Liz Hoogeveen raakt enthousiast over de blokfluit als haar vader erop speelt: ,,Dat vond ik geweldig, ik wilde het ook leren.
Liz Hoogeveen raakt enthousiast over de blokfluit als haar vader erop speelt: ,,Dat vond ik geweldig, ik wilde het ook leren." Charella Hulsbosch

Blokfluit op hoog niveau

6 april 2021 om 16:55

De in Amersfoort geboren Liz Hoogeveen (20) heeft onlangs tijdens het Prinses Christina Concours de Gaudeamus Prijs gewonnen. De studente bouwkunde speelt in haar vrije tijd het liefst blokfluit en won de prijs dankzij een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie. De eerste keer dat ze met een blokfluit in aanraking kwam weet ze nog goed. Lees het interview met Hoogeveen op De Stad Amersfoort.nl Premium.


,,Mijn moeder gaat ieder jaar op vakantie naar Portugal en vroeger nam ze als ze terugkwam naar Nederland altijd een cadeautje mee voor ons. Één keer was dat een blokfluitje. Ik weet het nog precies, met van die gekleurde streepjes erop,” begint Hoogeveen haar verhaal, ,,Als je erop speelde klonk het voor geen meter, maar ik weet dat mijn vader er wel ‘Vader Jacob' op kon spelen. Dat vond ik geweldig, ik wilde dat ook leren.” Binnen een paar weken begint de muzikante in de dop met lessen en wordt er een blokfluit aangeschaft die een stuk beter klinkt dan zijn voorganger: ,,De eerste keer dat ik speelde dacht ik: dat is cool, dat je met een stuk hout zo'n mooi geluid kan maken.”

Het is een groot deel van mijn leven

UITLAATKLEP Door het cadeautje van haar moeder ontstaat een passie voor het leven. ,,Als ik niet met mijn opleiding bezig ben, ben ik wel met muziek bezig. Het is een groot deel van mijn leven en ook echt een uitlaatklep. Het maakt niet uit of je blij bent, verdrietig of boos. Je kunt altijd muziek maken en je dan weer beter voelen”, aldus Hoogeveen. Het ziet er niet naar uit dat Hoogeveen na haar studententijd fulltime muzikante wordt. Hoogeveen: ,,Dat ligt bij blokfluit lastig. Je kunt niet in een orkest spelen, daar is het geluid dat uit het instrument komt niet hard genoeg voor. Wat dan overblijft is een ensemble, of een kamerensemble. Om rond te komen moet je dan vaak ook les geven. Dat laatste is wel leuk, maar niet iets wat ik m’n hele leven zou willen doen om rond te komen.”

NIEUWSGIERIG Wie op zo’n hoog niveau blokfluit speelt, kan rekenen op een hoop nieuwsgierige mensen. Iedereen kent het instrument en weet ook dat het een goed instrument is om de basisbeginselen van muziek maken te leren, maar mensen weten vaak niet wat je er écht allemaal mee kan. ,,Ik denk dat de blokfluit meer te bieden heeft dan mensen denken. Je kunt er zoveel mooie dingen mee doen. Het is zonde als je het alleen maar als een soort opstap-instrument ziet”, aldus Hoogeveen.


Liz speelt blokfluit sinds ze negen is: ,,Ik denk dat de blokfluit meer te bieden heeft dan mensen denken.” (Foto: Charella Hulsbosch)

Ik zie het als een waardering voor alle tijd en moeite die ik er in gestoken heb

PRIJZEN Een opstap-instrument is het voor Hoogeveen allang niet meer, getuigen de zeven blokfluiten die ze thuis heeft liggen. Ook heeft ze al verschillende prijzen gewonnen, waaronder een aantal keer tijdens het Prinses Christina Concours. De meest recente prijs won ze eind maart, de zogeheten Gaudeamus prijs, tijdens een bijzondere online editie van het concours. Door de coronamaatregelen was er geen samenkomst en moesten de deelnemende muzikanten een video opnemen als inzending. Hoogeveen stuurt haar uitvoering van een stuk uit de Barok van Telemann in, gecombineerd met een modern stuk van de Japanse componist Hirose. De jury is onder de indruk en kent de Hoogeveen de prijs toe. ,,Ik ben heel blij. Ik zie het als een waardering voor alle tijd en moeite die ik er in gestoken heb”, vertelt ze. En tijd en moeite zitten er zeker in, één deel van het moderne stuk bestaat namelijk helemaal uit improvisatie: ,,Dan krijg je wel richtlijnen hoe lang het moet duren en uit welke onderdelen het moet bestaan, maar je bent vrij om te doen wat je wil.”


Hoogeveen vindt het wel jammer dat de wedstrijd vanwege de coronaregels dit jaar helemaal online plaatsvond. ,,Het is minder persoonlijk, we sturen allemaal een video in en de jury kiest zo een winnaar. Maar het is toch leuk dat er iets mogelijk is. Ik merkte de afgelopen tijd ook dat ik iets nodig had om naartoe te leven. Normaal treed ik ook vaker op, daar kan ik dan naar uitkijken en op voorbereiden. Dit was nu mijn moment om naartoe te werken.”

Door Charella Hulsbosch

GAUDEAMUS MUZIEKWEEK De prijs die Liz heeft gewonnen is een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek van 2021 in Utrecht, een internationaal festival voor hedendaags gecomponeerde muziek. Het festival vindt begin september jaarlijks plaats op diverse podia in Utrecht en wordt georganiseerd door Stichting Gaudeamus. Rode draad door het festival is de uitvoering van werken genomineerd voor de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten wereldwijd jonger dan 30 jaar. Een wisselende, internationale jury bepaald wie de winnaar is.

Liz speelt blokfluit sinds ze negen is: ,,Ik denk dat de blokfluit meer te bieden heeft dan mensen denken.”