,,Vrouwelijke statushouders moeten meer kansen krijgen om zich te ontplooien", meent Hanneke Lap (VVD). Foto: Integratiewerk.
,,Vrouwelijke statushouders moeten meer kansen krijgen om zich te ontplooien", meent Hanneke Lap (VVD). Foto: Integratiewerk. Integratiewerk

‘Vergeet de vrouwen niet'

25 mei 2021 om 11:17

'Nieuwe inburgeringswet biedt kansen'

Jeroen van der Veer

PREMIUM De gemeente Amersfoort moet de ruimte die men krijgt van het Rijk ten volle gaan benutten om ervoor te zorgen dat inburgeraars sneller meedraaien in de maatschappij. Volgens de plaatselijke VVD, ChristenUnie en CDA is er nog veel winst te behalen en zij verzoeken het college dan ook gas bij te geven. ,,Uit evaluatie blijkt dat, alle goede bedoelingen ten spijt, veel nieuwkomers er niet in slagen om volwaardig mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving. Dit omdat zij de taal onvoldoende beheersen en geen baan vinden.”


Onder aanvoering van Hanneke Lap (VVD) is er dan ook een motie opgesteld en inmiddels ingediend. Zij doet dit, samen met Simone Kennedy (ChristenUnie) en Micheline Paffen (CDA), om ervoor te zorgen dat de gemeente startklaar is voor als de nieuwe wet ingaat. Zo zal de nieuwe inburgeringswet, die per 1 januari 2022 start, de regierol voor de inburgeringstrajecten weer bij de gemeenten neerleggen. ,,Er moet nu al goed over nagedacht worden hoe we dit belangrijke punt gaan aanpakken”, wil Lap alvast op de zaken vooruit lopen. ,,Hierbij vinden wij het belangrijk dat er ook naar de vrouwelijke statushouders wordt gekeken. Wat je nu vaak ziet, is dat gemeenten zich vooral richten op de mannelijke statushouders. Deze zijn in het algemeen makkelijker naar werk te begeleiden dan vrouwelijke statushouders. Wanneer de man eenmaal betaald werk heeft gevonden, dan raakt het gezin vaak uit beeld bij gemeenten. Wij vinden dit een gemiste kans omdat je hiermee vrouwen de kans ontneemt om zich verder te ontplooien en ook actief deel te gaan uitmaken van de Nederlandse samenleving."


OP SLEEPTOUW NEMEN De betreffende gezinnen hebben vaak een traditionele rolverdeling waarbij de mannen werken. Vrouwen zorgen over het algemeen voor het gezin en zijn veel thuis. Op die manier leren ze de taal minder snel en draait het gezinsleven op de inkomsten van de man. ,,Als ook de vrouwen werk hebben, en dat kan ook vrijwilligerswerk zijn, integreren ze sneller. Dat is waar wij naar toe willen. Op die manier leren ze de taal sneller, maken ze kennis met stadsgenoten en wordt hun netwerk groter.”

SUCCESVOLLE INBURGERING Als eindresultaat moeten nieuwkomers niet meer langdurig uitkeringsafhankelijk zijn, met alle problematiek van dien. ,,Om dit patroon te doorbreken, moeten we er bovenop zitten. De insteek van deze motie is om het college kaders mee te geven bij de vormgeving van het nieuwe inburgeringsstelsel en de praktische uitvoering hiervan. Kaders waarvan wij verwachten dat deze kans op een succesvolle inburgering aanmerkelijk zullen vergroten.” Met die kaders doelt Lap op het nadrukkelijk aandacht hebben voor de vrouw, maar ook de taallessen.

w        [Lees in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium meer over de visie op taallessen, ondersteuning bij financiële zelfredzaamheid en psychische ondersteuning.






Met die kaders doelt Lap op het nadrukkelijk aandacht hebben voor de vrouw, maar ook de taallessen. Het taalniveau onder de nieuwe inburgeringswet wordt B1, dit is ongeveer vergelijkbaar met de taalvaardigheid aan het einde van de basisschool. Dit is hoger dan onder het huidige inburgeringsstelsel, omdat steeds duidelijker wordt dat het voldoende beheersen van een taal écht essentieel is om mee te kunnen doen. ,,Nu zie je dat nieuwkomers vaak meer tijd nodig hebben dan er voor staat om zich het Nederlands goed eigen te maken. Wij willen dat inburgeraars de mogelijkheid krijgen om zo nodig een langer taaltraject te volgen om hiermee op een zo hoog mogelijk taalniveau uit te komen waarmee ze hun kansen vergroten."

FOCUS Maar wat Lap vooral graag ziet, is het gegeven dat de gemeente er bovenop moet zitten. Hierbij zijn regelmatige gesprekken tijdens het inburgeren van groot belang. Lap: ,,Mensen die naar Nederland komen, nemen vaak een rugtas vol bagage mee. Als iemand de taal niet kan leren vanwege psychische problemen, moet ook daar naar gekeken worden. Dat gebeurt nu te weinig. Wanneer de voortgang stagneert vanwege problematiek bij de inburgeraar, dan moet de casusregisseur hierin het voortouw nemen. Het is namelijk niet niets; van een ander land naar Nederland komen. Naast de taal leren, moet je ook verwerken dat je opeens in een hele andere omgeving bent. Dat vergeten we wel eens.”

Pas als dat allemaal in orde is, gaan inburgeraars een belangrijk traject in. Hoe gaan zij zelf hun broek omhoog houden? ,,We moeten hen leren en ondersteuning bieden richting financiële zelfredzaamheid. Juist die fase is enorm belangrijk, want als iemand in de schulden belandt, is het lastig om daaruit te komen. Daar moeten wij bovenop zitten. We pleiten dus gezamenlijk voor een integrale financiële aanpak, waarbij door het college wordt onderzocht dient te worden hoe wij het voor deze mensen zo makkelijk mogelijk kunnen maken om succesvol in te kunnen burgeren. Door middel van deze motie willen wij het college alvast activeren en hopen als raad op 1 oktober 2021 meer informatie te krijgen hoe zij de geboden kansen vanuit het Rijk willen benutten.”