,,Ik heb nooit een opleiding gevolgd om te leren fotograferen, maar ik ben wel altijd gezond eigenwijs geweest."
,,Ik heb nooit een opleiding gevolgd om te leren fotograferen, maar ik ben wel altijd gezond eigenwijs geweest." Nander de Wijk

Van passie naar droomcarrière

26 april 2021 om 09:34

'Soms knijp ik mezelf even op de terugweg'

Charella Hulsbosch

PREMIUM Van smartphonehoesjes tot Carlo Boszhard bij het altaar. Dat is het carrièrepad van de Amersfoortse Nander de Wijk de afgelopen jaren: ,,Geld is voor mij nooit nummer 1 geweest.”


Nander de Wijk (22) ontwikkelt op de middelbare school een passie voor fotografie. ,,Ik was altijd wel sociaal aangelegd, maar had ook een camera mee. Tijdens een dagtrip naar Parijs schoot ik dan wat toffe foto’s. Ik weet nog dat ik altijd als laatste in de bus zat. Misschien hebben ze zelfs een keer op me moeten wachten, maar niet lang. Van huis uit ben ik altijd strikt op tijd”, vertelt hij lachend.


Feitjes en woordjes leren lag de Amersfoorter niet zo, dus na zijn VWO-opleiding ging hij vrijwel meteen voor zichzelf aan de slag. ,,Ik heb nooit een opleiding gevolgd om te leren fotograferen, maar ik ben wel altijd gezond eigenwijs geweest. En met YouTube kom je een eind. Ik heb me gelijk na de middelbare school ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De eerste jaren heb ik wel nog voor een baas gewerkt, maar twee jaar geleden heb ik toch de stap gemaakt.”


PERFECTIONISME Zijn carrière begint bij Smartphonehoesjes.nl in Leusden. Dagelijks legt hij vele hoesjes vast op de gevoelige plaat. Het is een plek waar hij veel leert. ,,Wat wil je klant zien, wat is belangrijk. Ik heb daar geleerd mijn perfectionisme opzij te zetten, soms draait het niet om de perfecte foto maar moet het voor de kijker duidelijk zijn wat hij ziet. Het was best lastig, ik was een jochie van achttien zonder opleiding en kwam daar als wijsneus binnen in dat team. Maar ik wist gewoon wat ik wilde.” In anderhalf jaar groeit hij uit tot eindredacteur beeld.


LEERZAAM Ook bruidsfotografie is iets waar De Wijk al vroeg mee begint. ,,De eerste bruiloft die ik mocht fotograferen, was die van mijn biologieleraar. Ik was retezenuwachtig, omdat ik die persoon goed kende. Nu vind ik dat alleen maar relaxed trouwens, maar toen was het spannend”, vertelt De Wijk lachend. De dag is om meerdere redenen leerzaam, zo bedenkt de fotograaf na afloop dat hij de dag beter had kunnen voorbereiden: ,,Niet qua foto’s, maar meer voor mezelf. Ik had sinds het ontbijt niet gegeten, maar toen de prosecco kwam dacht ik: ik pak er twee. Gelijk hoofdpijn natuurlijk. Maar al die ervaringen hebben me wel gevormd tot hoe ik nu ben.”


MARRIED AT FIRST SIGHT De Amersfoorter is ook verantwoordelijk voor de trouwfoto's van de Married at First Sight-koppels. Een klus waar hij bij toeval via-via aankomt.
,,Ik zat in Marokko met mijn voeten in een bad visjes toen ik gebeld werd of ik bruiloften van het televisieprogramma wilde fotograferen. Vanaf toen is het eigenlijk door gaan lopen.


w        [Lees in het uitgebreide interview op De Stad Amersfoort.nl Premium meer over de bijzondere opdrachten en wensen van Nander de Wijk.




Ik schoot gewoon tussendoor even een foto van Carlo bij het altaar. Hij heeft me daar later nog een privébericht over gestuurd. Toen gingen ze Second Chance maken, daar werd ik voor gevraagd en daarna voor Beau in Floradorp. En afgelopen week was ik aanwezig bij opnames voor twee nieuwe projecten voor Videoland.”


INTIEM Als fotograaf deelt De Wijk de meest intieme momenten met mensen. ,,Ik krijg de meeste energie van leuke mensen op mooie plekken, ik probeer iedereen zoveel mogelijk te geven. Met corona is dat wel lastiger want er is meer afstand. Normaal geef je een opa even een elleboogje en vraag je wat hij er nou van vindt. Juist de kleine gesprekjes met familieleden zorgen ervoor dat ze bij de groepsfoto voor jou wel willen lachen.” Soms knijpt hij zichzelf even, in de auto onderweg naar huis: ,,Na bruiloften of die keer dat ik mee mocht werken aan een documentaire in Brazilië merk je zo'n geluksgevoel op weg naar huis. Dat ik dit als werk mag doen! Vier jaar geleden zette ik de hele dag smartphonehoesjes in een box en nu dit. Onlangs zat ik op korte afstand bij een gezin met hun pasgeboren baby. Dat je zo'n intiem momentje meemaakt is best wel heel tof.”

Ik zou het verhaal van een oorlogsgebied wel willen vertellen

MAX VERSTAPPEN In de toekomst zou De Wijk het liefst een keer een jaar meereizen met een Formule 1-team. ,,Iedereen in de Formule 1 werkt met zoveel dedication. Ik heb Max Verstappen een paar keer gefotografeerd tijdens de Jumbo Racedagen, maar daarna was ik wel benieuwd hoe een coureur zo’n intense leefstijl combineert met een privéleven.” Ook oorlogsgebied lonkt, al is De Wijk er nog niet helemaal over uit. ,,Ik heb tegen mijn vriendin gezegd dat ik het niet erg zou vinden om te sterven in het harnas. Ik zou het verhaal van een oorlogsgebied wel willen vertellen. Maar ik ben nog jong en misschien denk ik als ik er ben: maat, waar ben je aan begonnen? Je bent dan op zo’n ander level bezig met een verhaal. Alleen is het wel een risico.”