De spoorovergang bij de dierentuin; hier komt een tunnel, verder is niets zeker.
De spoorovergang bij de dierentuin; hier komt een tunnel, verder is niets zeker. Koos van Noppen

Meer tegenstand rondweg

6 april 2021 om 14:40

Meer partijen spreken zich uit tegen de aanleg

Jeroen de Valk

PREMIUM De steun voor de westelijke rondweg brokkelt af. Steeds meer partijen spreken zich uit tégen de aanleg van de verbinding van de Stichtse Rotonde met de Amsterdamseweg. De PvdA schaart zich sinds kort bij de tegenstanders.


Een nieuwe, zeer uitgesproken tegenstander is de Partij voor de Dieren. Bij de recente verkiezingen voor de Tweede Kamer kreeg de PvdD vijf procent van de Amersfoortse stemmen, wat omgerekend goed zou zijn voor twee raadszetels. De kans dat het er meer worden neemt toe, aangezien GroenLinks al voor de coalitievorming bijna geruisloos akkoord was gegaan met de rondweg. Maart 2022 lijkt misschien ver weg, maar de campagnes zullen vlot na de zomer van start gaan. Vaststaat, dat van de huidige fracties Lijst Molenkamp, PvdA, BPA, Amersfoort2014 en SP bij de tegenstanders zullen horen. Zij bezetten nu samen tien zetels. VVD en D66 zijn absoluut voor - samen elf zetels - en CU (vier zetels) spreekt zich zelden uit. Mogelijk verzet is te verwachten van de eenpersoonsfracties DENK en Lijst Sanders.


GEVAARLIJKE ROTONDE Tegenstand van CDA en/of GroenLinks (elk zes zetels) kan zelfs bijdragen aan een meerderheid tégen de rondweg. De PvdA maakte al een draai, met als motivatie: de geplande kosten worden steeds hoger, en dat terwijl de coalitie ooit had beloofd: het wordt 68 miljoen en geen cent meer. Volgens de PvdA kan de gemeente niet zulke grote uitgaven doen - en zoveel natuurschoon opofferen - nu er zoveel andere kostenposten op de planning staan. Denk aan ‘de druk op de zorg’, een tekort aan betaalbare woningen en de bouw van een nieuw stadhuis. Voorts moet de gevaarlijke rotonde De Nieuwe Poort hoognodig worden aangepakt.


NUT EN NOODZAAK Ook buiten het stadhuis wordt de rondweg besproken. De stichting Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort mailde naar de verslaggever dat een petitie door meer dan tienduizend tegenstanders was ondertekend. De SGLA betoogt dat ‘nut en noodzaak’ niet zijn aangetoond. Voorstanders lijken traditioneel minder duidelijk aanwezig. Maar de Belangenvereniging Daam Fockemalaan liet ook van zich horen. De vereniging - die schrijft namens 145 huishoudens - wil dat de weg er wél komt. Immers: een fietsburg over het spoor en een tunnel eronderdoor - bij de dierentuin - dragen bij aan de veiligheid. Een verdiepte autoweg in hun straat vermindert overlast van het verkeer. Het college liet in de afgelopen maanden weten dat de kosten hoger zullen worden dan de toegezegde 68 miljoen. Al was het maar, omdat daarvan al ruim twintig miljoen is uitgegeven aan planvorming en voorbereidend werk. Dat leverde nog geen meter asfalt op.

w        [Lees in het uitgebreide artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium meer over de politieke tegenstand, de mogelijke alternatieven en een lopende subsidieaanvraag.




Aannemers lieten weten dat ze er niet voor aan het werk gaan. De coalitie overweegt nu een afgeslankte rondweg of een aanleg ‘in fases', ten einde de kosten te spreiden. Maar ook dat zou teveel in de papieren lopen. De PvdA stelde al voor om het voorlopig maar bij de tunnel onder het spoor te laten.

Intussen wacht de gemeente op de goedkeuring van een aanzienlijke subsidieaanvraag bij de Europese Unie. In juni bepaalt ‘Brussel' of Amersfoort een niet nader genoemd bedrag, ontvangen uit het CEF-fonds. CEF staat voor Connecting Europe Facility. Het verzoek werd in maart ingediend door spoorbeheerder ProRail en de gemeente. Wie weet kan hiermee in ieder geval de aanleg van het spoorviaduct worden gegarandeerd.

Jeroen de Valk