mijn kinderen thuis: ze hadden in de klas het Jeugdjournaal gekeken en het werd zo gebracht dat door die ‘stomme verpleegkundigen’ pretparken niet open mogen, omdat ze te druk zijn. Ik kan me voorstellen dat mensen die niet in de zorg werken de maatregelen onzin vinden en mijlenver van corona af staan. Ook ik heb pas recent voor het eerst bij familieleden en kennissen meegemaakt dat ze covid kregen. Je weet niet hoe ziek je ervan kunt worden en het virus blijft ook onvoorspelbaar. Soms denk je dat iemand niet overdreven ziek is voor een opname, maar een dienst later ligt diegene ineens op de ic of slecht op de afdeling.”

REK IS ERUIT Toch vindt ze het goed dat de overheid nu versoepelingen doorvoert. ,,De rek is eruit en mensen houden zich al dusdanig weinig aan de regels dat het geen zin heeft om de terrassen langer dicht te houden. De eigenaren kunnen het goed en veilig reguleren.’’

De Puttense werkt nu bijna acht maanden op de cohortafdeling als covid-verpleegkundige. ,,We hebben een leuk samengesteld team, maar mijn eigen team mis ik wel. Het plan is om vanaf juni het aantal bedden af te schalen en weer terug te gaan naar onze eigen afdeling.’’

Door Marco Jansen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding