Banken, koelkasten, karton en vuilniszakken worden gedumpt op plekken waar het niet mag en zorgen voor veel overlast.
Banken, koelkasten, karton en vuilniszakken worden gedumpt op plekken waar het niet mag en zorgen voor veel overlast. Jeroen van der Veeer

Conclusies en toekomstvisie afvaldumping

6 april 2021 om 14:31

‘Bijplaatsingen niet volledig te voorkomen’

Jeroen van der Veer

PREMIUM De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar zwerfafval dat bij en naast ondergrondse containers wordt geplaats en voor overlast zorgt. Het rapport concludeert dat het probleem nooit helemaal opgelost kan worden. ‘Alles staat en valt bij het gedrag van de mens, al kan de gemeente ook bijdragen’, staat te lezen in het rapport. ,,Aso’s houd je helaas altijd”, sombert wethouder Kraanen.


Vrijwel iedere inwoner van Amersfoort is het wel eens opgevallen; de grote hoeveelheid afval en grof vuil bij onder- of bovengrondse containers. Banken, koelkasten, kartonnen dozen, vuilniszakken; je kan het zo gek niet bedenken of inwoners plaatsen dit op plekken waar het niet mag. Zowel het gedrag van de mens, als de omgeving zelf speelt een rol in het ‘bijplaatsen van afval'. Daarom heeft verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen samen met een gedragspsycholoog het Behavior Change Model doorlopen; een verander-model dat wordt ingezet om gedrag te onderzoeken en te begrijpen en vervolgens langdurig te veranderen. Hierbij werden 29 containerlocaties in Amersfoort geobserveerd.

w        [Lees het uitgebreide artikel met de conclusies van het onderzoek op De Stad Amersfoort.nl Premium.

Ontwerp van de nieuw te realiseren Bauhaus langs de A1 in Amersfoort.
Ontwerp van de nieuw te realiseren Bauhaus langs de A1 in Amersfoort.