,,Je hebt dezelfde vrijheid als wanneer je voor een koor staat", zegt Ramselaar.
,,Je hebt dezelfde vrijheid als wanneer je voor een koor staat", zegt Ramselaar. Koos van Noppen

Bas Ramselaar dirigeert nu de bus

6 april 2021 om 14:39

AMERSFOORT De aanhoudende coronacrisis dwingt mensen om tijdelijk naar ander werk om te zien. De Amersfoortse dirigent Bas Ramselaar bestuurt de buurtbus van Syntus. ,,Je hebt dezelfde vrijheid als wanneer je voor een koor staat."


Koos van Noppen

Toen iedereen werd overvallen door de eerste lockdown zat Bas midden in de voorbereidingen voor de Johannes-Passion-uitvoeringen. Hij kon toen nog niet vermoeden dat later ook een streep zou gaan door de geplande concerten met het Weihnachtsoratorium. En ook in de afgelopen weken ging de passietijd zonder muziek voorbij. ,,Net na de zomervakantie vorig jaar heb ik met mijn oratoriumkoor ‘Euphonia' uit Rhenen nog in kleine groepjes gerepeteerd, en met kamerkoor ‘Pur Sang' oefenden we in een grote kerk op anderhalve meter, maar na zes weken was dat niet langer toegestaan. Ik had nog wat zangleerlingen, maar daar hield het mee op." Een paar maanden kreeg hij een uitkering, maar die viel weg op het moment dat het inkomen van zijn vrouw werd meegerekend. ,,Ze is kraamverzorgster en gelukkig gaat dat gewoon door." Er zat niets anders op dan de spaarpot aan te spreken. Voordelen had de coronatijd ook. ,,De Monteverdi-opnamen hebben we afgerond, dat zou anders pas over twee jaar plaatsvinden. En ik heb allerlei handschrift-partituren ingevoerd in mijn computerprogramma. Maar ideaal is het allemaal niet. Op een gegeven moment lijken alle dagen op elkaar."


Veel alternatieven waren er niet. Chauffeur leek hem wel wat. Hij informeerde bij een grote taxionderneming. ,,Ik moest vijf dagen per week beschikbaar zijn, dat was lastig te combineren met het lesgeven." De buurtbus van Syntus bood uitkomst. ,,Een vereniging van vrijwilligers houdt enkele lijndiensten overeind." Het werk bevalt hem uitstekend. ,,Ik mag het lekker besturen", grapt hij. En zeker elke rit radio-4 op de boxen? ,,Nee, radio M; jaren '60 en '70 muziek, met informatie uit de regio. Er mocht eens een file staan…"