'Presentielijsten niet wenselijk'

6 april 2021 om 16:56

'Buitengewoon raadsleden zijn simpelweg onmisbaar'

Jeroen van der Veer

PREMIUM De buitengewoon raadsleden in de gemeente Amersfoort zijn onmisbaar en doen veel onzichtbaar werk. Dat is wat verschillende fractievoorzitters zeggen na een belronde van deze krant.

Afgelopen woensdag kwam naar buiten dat de gemeente Amersfoort de afgelopen twee jaar zo'n 100.000 euro kwijt was aan de steunraadsleden, terwijl er een laag opkomstpercentage was bij vergaderingen. ,,Mensen denken soms dat raadsleden en buitengewoon fractieleden op dinsdag alleen hun hand opsteken bij te maken beslissingen, maar dat is echt niet zo.”


Maarten Flikkema (VVD): ,,Het beeld dat de buitengewoon raadsleden niets doen, vind ik onjuist. De rondes bijwonen is slechts een kleine taak van de steunfractieleden en vaak hebben zij ook bepaalde portefeuilles. Als deze niet behandeld wordt, hoeft hij of zij toch niet aanwezig te zijn? Wel moet deze persoon altijd voorbereid zijn om in te springen waar nodig. Dat zie je nu bij GroenLinks: er is iemand met zwangerschapsverlof en de ander neemt de taken over. Zo hoort dat te gaan. Fysiek aanwezig zijn is in mijn optiek dus niet altijd nodig en in deze coronaperiode kan dat niet eens: vrijwel alles gaat digitaal. Dus die 100.000 euro lijkt veel en het is ook serieus geld, maar je moet het wel in verhouding zien. Je kan zelfs twijfelen of deze raadsleden niet onderbetaald worden, want ze doen wel echt veel werk. Als je het mij vraagt, is zo’n aanwezigheidslijst niet nodig en ik vind dat Amersfoort het goed voor elkaar heeft. Dus mijn mening is: het opkomstpercentage van 30 procent lijkt laag, maar is feitelijk gezien niet de volledige afspiegeling van alles dat deze mensen doen.”


ONDERBETAALD Harun Keskin (PvdA): ,,We doen de buitengewoon fractieleden echt te kort als we zeggen dat ze slechts 30 procent aanwezig is en zij daardoor niet genoeg bijdragen. Zij verrichten achter de schermen heel veel werk en ik durf te zeggen dat ze zelfs onderbetaald worden. PvdA heeft in Annette de Raadt en Bert Veenstra twee personen die zich echt inzetten voor de stad en veel - voor andere mensen - onzichtbaar werk verrichten. Dat de vergoedingen en opkomst een onderwerp van gesprek zijn, vind ik niet vreemd. Dat is al meerdere keren gebeurd, alleen dat vertrouwelijke stukken nu uitlekken, vind ik wel kwalijk. Als je het mij vraagt, ben ik voorstander van de betalingen zoals dat nu gaat. Je kan simpelweg niet bij elke vergadering aanwezig zijn, alleen sommigen willen dit niet snappen en lekken stukken naar de pers om hun eigen straatje schoon te vegen. Er wordt gedacht dat raadsleden en buitengewoon fractieleden op dinsdag alleen hun hand opsteken bij te maken beslissingen, maar dat is echt niet zo. Je bent er vrijwel iedere dag mee bezig.”

w        [Lees in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl de reacties van Marc Smits (SP) en Micheline Paffen-Zeenni (CDA) op de vraag of de buitengewoon raadsleden meer vergaderingen zouden moeten bijwonen.


Marc Smits (SP): ,,Ik ben van mening dat we sowieso te veel betaald krijgen. Ik denk dat veel zorgverleners niet hetzelfde bedrag op hun rekening gestort krijgen als ik. Dat vind ik dus ook voor de buitengewoon raadsleden. Daarom dragen wij van SP Amersfoort ook 65 procent van ons loon af, want we zien dit werk als neventaak. We doen dit niet om rijk te worden, maar we doen dit voor de stad. Als je het bedrag omlaag brengt, dan heb je helemaal geen discussies als die nu gevoerd worden over presentielijsten en vergoedingen. Dus ergens snap ik wel dat er nu opnieuw over gesproken wordt. Ik sluit mij verder bij mijn collega's aan; het werk van een buitengewoon raadslid is veel meer dan aanwezig zijn bij vergaderingen. Zij moeten voelen wat er in de stad leeft, gesprekken aangaan met de burgers. Je kan hun werkzaamheden niet afmeten aan de hand van een presentielijst. Wij hebben de buitengewoon fractieleden echt nodig, want met ons relatief kleine team kunnen we anders niet bij elke ronde zijn als er drie tegelijk zijn. Dus als je het mij vraagt: ja, ze doen veel meer dan alleen vergaderingen bijwonen, maar ik ben wel van mening dat iedereen te veel betaald krijgt.”


Micheline Paffen-Zeenni (CDA): ,,Ik waardeer al onze buitengewoon raadsleden en Amersfoort moet ze koesteren. Het zijn mensen die zich 16 tot 20 uur inzetten voor de stad en zij doen dit met ziel en zaligheid. Eigenlijk doen ze net zoveel als een raadslid, alleen hebben zij geen recht om te stemmen. Dat nu hun vergoeding en aanwezigheid een onderwerp van gesprek is, vind ik jammer. Ze zijn voor Amersfoort simpelweg onmisbaar en zeker voor de kleinere partijen. Hoe wij ze als stad belonen voor hun werkzaamheden; daar kan je iets van vinden. Maar dat kan je ook doen als we wél gaan werken met aanwezigheidslijsten. Buitengewoon raadsleden stellen ook moties op, spreken met burgers en ondernemers en ga zo maar door. Het is echt niet alleen de Ronde en daarom denk ik dat we nu een juiste manier hanteren. Daarnaast: stel er is iets met mij, dan moet Arie den Ouden klaar staan om mij te vervangen. Dat kan alleen als hij alles weet. Dus nee, ik vind het te kort door de bocht om te wijzen op die 30 procent aanwezigheid. Zij zijn soms ook uren bezig met een motie opstellen; dat gaat buiten de vergaderingen om. Ik ga het nogmaals zeggen: ik waardeer alle buitengewoon raadsleden en we moeten ze koesteren.”