,,Sint Joris staat voor het goede dat het kwade bestrijdt", zegt Grete Verheij-de Jager. Ze schreef een boek over de heilige.
,,Sint Joris staat voor het goede dat het kwade bestrijdt", zegt Grete Verheij-de Jager. Ze schreef een boek over de heilige. Emile Verheij

Heilige drakenvechter

25 april 2021 om 13:10

Grete Verheij schreef boekje over Sint Joris


AMERSFOORT Eén van de patroonheiligen van de stad Amersfoort is Sint Joris. Twee kerken zijn naar hem genoemd, er staat een standbeeld van hem op de Groenmarkt en ook op andere plaatsen in de stad kom je Joris tegen. Grete Verheij-de Jager, voormalig pastoor van de Oud-katholieke parochie St. Joris op ’t Zand, schreef een boekje over deze soldaat-heilige.


Anna Walsma

Als pastoor van de Oud-katholieke kerk Oudewater was Verheij-de Jager gewend om Michaëlsdag te vieren, vertelt ze. ,,Het is de feestdag van de patroonheilige van Oudewater. Toen ik pastoor werd in Amersfoort trof het me dat Michaël en Joris in de iconografie enorm op elkaar lijken. Het zijn allebei soldaat-heiligen en je moet vaak echt goed kijken wie je voor je hebt.”


FEESTDAG De interesse voor Joris was gewekt en dat leidde tot meer aandacht voor de feestdag van Sint Joris, op 23 april. ,,We hebben weleens een tentoonstelling over Joris verzorgd. De Sint Jorisviering hebben we ook wel verbonden aan het bedanken van de vrijwilligers in de parochie. Het zijn allemaal mensen die proberen de wereld een beetje beter te maken. Want dat is het verhaal van Sint Joris, hij staat voor het goede dat het kwade bestrijdt.”

Over de heilige, die meestal wordt afgebeeld als een soldaat te paard die een draak doorsteekt, is weinig bekend. Volgens oude bronnen zou hij op 23 april in het jaar 303 gemarteld en onthoofd zijn vanwege zijn geloof. Joris werd aanbeden vanwege zijn moed als soldaat en als verdediger van het christendom. De draak werd symbool van zijn strijd tegen het kwaad. En de verbinding met Amersfoort? Vermoedelijk brachten soldaten op doortocht, eeuwen geleden, Joris als beschermheilige mee naar de nederzetting bij de doorwaadbare plaats in de Eem.

Verheij-de Jager liep al jaren rond met het plan om een boekje over Joris te schrijven. ,,Ik realiseerde me dat er erg weinig materiaal over Joris was, en daar wilde ik iets mee doen. Maar pas toen ik met pensioen was, kwam er ruimte om er werk van te maken.” Ze bracht in eigen beheer twee boekjes over Joris uit, een informatief boekje waarin de verbeelding van de Joristraditie ook ruimschoots aan bod komt, en het kinderverhaal ‘Het groene draakje’, dat door haar dochter geïllustreerd werd. ,,De verbinding tussen kunst en geloof en het oog hebben daarvoor hoort wel bij mij. Het geloof heeft zich niet alleen in woorden vertaald, het drukt zich ook uit in beelden en gebaren. Zo is Joris door beroemde kunstenaars afgebeeld, onder andere door Salvador Dalí.”

Als patroonheilige blijft Joris een inspirerende figuur, zegt Verheij-de Jager. ,,Je hoeft maar te bedenken wat de draak is in je leven, of op dit moment. En dan komt zijn strijd wel heel dichtbij.”