Werken bij De Nieuwe Graanschuur is geloven in hun aanpak.
Werken bij De Nieuwe Graanschuur is geloven in hun aanpak. Arnoud J Spaaij

De Nieuwe Graanschuur

4 juni 2021 om 07:51

De winkel is tot de nok toe gevuld met biologische producten. Soms letterlijk hoog gevuld want de silo's met meel, granen en tal van andere bulkproducten vallen op en hebben ook ruimte nodig. Aan de andere kant, de opslag van levensmiddelen is op deze manier ongelooflijk efficiënt.

Winkelier Abel Hertzberger, heeft met andere vennoten van De Nieuwe Graanschuur sinds 5 jaar opgebouwd. Hij legt uit: „We zijn een winkel met biologische levensmiddelen en hebben daarin twee accenten. We werken eraan om alles zo verpakkingsarm mogelijk te verkopen. En we zijn erg gemotiveerd om producten uit de streek te bieden.” Hertzberger vat in enkele zinnen krachtig samen waar het om draait, achter zijn krachtige woorden gaat een gedetailleerde en uitgebreid verhaal schuil. Al snel blijkt dat alles gebaseerd is op een ideaal maar dat er nog veel moet gebeuren om dat ideaal te bereiken. Hertzberger maakt een steekhoudende opmerking: „We willen vormgeven aan hoe het anders kan. Daarin hebben we veel gedaan en ik hoop dat we veel mensen kunnen laten zien hoe dat gedaan kan worden.”

VERPAKKINGSARM Dat Hertzberger de afgelopen jaren daarin heel pragmatisch producten heeft vormgegeven in de winkel blijkt al snel uit zijn uitleg. „Aanvankelijk was het niet eenvoudig verpakkingsarm te worden. Bijna geen leverancier kon of wilde ons bulkverpakkingen leveren. Dat kostte veel tijd en aandringen. Aan de andere kant ontdek je dat klanten ook beslissen op het uiterlijk van het product. Koffie of pindakaas zelf malen gaat prima en daarvoor brengen de klanten zelf bakjes of potjes mee. Daarentegen zijn we met brood en kaas juist weer naar een toonbank gegaan om de klanten te helpen. Ook bijvoorbeeld bij groenten is het soms wat complexer. Een plekje op een appel maakt die appel niet slecht maar wel lastiger verkoopbaar. Zo hebben we onze kant-en-klare maaltijden en salades ontwikkeld. In onze keuken bereidt onze kok dagelijks vers de maaltijd van de dag en kan je verse salades uit de vitrine kopen.” Hertzberger toont de rijkelijk gevulde groenteafdeling. „Allemaal uit de streek. En dan gaan we tot ongeveer vijfentwintig kilometer in de omtrek. Dus eieren uit Stoutenburg, brood, aardappels, uien uit Zeewolde, tomaten en paprika uit Schalkwijk en groenten uit Leusden." Als het enigszins kan, producten die over een zo kort mogelijke afstand vervoerd worden. Daarnaast is er ook gedacht aan de realiteit. „We verkopen wel dingen van verder weg. Wijn bijvoorbeeld. Die kan je dan wel zelf tappen. En heb je niet aan een fles gedacht dan gebruiken we flessen van onze Italiaanse buurman. Vanzelfsprekend komt de koffie ook uit het buitenland. Wel geleverd door de Amersfoortse brander Keikoffie.”

VACATURES Hertzberger meent dat biologisch vooral een manier van leven en denken is. Een overtuiging zelfs. „Met onze voortrekkersrol hebben we vormgegeven aan een alternatieve levenswijze die heel goed past in deze tijd.” De Nieuwe Graanschuur kan wel wat nieuwe handen gebruiken. „Volwassenen maar ook jongeren die zich betrokken voelen bij onze manier van bedrijfsvoering en die ook geloven dat een biologische winkel de beste plek is om je eten te kopen. Als je bij ons wilt werken moet je echt geloven in onze aanpak. Dan is een vlotte babbel niet voldoende. Maar je kan juist bij ons ook heel veel leren over hoe je echt duurzaam en bewust kan leven.”

a De Nieuwe Graanschuur

Bloemendalsestraat 19
3811 EP Amersfoort, 033-4669686.

Abel Hertzberger: ,,We hebben een ruim assortiment streekproducten."
Klanten kunnen zelf de hoeveelheid bepalen die ze nodig hebben.
Afbeelding
Afbeelding