Het koningspaar deed enthousiast mee aan de quiz. Groep zes, met koning Willem-Alexander in het team, ging ervandoor met de prijs.
Het koningspaar deed enthousiast mee aan de quiz. Groep zes, met koning Willem-Alexander in het team, ging ervandoor met de prijs. Jeroen van der Veer

Koninklijke dag Vlinderslag

26 april 2021 om 14:24

‘Het is toch altijd wel spannend’

Jeroen van der Veer

PREMIUM ‘Wat een happening’, dat waren de eerste woorden van kindcentrum Vlinderslag-directeur Bert Jalving na de komst van het koningspaar vrijdag. Ondanks alle coronamaatregelen werd het, na maanden van voorbereiden, toch nog een dag om nooit te vergeten.


De kinderen stonden vrijdagochtend om half negen al klaar op het schoolplein in oranje hesjes. Ze werden nog even opgewarmd voor de sportieve activiteiten door presentatoren Ron Boszhard en Britt Dekker. ,,Duurt het nog lang juf?", vroeg één van de jongetjes, die eigenlijk helemaal niet per se stond te wachten op de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

w        [Lees het uitgebreide verslag op De Stad Amersfoort.nl Premium en bekijk op pagina 23 foto's van deze bijzondere dag op de Vlinderslag.





Hij moest daar echter nog even op wachten, want om stipt negen uur werd het koningspaar welkom geheten op Amersfoortse bodem. Ze zwaaiden vriendelijk naar de mensen langs de weg - dat waren bewoners van de omliggende straten, want verder mocht er

niemand

bij - en vertrokken vervolgens het schoolgebouw in. Niet lang daarna was dan ein-de-lijk het moment daar. Wekenlang had Kindercentrum Vlinderslag naar dit moment toegeleefd en daar waren ze: de koning en koningin. ,,Het is toch altijd wel spannend”, moest directeur Jalving na afloop bekennen. ,,Ik dacht dat ik een nuchtere man was, maar ik heb vannacht slecht geslapen.”

Je moet er toch niet aan denken dat iemand besmet was; dan had een hele klas in quarantaine gemoeten. Gelukkig was iedereen negatief en werd het een positieve dag.

Dat bleek, zeker achteraf, nergens voor nodig. De quiz werd leuk meegedaan door het koningspaar, waarna groep zes - versterkt door koning Willem-Alexander - er vandoor ging met de prijs. Vervolgens werd het lied Zij aan zij gestart en konden de kids na lang oefenen hun dansskills tonen aan het duo. Hierbij keek koning Willem-Alexander vol bewondering toe en kon koningin Máxima het niet laten om heel voorzichtig mee te doen.

Dat deed het duo helaas niet tijdens één van de vele activiteiten. Op en rondom het schoolplein waren diverse spelletjes voor de kinderen geregeld en zij hoopten allen dat het koningspaar ook mee zou doen. Dit gebeurde echter niet en de kinderen moesten genoegen nemen een ‘boks’, een groet of een vriendelijk knikje. Ook het jaarlijkse Koningsontbijt met de kinderen kon vanwege corona dit jaar niet doorgaan.

Dat betekende echter niet dat het duo geen oog had voor de kinderen. In tegendeel zelfs: ze namen uitgebreid de tijd voor een praatje en op het eind kon koningin Máxima het toch niet laten om eventjes mee te doen aan het ‘Keientrekken’. Even na 10.00 uur zette het echtpaar koers richting de auto om na een laatste groet te vertrekken uit Amersfoort. En de kids? Die konden eindelijk écht spelen; de gehele dag door.

Zo iets maak je niet nog eens mee en daar zijn we als school trots op

,,Ik weet zeker dat de kinderen genoten hebben”, aldus Jalving. ,,Zo iets maak je niet nog eens mee en daar zijn we als school trots op. Het is mooi om te zien dat op zo’n dag als vandaag alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Er zit maanden van voorbereiding in en vooral donderdag was het even spannend. Toen is iedereen getest en je moet er toch niet aan denken dat iemand besmet was met het coronavirus; dan had bijvoorbeeld een hele klas in quarantaine gemoeten. Gelukkig was iedereen negatief en werd het een positieve dag.”

De Koningsspelen zijn geopend door koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Bekijk de live-beelden vanuit

#Amersfoort

hier (terug):

https://t.co/rHsWJxMx5T

pic.twitter.com/tFWHqdsewo

— Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

April 23, 2021

Een recordaantal, van bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6300 scholen, deed deze vrijdag mee aan de Koningsspelen. Het betrof scholen in het primair onderwijs in Nederland en Nederlandse scholen in het buitenland. Vanwege de huidige situatie worden de Koningsspelen in sommige delen van het Caribisch deel van het Koninkrijk op een later moment gevierd.

Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen: ,,Dat er in de huidige situatie een recordaantal kinderen deelneemt aan deze aangepaste editie van de Koningsspelen, vind ik mooi. Het bewijst dat er behoefte is om samen te sporten. Vanaf de eerste editie in 2013 laten we kinderen voorafgaand en tijdens de Koningsspelen ervaren dat gezond ontbijten en lekker bewegen niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk is. Ik wil alle leerkrachten en sportaanbieders bedanken die er voor de kinderen een geweldige, sportieve en positieve dag van hebben gemaakt.”

Geschreven door Jeroen van der Veer

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding