Afbeelding
Gary Ellis / Unsplash

Deel Bokkeduinen verboden voor honden en fietsers

26 april 2021 om 13:39

AMERSFOORT De toegangsregels voor Bokkeduinen zijn veranderd: het bosgebied is niet meer toegankelijk voor honden en er geldt een fietsverbod. De regels staan op borden bij de twee belangrijkste in- en uitgangen.


In december 2019 nam de gemeenteraad de motie Natuurgebied Spoorwegdriehoek-Bokkeduinen aan. Het bosgebied Bokkeduinen en zijn omgeving, zijn namelijk het leefgebied van onder andere de das, eekhoorn, boomklever, boommarter en groene specht. Om deze dieren te beschermen, vroeg de gemeenteraad om nieuwe regels voor bezoekers en om actie om zwerfafval in het bosgebied op te ruimen.

De aanpassing van de regels heeft de gemeente naar eigen zeggen: ,,besproken met de inwonerswerkgroep die betrokken was bij het opstellen van het beheerplan bosgebied Berg. Daarnaast is in samenwerking met vrijwilligers van IVN begin april 2021 zwerfafval verwijderd en afgevoerd.”


NIEUWE REGELS Voortaan is het gebied dus verboden voor honden. Dit geldt ook voor mountainbikers en fietsers, met uitzondering van bezoekers van de scouting. Wie alsnog gaat fietsen, mountainbiken of de hond uitlaten in Bokkeduinen, is daarmee in overtreding en kan daarvoor een bekeuring krijgen.

In het naastgelegen bosgebied Birkhoven blijven honden wel van harte welkom: aangelijnd, mits anders aangegeven. Fietsen is hier toegestaan op de daarvoor aangegeven paden, mountainbiken in z’n geheel niet.


Voorstel voor invoeren toeristenbelasting

AMERSFOORT Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad de Verordening Toeristenbelasting vast te stellen. Het voorgestelde tarief is 2,40 euro per persoon per nacht. De raad bespreekt het op dinsdag 11 mei in De Ronde en neemt twee weken later een besluit.


Eind vorig jaar, met het vaststellen van de begroting, besloot de gemeenteraad om per 1 juli 2021 toeristenbelasting te gaan heffen. Dit moet jaarlijks 600.000 euro aan inkomsten opleveren. De voorgestelde belastingplicht geldt voor aanbieders van overnachtingsaccommodaties. Het heffen van toeristenbelasting gebeurt al in 86 procent van de gemeenten, meldt het college. ,,De heffing ontstond vanuit de gedachte om toeristen mee te laten betalen aan de voorzieningen en het onderhoud van de stad. De belasting wordt geïnd via eigenaren van hotels, pensions, B&B's en particulieren die bijvoorbeeld via AirBnB overnachtingen aanbieden. Zij berekenen dit tarief veelal door aan hun gasten.” Daarnaast is het de bedoeling dat deze aanbieders aan het eind van het jaar met een aangiftebiljet het aantal overnachtingen doorgeven aan de gemeente, zodat die bijvoorbeeld in 2022 over kalenderjaar 2021 een realistische aanslag kan sturen. Hiervoor moeten de aanbieders een overnachtingenregister bijhouden.