,,Ik voel mij aangetrokken tot de ‘kleine profeten’ in het Oude Testament.”
,,Ik voel mij aangetrokken tot de ‘kleine profeten’ in het Oude Testament.” Jeroen van de Drift

Licht schijnen op de waarheid

29 april 2021 om 15:08


IK GELOOF (NIET)

Terwijl hij een wandeling maakt, vertelt Ton van der Ham, onderzoeksjournalist bij BNNVARA, aan Ans Bruins hoe het geloof een inspiratiebron voor hem is.

[Wat betekent gelovig zijn voor jou?

,,Hoewel je het geloof snel tekort doet door het in woorden te vangen, praat ik er wel graag over. Net als poëzie speelt het geloof zich af in een dimensie die je moeilijk kunt uitleggen.

Geloven heeft voor mij te maken met verwondering, met zoeken en vieren. Geloven kan mij ontroeren. Bovendien inspireert het mij.”

[Wanneer inspireert geloof jou?

,,Ik voel mij als onderzoeksjournalist bij Zembla aangetrokken tot de zogenaamde kleine profeten in het Oude Testament. Zij legden de vinger op de zere plek, zij benoemden het kwade en zochten de waarheid. Hoe ingewikkeld ook, maar zo wil ik het ook doen, oog hebben voor mensen die klem komen te zitten. De macht controleren.

Ken je de afbeelding van de heilige Dominicus? Je ziet hem altijd met een lantaarn. Hij wil het licht laten schijnen op de waarheid. Dat is ook mijn streven, zonder de pretentie dat ik de waarheid in pacht heb. Want ik weet ook: ik ben net zo goed feilbaar. Als journalist moet ik de goede vragen stellen.”

[Heb je daar een voorbeeld van?

,,In de afgelopen periode heb ik onderzoek gedaan naar de desastreuze gevolgen van de industriële landbouw, met al die kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De chemische bedrijven die dit produceren, zeggen groen en duurzaam te zijn, maar het zijn hún producten die het bodemleven vernietigen.

Hoe kortzichtig kun je zijn: hoge opbrengsten op de korte termijn, maar een alarmerend verlies op de lange duur.”

[Wat doet het jou?

,,Ik pretendeer niet dat mijn morele standaard hoger is dan die van anderen, maar ik zie het geloof wel als kompas. Ik voel mij verantwoordelijk en zie het als mijn taak te laten zien waar het misgaat. Noem het een soort heilige verontwaardiging over onrecht dat mensen maar ook de natuur wordt aangedaan.

Tijdens het filmen zat ik zelf letterlijk met mijn handen in de grond, ik zag hoe vol leven die bodem kan zijn. Ik heb een enorme bewondering voor de natuur, zij is groter dan wijzelf en wij zijn er afhankelijk van. Uiteindelijk geloof ik dat het beter kan, ja dat het beter wordt.”