Afbeelding
pixabay

Vakjury Stadsbouw-prijs 2020 maakt winnaars bekend

6 april 2021 om 16:04

AMERSFOORT De vakjurering van de Amersfoortse Stadsbouwprijs 2020 heeft op donderdag 1 april plaatsgevonden. Initiatiefnemer FASadE stelde de jurering aanvankelijk uit vanwege de corona-maatregelen, maar bedacht een format, waarbij de jurering ondanks de aanhoudende beperkingen toch plaats kon vinden. Drie projecten zijn door de jury tot winnaar uitgeroepen. In de categorie large worden twee inzendingen samen onderscheiden omdat ze volgens de jury niet los van elkaar beoordeeld kunnen worden: Het Platform door Space Encounters in samenwerking met Schipper Bosch en De Oliemolenhof door ZUS / De Nieuwe Stad. In de categorie medium valt het project Stovestraat in de prijzen door Architecten De Vylder Vinck Taillieu in samenwerking met Schipper Bosch. In de categorie small gaat de eer naar het Circulair paviljoen, ontworpen door Blokhuis Braakman architecten.


De voorzitter van de vakjury Gabriƫl Verheggen, directeur architectuurcentrum ABC Haarlem, maakte de winnaars bekend. Een uitgebreid juryrapport is binnenkort te vinden op de website van FASadE. De vier andere vakjury-leden waren: Willem Hein Schenk, stadsarchitect van Haarlem; Gerrie Blok, regiomanager Ymere; architect Peter Rutten en landschapsarchitect Hanneke Kijne.

De projecten zijn niet alleen beoordeeld op architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, maar ook op functionaliteit en toekomstwaarde. Hoewel er veel discussie was en de juryleden voor verschillende genomineerde projecten veel waardering hadden, zijn de winnaars uiteindelijk unaniem gekozen. Met de gemaakte keuzes wil de jury de visie uitdragen dat architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit niet langer los gezien kunnen worden van aspecten als maatschappelijke relevantie, duurzaamheid, flexibiliteit en toekomstwaarde.

In oktober werd de publieksfavoriet al bekend gemaakt: de door OOK Architecten verbouwde woonboerderij aan de Zeldertseweg. FASadE is voornemens om de Stadsbouwprijs tweejaarlijks uit te reiken.