Vincent Bijlo vertelt met Konrad Koselleck en zijn Big Band over het Amersfoort van 1945.
Vincent Bijlo vertelt met Konrad Koselleck en zijn Big Band over het Amersfoort van 1945. Said Rasouli

Concert in Openluchttheater over bevrijding Amersfoort: ‘Het wordt absoluut geen suf geschiedenislesje’

26 april 2021 om 13:11

‘Het wordt absoluut geen suf geschiedenislesje’

Jeroen van der Veer

PREMIUM Het wordt door de coronacrisis andermaal onderstreept: leven in echte vrijheid is een groot goed. In het afgelopen jaar waren er beperkingen, we mochten door de invoering van de avondklok na 21.00 uur, en later 22.00 uur, niet naar buiten. Dat deed cabaretier Vincent Bijlo denken aan de oorlog. Daarom wordt de avondklok aangehaald tijdens het concert in het Openluchttheater in Birkhoven. Op grootse wijze wordt dan stilgestaan bij het feit dat Amersfoort 76 geleden is bevrijd. ,,Het wordt absoluut geen suf geschiedenislesje”, belooft de cabaretier en schrijver.

Onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band vertelt Bijlo over het Amersfoort van 1945, waarbij hij samenwerkt met Ellen ten Damme, Wudstik en Monnik. Die laatste drie verzorgen de muzikale klanken, waardoor het geheel aangrijpend, meeslepend en ontroerend wordt. ,,Cabaretiers willen nog wel eens iets groter maken, maar in dit geval is dat niet nodig”, benadrukt Bijlo. ,,Het verhaal spreekt voor zich en moet verteld worden. Aan jong én oud.”


ONDERZOEK De 55-jarige Bijlo maakt al meerdere jaren voorstellingen over de oorlog. Op 7 mei is hij in het Openluchttheater voor een concert waar hij zijn hele ziel en zaligheid in wil leggen. Want, zo zegt hijzelf: ,,De oorlog raakt en ontroert. We moeten de geschiedenis levend maken. We hebben het nu allemaal over de beperkingen van de avondklok. Maar toen, 76 jaar geleden… werden de mensen nog veel meer beperkt en uitzicht op betere tijden was er nauwelijks. Kan jij je voorstellen hoe dat geweest moet zijn?” Die vraag wordt door veel mensen met ‘nee’ beantwoord, denkt Bijlo. Daarom vindt hij de concertreeksen ook zo belangrijk. Al maanden is hij zich aan het voorbereiden. ,,Je wil toch specifieke dingen over Amersfoort vertellen. Op Wikipedia vind je wel iets, maar ik ga veel verder. Ik ben museum Flehite ingedoken, heb veel mensen gesproken en dit alles vormt het verhaal.”


NIET SAAI ,,Zo vond ik een verhaal dat Amersfoort in 1939 eigenlijk al onder water gezet moest worden en dat op 15 mei 1940 de klok een uur en veertig minuten vooruit is gezet”, verklapt Bijlo. ,,Ook vertel ik over de telefooncentrale op de Langestraat en over het dagboek van een elfjarige jongen. Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen.” En deze worden kracht bijgezet door muzikanten Ellen ten Damme, Wudstik, Monnik én de Konrad Koselleck Big Band. ,,Met laatstgenoemde zit ik uren te Facetimen. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat het geen saaie geschiedenisles wordt. Daar had ik zelf vroeger ook een hekel aan. Daarom doe ik zo nu en dan een grap tussendoor; ik ben en blijf natuurlijk cabaretier, hè?”

Het concert is op vrijdag 7 mei om 19.45 uur live te zien via www.geluidvanvrijheidamersfoort.nl.

w        [In het uitgebreide interview op De Stad Amersfoort.nl Premium vertelt Bijlo over de noodzaak van humor en dat vrijheid niet normaal is.


VRIJHEID IS NIET NORMAAL Een grap over zo'n serieus verhaal; Bijlo begeeft zich mogelijk op glad ijs en dat beseft hij zich. Toch denkt hij dat dit kan: ,,Humor houdt de mens overeind. Ook in de oorlogstijd. Alleen ik ga zeker niets uitvergroten. Het verhaal is al verschrikkelijk en ik ga de naakte waarheid dan ook heel naakt brengen.”

Power, ontroering, maar ook humor. Die drie kernwoorden benoemt Bijlo als hij wordt gevraagd hoe het concert het best omschreven kan worden. Hierbij moet de gespeelde muziek troost bieden en door alle ingrediënten bij elkaar, leert het publiek hoe het in de oorlogsjaren in Amersfoort was. ,,Iedereen moet weten én beseffen dat vrijheid níet normaal is. Daar hebben mensen keihard voor gestreden en hen moeten we ook eren. Hopelijk draagt dit concert daaraan bij.”

NIET VERGETEN Lang is gehoopt dat voor dit concert mensen uitgenodigd konden worden. Die hoop is er nog altijd; al is het maar een handjevol toeschouwers. Bijlo, die blind is, vindt het echter voor zichzelf niet jammer als er geen publiek bij is. ,,Normaal houd ik van interactie en wil ik weten of mijn verhaal en grappen aanslaan. Maar dit verhaal… dat is zó intens. Dat moet ik mij helemaal inleven en in het moment kruipen. Dat kan straks nog meer, omdat er minder externe prikkels zijn.”

En toch vindt hij het jammer voor het publiek. Zo wordt het Openluchttheater mooi aangekleed en komt er een decor te staan waar je u tegen zegt. Dit alles moet nu door de kijker via de livestream aanschouwd worden. ,,Weet je”, zegt Bijlo nuchter. ,,Het maakt helemaal niet uit hoe de mensen dit verhaal meekrijgen; als ze het maar meekrijgen. Tijdens de voorbereiding heb ik meerdere keren rillingen over mijn hele lichaam gehad; zo afgrijselijk is het verhaal. En ik zal heel eerlijk zijn: ik heb er zelfs nachtmerries over gehad toen ik op een dag naar twee verzetsmusea ben geweest om informatie te halen. Ik weet dan ook zeker dat het verhaal elk moment gaat boeien. Mensen zullen ontroerd worden, lachen en het belangrijkste: mensen zullen het verhaal niet vergeten.”

Het concert is op vrijdag 7 mei om 19:45 uur live te zien via

www.geluidvanvrijheidamersfoort.nl

.

Geschreven door Jeroen van der Veer

Monnik, Wudstik en Ellen ten Damme onder: Vincent Bijlo en Konrad Koselleck.