Het ontwerp van de nieuw te realiseren Bauhaus langs de A1 in Amersfoort.
Het ontwerp van de nieuw te realiseren Bauhaus langs de A1 in Amersfoort. N-Architecten

Bezwaren tegen Bauhaus-plannen

6 april 2021 om 17:11

Risico’s voor detailhandel in buurgemeenten

Wouter van Dijk

AMERSFOORT De regio Foodvalley ziet niets in het plan voor de bouw van een nieuwe megabouwmarkt naast de Ikea in Amersfoort. Hier ligt een plan om aan de Lübeckweg een vestiging van Bauhaus te realiseren. Dat moet een nieuwe doe-het-zelfzaak van ruim 9.000 vierkante meter groot worden. Een dergelijke ontwikkeling brengt volgens die regio risico’s met zich mee voor detailhandel in met name gemeenten Barneveld en Nijkerk.
Dat meldt de regio Foodvalley, het samenwerkingsverband van de acht gemeenten Barneveld, Nijkerk, Ede, Scherpenzeel, Renswoude, Wageningen, Veenendaal en Rhenen in een brief aan de Amersfoortse gemeenteraad. De komst van deze Bauhaus zal negatieve effecten hebben op de bestaande detailhandel in een straal van 25 autominuten rondom deze locatie, stelt Regio Foodvalley. Daarnaast is er bij dit plan volgens de regio geen rekening gehouden met andere nieuwe ontwikkelingen in dit gebied.


De regio is dan ook verbaasd over het feit dat over deze plannen geen afstemming is gezocht met regiogemeenten. ,,We hadden hier heel graag betrokken bij willen worden, want een dergelijke ontwikkeling met grensoverschrijdende effecten vraagt om een inhoudelijk vooroverleg.'' In de brief zet de regio Foodvalley ook vraagtekens bij de behoefte aan de Bauhaus, aangezien er in de directe omgeving ook grote filialen van Praxis en Karwei staan. Het risico dat deze ontwikkeling met zich meebrengt, is volgens de regio Foodvalley - die recent binnen het samenwerkingsverband van de acht gemeenten afspraken heeft gemaakt over grootschalige detailhandel buiten de winkelcentra - dat door te grote concurrentie en een overaanbod de kans bestaat dat bedrijven omvallen en leeg komen te staan. Een neveneffect zou kunnen zijn dat doe-het-zelfwinkels ,,noodgedwongen'' branchevreemde producten gaan verkopen. En dat heeft dan weer een negatief effect op de winkelcentra. Regio Foodvalley heeft haar bezwaren per brief kenbaar gemaakt, met het verzoek om hierover op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan.