Net zoals in de rest van het land zijn ook de horecaondernemers uit Amersfoort opgewekt over de heropening van de terrassen.
Net zoals in de rest van het land zijn ook de horecaondernemers uit Amersfoort opgewekt over de heropening van de terrassen. Foto Rinus van Denderen

Horeca blij met versoepelingen

25 april 2021 om 12:41

‘We hebben er lang op gewacht’

Jeroen van der Veer

PREMIUM Horecaondernemers hunkerden lang naar het moment dat Mark Rutte zei dat de terrassen weer (gedeeltelijk) open konden. Vorige week was het dan eindelijk zover.


Maandenlang bleven de horecapanden gesloten, liepen de inkomsten terug en raakte het spaarpotje leger en leger, maar er is nu écht licht aan het einde van de tunnel.


Net zoals in de rest van het land zijn ook de horecaondernemers uit Amersfoort opgewekt over de heropening van de terrassen. Eindelijk kunnen ze weer doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Natuurlijk waren ze de afgelopen maanden creatief met speciale acties, maar echt een biertje brengen aan iemand die op het terras zat? Dat zat er heel lang niet in. Maar vandaag om 12.00 uur is het weer mogelijk. Weliswaar maar tot 18.00 uur, maar het is een begin.


SPONTAAN LANGSLOPEN Op sociale media leverde de boodschap van Mark Rutte vorige week een stortvloed aan mooie berichten op. Zo schrijven de nieuwe eigenaren van Qwibus, gelegen op winkelcentrum Emiclaer in Kattenbroek: ,,Oh jongens en meisjes… kunnen jullie ook niet wachten? Daar gaan we hoor. Volgende week zijn jullie weer van harte welkom op ons terras en reken maar dat wij er zin in hebben.”


Hun buren, The Blueberry Amersfoort-Noord, is ook dol enthousiast. Zo is op hun Facebook-pagina te lezen: ,,We mogen weer open. Wel met allerlei maatregelen en natuurlijk alleen als het weer het toelaat, maar we zijn blij dat we eindelijk weer gasten mogen ontvangen. Omdat je het maar nooit weet met het Hollandse weer, hebben we besloten in elk geval niet te starten met het accepteren van reserveringen, zolang er binnen geen goed alternatief is. Bij lekker weer gooien we de boel open en kan je spontaan komen aanlopen en ter plekke registreren.”


RUN OP TAFELTJES De afgelopen maanden was de binnenstad van Amersfoort nog altijd oogverblindend mooi, maar bruisen? Nee, dat deed het al een tijdje niet meer. Daarom zijn ook de horeca-ondernemers uit het centrum enthousiast over de versoepelingen. Zo laat Gaudi’s weten dat ze staan te popelen om weer aan de slag te mogen; met een nieuwe kaart, nieuwe drankjes en met, zo schrijven zij, heel veel zin en energie. Zij gaan niet werken met een tijdslot en mensen kunnen blijven zolang ze willen.


Bij Stadscafé Amersfoort merken ze dat de run op tafeltjes al direct is begonnen, meerdere belletjes en berichtjes kwamen al binnen. Toch zijn zij nog wat terughoudend: ,,Ook wij kregen net het nieuws pas definitief te horen en hebben nog even de tijd nodig om onze online agenda te vullen en open te zetten.”

w        Lees in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium meer reacties van ondernemers over de versoepelingen en de heropening van hun terrassen.




,,Blije bekken op het terras”, jubelt Long John's Pub op Facebook, die net als Stadscafé nog moeten werken aan hun online-reservering. ,,We mogen jullie weer ontvangen. We laten zo snel mogelijk weten hoe, wat, wat, waar en wanneer. We genieten voor nu van dit mooie vooruitzicht.”


[RESERVEREN NOG WEL EEN DINGETJE Dat blijkt voor veel ondernemers nog wel een uitdaging; een online systeem om goed te kunnen monitoren wie op het terras komt zitten en of er nog plekken vrij zijn. Want ja, het klinkt natuurlijk heel mooi al die versoepelingen, maar de ondernemers krijgen er wel een dagtaak bij. Zo moet er streng toezicht gehouden worden op de anderhalve meterregel en mogen er niet meer dan vijftig personen op één terras zitten.

Vanwege alle voorwaarden wil Boothill Saloon Amersfoort nog even de tijd nemen, maar konden zij een vreugdekreet niet onderdrukken: ,,Hell Yeah, jullie mogen bijna weer komen hangen aan onze veranda, onderuitzakken op onze banken of ouderwets zitten op ons terras. Het wat, hoe en waar laten we jullie natuurlijk zo snel mogelijk weten.”

Café Marktzicht laat hun volgers weten binnenkort met meer informatie te komen. ,,Nog maar eventjes en dan mogen we weer plaats nemen achter onze super-shiny bar om jullie op ons terras van een drankje te voorzien. We kunnen niet wachten; jullie ook niet? Mooi, want we laten jullie zo snel als het kan weten hoe je een plekje bemachtigt.”

Aan de andere kant van Amersfoort, bij Eetcafé LUIK in de nieuwbouwwijk Vathorst, zijn ook positieve geluiden te horen. Zij spelen met een kortingsactie direct in op de actualiteit. ,,Een stap in de goede richting. Om 18.00 uur sluit het terras jammer genoeg, maar zit je er lekker te borrelen... dan kan je onze maaltijden meenemen naar huis met 10 procent korting. We zijn super blij dat we eindelijk weer open kunnen.”

door Jeroen van der Veer

Afbeelding