Amersfoort telt al vijf kerken met het keurmerk Groene Kerk, weet Remko van der Vos.
Amersfoort telt al vijf kerken met het keurmerk Groene Kerk, weet Remko van der Vos. BDU

Een profetisch groen geluid

26 maart 2021 om 13:14

BRUGGENBOUWERS


De roep om aandacht voor het klimaat klinkt steeds luider, ook in de Amersfoortse kerken. Zij hebben zich verenigd in Netwerk033GroeneKerken. Remko van der Vos is secretaris van dit netwerk en lid van de Fonteinkerk. Wiebe Goslinga spreekt met hem over duurzaamheid in kerk en theologie, en over zijn hoop op een betere en duurzame wereld.


[Wat hebt u met ‘groen’?
,,Als kind was ik me al bewust dat we zuinig moeten omgaan met energie. Later, bij de colleges filosofie tijdens mijn studie in Enschede en de gesprekken bij het studentenpastoraat, werd dat bewustzijn alleen maar sterker. Zo reisde ik in mijn studietijd bijvoorbeeld een tijdje alleen met de fiets, desnoods een dag heen en een dag terug.

Ik maak me grote zorgen over het broeikaseffect, de bedreiging van de biodiversiteit en de almaar groeiende berg plastic afval. Hoe krijgen we dat gekeerd? Kan dat op korte termijn?”


[Wat moet de kerk met ‘groen’?
,,Na het afbreken van mijn studie in Enschede, ben ik theologie gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Daar bleek mij dat nog steeds maar weinig plaats is voor groene theologie. Dat bevreemdde mij.

Voor de bedreigde schepping heeft de academische theologie weinig interesse. En geloof gaat toch juist over het ‘goede leven’ en het bieden van hoop. Hierin zou de kerk haar profetische stem veel meer moeten laten horen. Daar zet ik mij dus voor in, ook in mijn eigen kerk.”


[Met succes?
,,Ja en nee. Vaak mis ik de aandacht voor duurzaamheid in de kerkdiensten. Aan de andere kant, toen we een paar jaar geleden met een plan kwamen voor zonnepanelen op het dak van het bijgebouw, hadden we in de kortste tijd voldoende mensen die dit project financieel wilden ondersteunen, door één of meerdere panelen te ‘adopteren’. Het dak ligt nu vol met zonnepanelen. Dat vind ik mooi en bemoedigend.

Er gaat ook een symbolische boodschap van uit: een groene kerk, die ook verduurzaamt. Ik zie het ook als mijn taak om de discussie over duurzaamheid in de kerk gaande te houden.”


[Wat is de rol van Netwerk033GroeneKerken?
,,We zijn een diverse, oecumenische groep die duurzaamheid in de kerken agendeert. We inspireren elkaar en leren van elkaar. Duurzaam gedrag als kerk en als individu is en blijft een worsteling, ook voor mij. Maar we hebben al vijf kerken in Amersfoort met het keurmerk Groene Kerk. Dat is hoopvol.”