Wethouder van Eijk neemt de nieuwe container van de Kledingbak officieel in gebruik. (foto: Yenis Requena)
Wethouder van Eijk neemt de nieuwe container van de Kledingbak officieel in gebruik. (foto: Yenis Requena) Yenis Requena

Kledingcontainer voor dag en nacht

25 mei 2021 om 15:03

'De stap naar de Kledingbank is vaak nog groot'

PREMIUM Na lang wachten is er nu een afgesloten container waar mensen ook buiten openingstijden hun kleding kunnen achterlaten voor de Kledingbank. Al langer was het bestuur op zoek naar geld voor zo’n bak en toen de gemeente een helpende hand bood, was realisatie mogelijk.


Jeroen van der Veer

De Kledingbank aan de Argonweg had al langer te maken met een probleem. De container die er stond was niet ‘hufterproof’ en vaak kapot. Geld voor een stevige container -die grofweg zo'n 4.000 euro kost- was er niet. ,,Hierdoor moesten we mensen teleurstellen, terwijl ze met goede bedoelingen naar de Kledingbank kwamen”, aldus bestuurslid Leendert-Jan Ordelman. ,,Dan stonden ze hier voor een dichte deur en konden ze hun kleding niet kwijt, omdat we alleen overdag open zijn.”


SCHAKELEN Uiteindelijk besloot Ordelman in de pen te klimmen en een mail naar de gemeente te sturen. Mét een begroting. Deze kwam op het bordje terecht bij wethouder Cees van Eijk (GroenLinks) en binnen no-time was het vervolgens geregeld. ,,Toen ik de mail las, zijn we direct gaan schakelen”, aldus Van Eijk, die de openingshandeling deed. ,,Het is een relatief klein probleem, maar voor deze mensen een verschil tussen dag en nacht.”


TABOE Want dat de Kledingbank al vijftien jaar van onschatbare waarde is, werd woensdagmiddag wel duidelijk. In de relatief kleine ruimte stonden duizenden dozen met gesorteerde kleding. Allemaal bestemd voor mensen die het niet zo breed hebben. Zij hoeven in Amersfoort niets te kort te komen, want toen Ordelman een deur opentrok van een afgezonderde ruimte, vielen de zakken met kleding nog net niet op de grond. ,,We hebben enorm veel kleding en dat is in deze corona-crisis alleen nog maar meer geworden. Mensen ruimen hun zolders op en willen hun oude spullen aan een goed doel geven. Wij werken in verband met de corona-maatregelen met minder vrijwilligers, waardoor het sorteren iets slomer gaat dan normaal.”


Blijkbaar weten mensen de Kledingbank goed te vinden. Was zo'n container dan wel nodig? ,,Absoluut”, is Van Eijk stellig. ,,Je merkt dat voor veel mensen de stap naar de Kledingbank nog groot is. Er rust een soort taboe op en dat is niet nodig. In Amersfoort is er zoveel hulp te krijgen. Daar is de Kledingbank een goed voorbeeld van. Daarom vind ik ook dat zo'n container noodzakelijk is. Nu kunnen mensen vrijwel elk moment van de dag kleding brengen, wordt de voorraad kleding groter en voelen mensen zich misschien minder bezwaard om kleding aan te nemen. Daarnaast is het ook een stukje veiligheid; deze container krijg je niet zomaar kapot.”


w        Een uitgebreide versie van dit artikel werd eerder op De Stad Amersfoort.nl Premium gepubliceerd.


[[Meer informatie over de Kledingbank: www.kledingbank-amersfoort.nl.

Enorm veel dozen zijn gevuld met gesorteerde kleding.
Afbeelding
Afbeelding
Door de corona-uitbraak heeft de Kledingbank een achterstand in het sorteren opgelopen.