Afbeelding
Rechtbank Midden-Nederland

Vijf jaar cel en tbs voor poging tot doodslag

25 mei 2021 om 15:33

AMERSFOORT Een veertigjarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Ook legt de rechtbank hem opnieuw tbs met dwangverpleging op. De man viel in september vorig jaar op het Sabapad een jonge vrouw aan. Hij sleurde haar de bosjes in, probeerde haar te wurgen en stal uiteindelijk haar fiets.

De rechtbank veroordeelt de man voor poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal van de fiets van het slachtoffer. Daarbij wordt strafverzwarend meegewogen dat de verdachte deze feiten pleegde terwijl een eerder opgelegde tbs-maatregel nog niet was afgerond. ,,Die maatregel en een gevangenisstraf van zeven jaar hebben de verdachte er kennelijk niet van weerhouden opnieuw ernstig de fout in te gaan”, aldus de rechtbank. De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en verslavingsziekte. De rechtbank neemt het advies van deskundigen over om de feiten daarom in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen. De officier van justitie had 6 jaar cel geëist, maar de rechtbank legt een jaar minder op, omdat de verdachte na zijn gevangenisstraf nog lang behandeld zal moeten worden. Daarnaast wordt de voorwaardelijke invrijheidstelling rondom zijn eerdere gevangenisstraf teruggedraaid. Meer informatie op De Stad Amersfoort.nl.


De man kwam vervroegd vrij zodat hij met zijn tbs-maatregel kon starten. De rechtbank beslist nu dat hij de resterende 852 dagen alsnog moet uitzitten.