Luchtenveld: ,,In de toekomst zou de Eem veel meer gebruikt moeten worden voor recreatie, pleziervaart en leefbaarheid.
Luchtenveld: ,,In de toekomst zou de Eem veel meer gebruikt moeten worden voor recreatie, pleziervaart en leefbaarheid. Robert Verspui

Inspiratieboek over Eemgebied

30 maart 2021 om 13:54

‘Het is een bijzondere levensader'

Charella Hulsbosch

PREMIUM Twee stichtingen in Amersfoort slaan de handen ineen en komen met een inspiratieboek vol ideeën voor het gebied rond de Eem: ,,We moeten zijn rol anders zien.”


De Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE) en de Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (SIESTA) zijn afgelopen jaar bezig geweest met een burgerinitiatief naar aanleiding van het binnenkort her in te richten gebied ‘De kop van Isselt’. Talloze gesprekken werden het afgelopen jaar op afstand gevoerd met mensen die allemaal zo hun eigen idee hebben over de Eem. Onderwerpen als wonen, werken, recreëren, sporten en klimaat kwamen aan bod. Het resultaat van de interviews is verwerkt in een boek met de titel ‘Vanaf de Eem gezien’. Een verzameling van de vele gesprekken met inwoners, projectontwikkelaars en andere betrokkenen. Het resultaat gaan voorzitters van beide stichtingen Ruud Luchtenveld en Els Veggel deze woensdag aanbieden aan wethouders Hans Buijtelaar en Astrid Janssen.


KOP VAN ISSELT Ruud Luchtenveld, van de Stichting Vrienden van de Eemhaven, vertelt waarom het burgerinitiatief van start is gegaan: ,,In het verleden hebben we als stichting vaak gereageerd op plannen, maar die waren op het moment dat inspraak mogelijk was al in een vergevorderd stadium. Na de participatiebijeenkomst veranderde er vaak niet zoveel meer.” Dat probleem willen beide stichtingen tackelen in een vroeg stadium van de ontwikkeling van de Kop van Isselt, maar ook bij eventuele toekomstige ontwikkelplannen voor het gehele gebied grenzend aan de Eem. ,,De invalshoek vanaf het water is voor ons heel belangrijk. De Eem is een bijzondere levensader in de stad. Vroeger veel gebruikt voor beroepsvaart, maar in de toekomst zou de Eem veel meer gebruikt moeten worden voor recreatie, pleziervaart en leefbaarheid. Wij dachten: laten we kijken wat die oevers van de Eem kunnen betekenen, welke ideeën er zijn over de toekomstige mogelijkheden op en rond de Eem.”

Ideeën en plannen zijn er genoeg onder Amersfoorters. Burgers, bedrijven, watersportvereniging en gebiedsbetrokkenen reageerden allemaal op de oproep van de stichtingen om mee te denken. Luchtenveld: ,,Dat brede palet aan meningen hebben we in het inspiratieboek bij elkaar gebracht, met als afsluiting onze eigen kanttekeningen en aanbevelingen.”


INSPIRATIE De stichtingen hopen dat betrokkenen inspiratie opdoen uit het boek. Luchtenveld: ,,De noodzaak om te bouwen door het woningtekort zien wij ook. Daar lopen we niet voor weg. Maar door corona zijn er wel een aantal dingen blijvend veranderd. Omdat we vaker thuiswerken is de leefomgeving belangrijker geworden en dat moet een fijne plek zijn om een ommetje te maken.”

w        Lees in het Premium artikel op De Stad Amersfoort.nl meer over het boek en de totstandkoming.

Son sluit zich daarbij aan: ,,We wilden ideeën niet filteren, de bedoeling was zoveel mogelijk ideeën terug te geven aan degene die het gaan inrichten of bepalen hoe het ingericht gaat worden. Eerst voor de Kop van Isselt, maar later ook voor andere projecten. We hebben de ideeën gezaaid, het zou mooi zijn als mensen die betrokken zijn bij de inrichting er inspiratie uit halen.”


[IDEEËN Ook SVE-bestuurslid Isabel Son is nauw betrokken bij het proces. ,,Ons was vanaf het begin duidelijk dat wij de gemeente niet moesten vertellen: daar moet een bankje en daar moet groen. Maar de ideeën die leven onder Amersfoorters wilden we wel verzamelen. Zo vond iemand bijvoorbeeld dat er drinkwaterkranen moesten komen. Dat is gewoon een leuk idee. Waar die kraan dan komt te staan doet er nu nog niet toe, van belang is dat het in het boek staat vermeld en dat het iemand die later betrokken is bij de gebiedsinrichting wellicht gaat inspireren,” vertelt ze, ,,En je leert je eigen stad ook nog kennen. Blijkbaar staat er vlak naast het stadhuis zo'n kraan, dat wist ik niet voor ik hier aan begon.”

RONDJE EEM Één van de ideeën die vaker terugkomt, is het lopen van een rondje om de Eem. Son: ,,Om een rondje te lopen moet je oversteken, dat kan niet op veel plekken. Dan kom je erachter dat er vroeger pontjes waren. Die zijn er niet meer, maar dat zou terug kunnen komen. En iedereen heeft andere wensen: de één wil wandelen, de ander loopt met een kinderwagen en weer iemand anders wil steppen. Alles wat met bewegen langs de oever van de Eem te maken heeft hebben we daarom in één hoofdstuk verzameld.”

NIEUWE ROL Het boek beschrijft ook de historie van de Eem en stelt aan de kaak dat de rol die overheidsinstanties de Eem geven, niet meer van deze tijd is. ,,In diverse stukken staat de Eem beschreven als transportader, maar als je feitelijk kijkt hoeveel transport er nog is, dan is dat marginaal. Die beleidsdocumenten lijkt niet te zijn aangepast naar wat we nu met een rivier als de Eem zouden kunnen. Laten we daarom met z’n allen kijken hoe we de rol van die Eem opnieuw vorm kunnen geven”, aldus Son. Zo zou de rivier ook een rol moeten krijgen bij de ontwikkeling van de Kop van Isselt, pal naast het water. Son: ,, Water is niet alleen belangrijk voor recreatie, maar ook om het gebied leefbaar te houden. Het zorgt voor koeltezones, maar kan ook bijdragen in het afvloeien van overtollig regenwater.”

INSPIRATIE De stichtingen hopen dat betrokkenen inspiratie opdoen uit het boek. Luchtenveld: ,,De noodzaak om te bouwen door het woningtekort zien wij ook. Daar lopen we niet voor weg. Maar door corona zijn er wel een aantal dingen blijvend veranderd. Omdat we vaker thuiswerken is de leefomgeving belangrijker geworden en dat moet een fijne plek zijn om een ommetje te maken.” Son sluit zich daarbij aan: ,,We wilden ideeën niet filteren, de bedoeling was zoveel mogelijk ideeën terug te geven aan degene die het gaan inrichten of bepalen hoe het ingericht gaat worden. Eerst voor de Kop van Isselt, maar later ook voor andere projecten. We hebben de ideeën gezaaid, het zou mooi zijn als mensen die betrokken zijn bij de inrichting er inspiratie uit halen.”

Ruud Luchtenveld en Isabel Son