Actievoerster Francis Hazekamp staat klaar met drop en flyers.
Actievoerster Francis Hazekamp staat klaar met drop en flyers. Jeroen de Valk

'Niet nog meer torenflats!'

25 mei 2021 om 15:16

Wijk Liendert protesteert tegen bouwplannen

PREMIUM ‘Stop met proppen/Liendert staat vol.’ Met deze leuzen protesteert de Vereniging Bezorgd Liendert tegen ongebreidelde woningbouw. De bewoners van de wijk doen dat met rollen drop waar QR-codes op staan en flyers. Met een petitie die kan worden ondertekend en een actie op zaterdag 29 mei, van 11 tot 12 uur op het grasveld naast de Lidl aan de Wiekslag.


Jeroen de Valk

De actievoerders verzetten zich niet tegen woningbouw op zich; zoals alle Amersfoorters, weten ze dat er woningnood heerst. Wel pleiten ze voor een andere verdeling van de te bouwen woningen over de stad. De actiegroep betoogt: 'Liendert is de meest volgebouwde wijk van Amersfoort. Met de bouw van nog meer torenflats voorzien we problemen tussen bewoners. Verdeel de woningbouw eerlijk over alle wijken van Amersfoort!' Bezorgd Liendert maakt zich zorgen over een gebrek aan privacy, verkeersdruk, schaduwwerking, parkeerproblemen en dalende huizenprijzen.


WEELDERIGE VILLA'S Woordvoerster Francis Hazekamp constateert dat in de wijk Vathorst ‘grote brede lanen zijn gecreëerd, met prachtige grachten en waterpartijen’. Dat in de wijk Randenbroek aan weerszijden van Ringweg Randenbroek twéé parken zijn te vinden: het bestaande Park Randenbroek en het nieuwe park Elisabeth Groen. Dat op het terrein waar ooit het Lichtenberg-ziekenhuis stond, weelderige nieuwe villa’s zijn gebouwd, omringd door veel groen.


GEEN GEHOOR En in Liendert? Daar zijn woontorens neergezet en worden er nog meer gepland. Er zijn veel sociale huurwoningen bij, wat kan leiden tot een eenzijdig samengestelde bevolking en daarmee ‘gettovorming’. De bewoners willen ook dat de gemeente beter luistert naar de grieven van de wijk. Hazekamp laat weten dat de groep al sinds 2018 actief is en tot dusverre vrijwel geen gehoor vond in het stadhuis.

Aan de Hogeweg, de zuidkant van de wijk, verrezen al imposante woontorens. (Ze staan in wat tegenwoordig het ‘Hogekwartier’ heet, maar bevinden zich volgens de actievoerders toch echt in Liendert.) Aan de Zwaluwenstraat zijn twee á drie woontorens gepland met in totaal 200 tot 240 woningen. Aan de Zangvogelweg is een toren voorzien van zestig meter.


WATERWINGEBIED Waarom moeten al die woontorens in Liendert komen? Hazekamp constateert dat de bewoners van haar wijk ‘zeer divers qua opleiding en achtergrond' zijn, met als gevolg: ‘weinig verbinding'. Veel mensen kennen elkaar niet. Dat maakt het moeilijk om in actie te komen tegen de voortvarende voornemens van de gemeente. Nog een vraag: beschikt Liendert niet al over voldoende groen dankzij het aangrenzende Waterwingebied? ,,Nu nog wel, maar in de toekomst misschien niet meer. We zullen dit groen moeten delen met zeker honderden nieuwe gezinnen.''


Lees het uitgebreide verhaal op De Stad Amersfoort.nl Premium.