column

29 april 2021 om 09:22

Plasje in een lege Flint

‘Wat zijn de vrouwen groot.
Laatst lag ik op het strand. Ik denk: daar ligt een rondvaartboot’.


Ik loop in een doodstil theater Flint op weg naar het toilet. Kijk naar de vele affiches met artiesten die in de loop der jaren hier hebben opgetreden. Een daarvan is Jeroen van Merwijk en toen schoot mij de bovenstaande liedtekst van de veel te vroeg overleden cabaretier/kunstschilder te binnen.


Het is akelig stil in het theater. Uw stukkiesschrijver, tevens ongeduldige theatertijger, heeft de tijd om een rondje door de lege ontvangsthal en het restaurantgedeelte te maken. Zie op de muren boven mij handtekeningen en spotprentjes van vele honderden podiumbeesten die hier het bezoekende publiek enkele aangename uren hebben bezorgd. Zie de lege bar met verleidelijke tapkranen en wrijf effe over het logo van het biermerk, er gaat een lichte huivering door mij heen. Kijk naar buiten waar de verlaten terrassen een troosteloze aanblik bieden. Lees hardop een citaat uit een gedicht van Huguette de Backer. ‘Het leven is één grote komedie, maak er alstublieft geen drama van’.


Maar dan wordt opeens de stilte ruw verstoord door keiharde muziek. ‘Oerend Hard’ van Normaal knalt uit de speakers van de vijfkoppige Peter Bruysband. Zij verzorgen vandaag een livestream optreden als voorproefje op het Smartlappenfestival dat, nog steeds onder voorbehoud, 21 en 22 augustus in de Amersfoortse binnenstad losbarst. Bij hoge uitzondering mochten cameraman en verslaggever erbij zijn om het minispektakel vast te leggen.


Organisatoren Guy Smeeing en Jos van Empelen waren ook van de partij, kregen de gelegenheid om hun festival te promoten en uit te leggen hoeveel tijd en energie er alweer is ingestoken. Ook kunnen ze versterking van hun team enorm goed gebruiken want het tweetal kan het fysiek eigenlijk niet meer aan. En dan gaan we luisteren naar Peter Bruys en zijn muzikanten die een gedeelte van hun te spelen repertoire laten horen. ‘Manuela’, ‘Kleine Jongen’, ’De Vlieger’, ‘De Clown’, ’Kleine Café Aan De Haven’, en tot slot hun festivallied ‘Laat Die Accordeon Nog Een Keer Klinken’.


Dank aan directeur Harold Warmelink en zijn staf voor het beschikbaar stellen van hun theater en ook aan Erik van Houten die achter de knoppen en de beeldschermen zat tijdens de livestream.


Kreeg van cultuurwethouder Fatma Koser Kaya een dikke ‘Neeee!’ toen ik vroeg of ze al aan haar zangoefeningen begonnen was maar wel uit zeer onbetrouwbare bron vernomen dat ze openstaat voor een duet met uw stukkiesschrijver die met zijn vocaal toptalent bij menig zangwedstrijd probleemloos de finale had gehaald waarna, volgens zijn zaakwaarnemer en manager, televisieoptredens en uitverkochte Ahoy en Arena in het verschiet lagen. Zelfs de Songfestivalorganisatie had interesse maar uitgerekend op deze drie dagen hebben we afgesproken om te gaan fietsen met vrienden!


Joop de Keijzer