Edgar Lerk verwelkomt je direct als je bij zijn poort binnenkomt.
Edgar Lerk verwelkomt je direct als je bij zijn poort binnenkomt. Arnoud J Spaaij

Happy Woodwinds & Brass precisiewerk

23 maart 2021 om 09:29

Stap je bij Edgar Lerk door de poort, dan kijkt hij je aan door de grote ruit die zorgt voor licht op zijn werk. Licht dat hij nodig heeft voor het precisiewerk aan klarinetten, saxofoons of koperen blaasinstrumenten.

Arnoud J Spaaij

Hij is letterlijk een instrumentmaker. Edgar Lerk startte zo'n vijftien jaar geleden, eerst hobbymatig, met reparaties aan muziekinstrumenten. „Ik speel zelf klarinet en later ben ik ook met saxofoon begonnen. Maar ik was gewoon nieuwsgierig hoe zo'n instrument in elkaar zit.” Toen collega's in de gaten kregen dat Lerk zo'n instrument kon repareren, was de vraag geboren. „Echt voor mezelf ben ik begonnen in 2015. Toen heb ik ook steeds meer specialistisch gereedschap neergezet.” Op de werkbank liggen bijzondere tangen. „Dit is bijvoorbeeld een kleppenrichter. Een klep van een instrument hoeft maar een paar tienden van een millimeter scheef te staan of hij lekt lucht. En dat kan ik gemakkelijk weer in orde maken.”
Lerk richt zich op blazers in de muziekwereld. „Het meeste is onderhoud. Als muzikant wen je aan een klein gebrek. Je leert ermee omgaan. Je merkt het dan ook echt als je instrument hier voor onderhoud is geweest.”
Toch weet de specialist ook raad met andere situaties. „Ik werk voornamelijk op afspraak en heb niet echt openingstijden. Dat geeft ruimte voor het halen en brengen. Als ik thuis ben, kan men altijd terecht. Maar ook voor een spoedgeval is dat een oplossing. Ik heb wel eens op zaterdagavond een klarinet gerepareerd die een uur later voor een concert in het ICOON werd gebruikt.”

a         Happy Woodwinds & Brass, Fluitekamp 135, 3828 WL Hoogland, tel. 06 40 666 219, www.happywoodwinds.nl.